ANASAYFA YEMEK TARİFLERİ SALATA VE MEZE TARİFLERİ MEZE TARİFLERİ HUMUS

Humus

12. yüzyıldan günümüze kadar ulaşan tahinli humus, Ortadoğu'nun en tartışmalı lezzetlerinden biridir. Türkiye, Lübnan, İsrail ve Yunanistan gibi birçok ülkede meze olarak sunulan bu besinin ana malzemeleri nohut, tahin ve sumaktır. Protein bakımından zengin olmasının yanı sıra serotonin hormonunu da yükseltir. Bu sayede depresyon ve stres gibi sorunların azaltılmasını sağlar. İçeriğinde bol miktarda demir, kalsiyum ve magnezyum barındırır. Kökeni bilinmese de, faydaları ve lezzeti ile dillere destan olan orijinal humus nasıl yapılır birlikte görelim.

Kaç
Kişilik

4 kişilik

Hazırlama
Süresi

15 dakika

Pişirme
Süresi

30 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Humus tarifi için malzemeler

Malzemeler

  • 500 gr nohut
  • 2 çorba kaşığı zeytin yağı
  • 1 limonun  suyu
  • 2çorba kaşığı tahin
  • 3 diş sarımsak
  • Yarım çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı sumak
  • Tuz

Üzeri için

  • 1 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
  • 1tatlı kaşığı pulbiber

Humus Nasıl Yapılır

  • Nohutları bir gece öncesinden ıslatın. Ertesi gün yıkayıp bir tencereye alın. Üzerini iki misli geçecek kadar su ilave edip nohutları haşlayın. Süzüp mutfak robotunda ezin.
  • Sarımsakları soyun. Bir tutam tuz ve bir tatlı kaşığı zeytinyağı ile havanda ezip geniş bir kaseye alın.
  • Limon suyu ve tahini ilave edip karıştırın. Nohut püresini ekleyip karıştırmaya devam edin. Tuz ve baharatla tatlandırın.
  • Humusu servis tabağına alın. Üzerine zeytinyağında kavrulmuş pul biberi gezdirerek dökün. Dilerseniz taze soğan ve kızartılmış lavaş ekmeği ile sunabilirsiniz.
  • Humusu, karides güveç  veya maklube ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Ustasından Humus Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Nohutların daha çabuk pişmesi için bir gece önceden karbonatlı suda bekletebilirsiniz.
  • Sarımsağın acısını gidermek için, limon suyunun içerisinde ezin. Ve limonlu karışımı humusa ekleyin.
  • Dilerseniz, ilk aşamada çatal ile ezerek yumuşatabilir, ardından mutfak robotundan geçirebilirsiniz.
  • Genellikle et ve balık yemeklerinin yanında servis edilen humusu, streç film ile kapatarak buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.

100 Gram Humus Kaç Kaloridir?

Humusun 100 gramlık bir porsiyonu, yaklaşık 165 kaloridir. Zengin besin değerleriyle sunulan bu tarifi, diyet listelerine ekleyerek ana öğün olarak tüketebilirsiniz. Farklı bir tat için, bal kabaklı ve mantarlı humus tarifini de deneyebilirsiniz.

Ana yemeklerin yanında sunabileceğiniz meze tarifleri mi arıyorsunuz? Ege mutfağına özgü bir lezzet olan fava tarifine göz atabilirsiniz.

Yorumlarınız

YORUM YAPMAK İÇİN ÜYE GİRİŞİ YAPMANIZ GEREKMEKTEDİR!


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.