ANASAYFA YEMEK TARİFLERİ SEBZE YEMEKLERİ ZEYTİNYAĞLILAR ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMA

Zeytinyağlı yaprak sarma

Kaç
Kişilik

6 kişilik

Hazırlama
Süresi

-

Pişirme
Süresi

-

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Zeytinyağlı yaprak sarma tarifi için malzemeler

  • 4~5 soğan
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1.5~2 yemek kaşığı çam fıstığı
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • 1.5 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 2 kesme şeker
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 1 su bardağı kıyılmış maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı kaynamış su
  • 500 gr salamura asma yaprağı
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 2 su bardağı kaynar su
  • Yarım limonun suyu

Zeytinyağlı yaprak sarma Nasıl Yapılır

Adım Adım Zeytinyağlı Yaprak Sarma Yapımı:

Genellikle asma yaprağı ve kırık pirinç ile hazırlanan yaprak sarma, Osmanlı mutfağından miras kalan yemekler arasındadır. Elazığ'ın baş yemeklerinden biri olan sarma, İtalyan, Fransız ve Yunan mutfaklarında da kendine yer edinmiştir. Genellikle yoğurt ile birlikte servis edilir. Karbonhidrat bakımından zengin olan bu besin, hafıza güçlendirici bir etkiye sahiptir. Malzemeleriniz hazırsa pratik yapımı ve servis önerileriyle zeytinyağlı yaprak sarma tarifine başlayabiliriz:

  • Salamura asma yapraklarını su altında yıkayıp durulayın ve ardından suyunu süzün. Soğanların kabuğunu soyup ince ince doğrayın.
  • Doğradığınız soğanları, 1 çay bardağı zeytinyağı ve 1.5-2 yemek kaşığı dolmalık fıstıkla birlikte tencereye alıp kısık ateşte kavurun.
  • 2 su bardağı pirinci yıkayıp soğanların üstüne ekleyin. 1-2 dakika daha kavurun.
  • Pirincin içine 1 yemek kaşığı kuru nane, 1.5 tatlı kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı tarçın, 2 kesme şeker, 2 yemek kaşığı kuş üzümü, yarım limonun suyu ve 1 su bardağı kıyılmış maydanoz ekleyip karıştırın.
  • Tencereye 1 tatlı kaşığı tuzu ve 1 çay bardağı kaynamış suyu ilave edin. Çok kısık ateşte pirinçler suyunu çekene kadar pişirin.
  • Pirinçler suyu çekince ocağı kapatıp iç harcı soğutun. Harcı sapları koparılmış asma yapraklarına paylaştırıp parmak inceliğinde sarın.
  • Üzerine yarım çay bardağı zeytinyağı ve kaynar suyu ekleyip orta ateşte 25 dakika pişirin.
  • Zeytinyağlı yaprak sarmasını, kabak mücver ile birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Zeytinyağlı Yaprak Sarmanın Püf Noktaları Nelerdir?

  • Yöreden yöreye farklılık gösteren yaprak sarması, şekerli ve salçalı olmak üzere iki şekilde hazırlanabilir.
  • Sarma tarifinde yaprak seçimi oldukça önemlidir. İnce ve damarsız yapraklar ile sarmaları daha kolay hazırlayabilirsiniz.
  • Asma yapraklarını daha uzun süre saklamak için tuz basma yöntemini kullanarak kapaklarını kapatın. Böylece yaprakları istediğiniz zaman kullanabilirsiniz.
  • İç harcı hazırlarken, yaprakların da tuzlu olduğunu unutmayın. Bu yüzden harcın içine koyacağınız tuz miktarını iyi ayarlayın.
  • Pişirme işlemine geçmeden önce tencerenin içine domates, soğan ve limon dilimleri koyarak aroma katmasını sağlayabilirsiniz.

1 Porsiyon Zeytinyağlı Yaprak Sarma Kaç Kalori?

  • 100 gramlık bir porsiyonda zeytinyağlı yaprak sarma, yaklaşık 95 kaloridir. Etli yaprak sarma ise ortalama 140 kaloridir. 
  • Besin değerleri yüksek olan zeytinyağlı yaprak sarma, diyet listelerinde ölçülü bir şekilde tüketilebilir.

    Et ve sebze ile harmanlanarak sunulan zeytinyağlı yemek tarifleri sizin de damak zevkinize hitap ediyorsa, zeytinyağlı biber dolması ya da zeytinyağlı bamya tarifine göz atabilir, yeni tatlar keşfedebilirsiniz.
Yorumlarınız

YORUM YAPMAK İÇİN ÜYE GİRİŞİ YAPMANIZ GEREKMEKTEDİR!


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.