ANASAYFA TARİFLER MEZE TARİFLERİ HUMUS

Humus

Humus

12. yüzyıldan günümüze kadar ulaşan tahinli humus, Ortadoğu'nun en tartışmalı lezzetlerinden biridir. Türkiye, Lübnan, İsrail ve Yunanistan gibi birçok ülkede meze olarak sunulan bu besinin ana malzemeleri nohut, tahin ve sumaktır. Protein bakımından zengin olmasının yanı sıra serotonin hormonunu da yükseltir. Bu sayede depresyon ve stres gibi sorunların azaltılmasını sağlar. İçeriğinde bol miktarda demir, kalsiyum ve magnezyum barındırır. Kökeni bilinmese de, faydaları ve lezzeti ile dillere destan olan orijinal humus nasıl yapılır birlikte görelim.

Ana yemeklerin yanında sunabileceğiniz meze tarifleri mi arıyorsunuz? Ege mutfağına özgü bir lezzet olan fava tarifine göz atabilirsiniz.

Kaç
Kişilik

4 kişilik

Hazırlama
Süresi

15 dakika

Pişirme
Süresi

30 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

0 görüntüleme
Tarif Defterime Ekle

Humus Tarifi İçin malzemeler

Malzemeler

  • 400 gr nohut, haşlanmış
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 limonun  suyu
  • 1/2 limon kabuğu rendesi
  • 4 çorba kaşığı tahin
  • 3 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı tatlı toz biber
  • 5 yemek kaşığı buz gibi su
  • Tuz

Üzeri için

  • 1 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
  • 1tatlı kaşığı pul biber
  • 1 yemek kaşığı haşlanmış nohut
  • 3-4 dal maydanoz, ince kıyılmış 

Humus Nasıl Yapılır?

  • Haşlanmış nohutların üzerine su dökün ve kabuklarını ayıklayın.
  • kabuklarından yarılmış nohutların üzerine limon suyu ekleyerek blender yardımı ile biraz ezin.
  • Su dışında kalan malzemeyi ekleyerek ezme işlemine devam edin. Kuru bir karışım oldğu için ezme işlemi zorlaşacaktır. Bu aşamada soğuk suyu yavaş yavaş ekleyerek ezme işlemine devam edin. 
  • Humusu servis tabağına alın. Üzerine zeytinyağı, pul biberi ve nohut gezdirerek dökün.  İnce kıyılmış maydanoz ile sunabilirsiniz. 
  • Humusu, karides güveç  veya maklube ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Ustasından Humus Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Nohutların daha çabuk pişmesi için bir gece önceden karbonatlı suda bekletebilirsiniz.
  • Sarımsağın acısını gidermek için, limon suyunun içerisinde ezin. Ve limonlu karışımı humusa ekleyin.
  • Dilerseniz, ilk aşamada çatal ile ezerek yumuşatabilir, ardından mutfak robotundan geçirebilirsiniz.
  • Nohutun kabuklarını ayıklarken içerisine su koymak kabuk soyma işleminizi kolaylaştıracaktır. 
  • Genellikle et ve balık yemeklerinin yanında servis edilen humusu, streç film ile kapatarak buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.

100 Gram Humus Kaç Kaloridir?

Humusun 100 gramlık bir porsiyonu, yaklaşık 165 kaloridir. Zengin besin değerleriyle sunulan bu tarifi, diyet listelerine ekleyerek ana öğün olarak tüketebilirsiniz. Farklı bir tat için, bal kabaklı ve mantarlı humus tarifini de deneyebilirsiniz.

Yorumlar

Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!