ANASAYFA LEZZETLİ HABERLER TARİF LİSTELERİ DÜNYANIN EN LEZZETLİ 10 MUTFAĞI

DÜNYANIN EN LEZZETLİ 10 MUTFAĞI

Dünyanın en lezzetli mutfakları hangileridir? Türkiye, en lezzetli mutfakların neresinde yer alır? İşte, dünyanın en lezzetli yemeklerinin yapıldığı 10 farklı mutfak:
Dünyanın En Lezzetli 10 Mutfağı

Mevsim, iklim, toprak, kullanılan malzemeler, bir ülkenin mutfağını ve lezzetlerini belirleyen en önemli unsurlardır. Dünyanın farklı yerlerinde yetişen besinler, baharatlar ve soslar, yemeklerin lezzetini önemli ölçüde etkiler. Bazı mutfaklar kullanılan baharatlarla, bazıları ise soslarla ön plana çıkar. Ayrıca dünya mutfakları birbirinden etkilenerek yeni tatların ortaya çıkmasına da imkan sağlar. İşte, popüler yemekleriyle ön plana çıkmayı başaran, farklı tatlar denemek isteyenlerin ilk tercihleri olan, adından sık sık bahsettiren dünyanın en iyi 10 mutfağı:


Dünya mutfakları denildiğinde ilk akla gelen, İtalyan mutfağıdır. Yemeklerinde basitliğe önem veren İtalyanlar, 4-6 malzemeyle harikalar yaratmanıza yardımcı olur. İtalyan mutfağında detay yerine kaliteye önem verilir. Hem kahve kültürü, hem de pizza tarifleri ile ön plana çıkan İtalyan mutfağında, parmesan ve mozzarella başta olmak üzere birçok peynir türü kullanılır. Pasta olarak da bilinen makarnalar, kabukluların ağırlıklı olduğu deniz ürünleri, beşamel sosuyla lezzetlendirilen lazanya, peynirli ravioli, ana yemeklerden önce sunulan bruschetta, soğuk günlerde tercih edilen minestrone çorbası, masa ekmeği olarak da bilinen foccacia, deniz mahsullü gnocchi, adını duyurmayı başaran mantarli risotto, tatlılardan panna cotta, tiramisu ve fındıklı cannoli ön plana çıkan lezzetlerdir. İtalya'da kahve denildiğinde ilk akla gelen ise, elbette espressodur


Çeşitliliği ve zenginliği ile ön plana çıkan Fransız mutfağında, yemek pişirmenin sanatsal yönü de ortaya çıkar. Fransız Devriminden sonra güç kazanan bu mutfağın Alsace, Champagne ve Lorraine bölgelerinde av ve jambon eti yaygındır. Picardie, Bretanya, Normandiya gibi deniz kıyısında olan yerlerde ise karides, ıstakoz ve midye gibi deniz ürünleri tercih edilir. Niçoise salatası, ratatouille, pissaladiere, soğan çorbası, beef bourguignon, tarte tatin, beurre blanch, coq au vin gibi tarifler, dünya çapında sevilen lezzetlerdir. Fransız tatlıları ise dünyanın en sevilen tatlılarına ev sahipliği yapar. Sufle, profiterol, ekler, krem karamel, creme brule, makaron gibi tatlıların kökeni, Fransız mutfağına dayanır.


Dünyanın en zengin mutfaklarından biri de, şüphesiz Türk mutfağıdır. Osmanlı mutfağını günümüze yansıtan Türk mutfağında, çorbalar, salatalar, börekler, pilavlar, zeytinyağlılar ön plana çıkar. Kebaplar, ızgaralar ve tavuk yemekleri de en yemeklerinin en iyi örneklerinin sunulmasını sağlar. Kahvaltı kültürü bakımından çok zengin olan Türk mutfağında, zeytinyağlı yaprak sarma, kuru fasulye, Adana kebap, çiğ köfte, tavuk döner, kıymalı börek, iskender, lahmacun, hamsi buğulama gibi lezzetler ön plana çıkar. Söz konusu tatlılar olduğunda ise, sütlü tatlılar ve şerbetli tatlıların yeri bir başkadır. Sütlaç, süt helvası, saray sarması, muhallebi, cevizli güllaç, vezir parmağı, baklava, tavada künefe, şekerpare ve irmik helvası gibi tatlılar Türk mutfağına damgasını vuran lezzetlerdir. 


Çin, dünyanın en zengin mutfak kültürlerinden birine sahiptir. Çin mutfağında yemek, zenginlik, şans ve sağlık anlamına gelir. Bu mutfakta pirinç, hamur, sebze ve soya sosu ön plana çıkar. Ayrıca zeytinyağı yerine susam yağı kullanılır. Çin mutfağında hemen hemen her yemeğin içinde sos kullanılır. Wonton çorbası, siyah pirinç pilavı, ballı susamlı tavuk, noodle, spring rolls, jiaozi, dumpling ve Pekin ördeği ön plana çıkan yemekler arasındadır. 


Farklı kültürlerin etkisinde kalan Hint mutfağında, baharatlar yaygın olarak kullanılır. Özellikle çorba ve sunum tekniklerinde, Çin mutfağına ait dokunuşlara rastlamak mümkündür. Ekmek, pirinç ve baharatlar, Hint mutfağında en çok kullanılan malzemeler arasındadır. Köri sosu ve garam masala ise bu baharatlardan en meşhur olanlarıdır. Tandoori, naan, samosa, keşmir pilavı, gulab jamun, kheer ve jalebi bu mutfağın öne çıkan yemekleri arasında yer alır. 


Deniz mahsullü yemekleri ile kendini dünyaya ispatlayan Japon mutfağında, erişte ve pirinç yaygın olarak kullanılır. Japon mutfağında, sunum tekniklerinin önemli bir yeri vardır. Çatal yerine, chopstick adı verilen çubuklar kullanılır. Japon mutfağında zencefil, pirinç sosu, miso ve wasabi kullanımı da oldukça yaygındır. Bu mutfakta baharat ve yağ kullanımına fazla rastlanmaz. Ayrıca yemekler az pişirilerek küçük porsiyonlar halinde sunulur. Sushi, miso çorbası, ramen, takoyaki, wakame salatası, nigiri sushi ve veggie gyoza ön plana çıkan yemeklerdendir. Japon mutfağında yemekten sonra tatlı yerine, çay ikram edilir.


Meksika mutfağı, Arap, İspanyol, Fransız ve Karayip mutfaklarının etkisinde kalarak gelişen, dünyanın en iyi mutfaklarından biri olarak 2010 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirasları Listesi'nde yer alan bir mutfaktır. Yani, Meksika mutfağı tescillenmiş lezzetlerle doludur. 3 öğün yemek yenilen Meksika'da en önemli öğün, öğle saatidir. Ülkenin kuzeyinde buğday ürünleri dana eti ve keçi eti tüketilirken, güneyinde mısır ve kümes hayvanları, kıyı şeridinde ise deniz mahsulleri tercih edilir. Meksika mutfağında en çok avokado, mısır, domates, biber ve fasulye kullanılır. Taco, enchilada, burrito, quesadilla, Meksika pilavı, tamale, fajita, pastel de elote, guacamole sos ve arroz con leche öne çıkan lezzetleridir. Tarçınlı horchata ise en meşhur içeceklerden biridir.