ANASAYFA TARİFLER SÜTLÜ TATLILAR İRMİK HELVASI

İrmik Helvası

Orta Doğu ve Balkan ülkelerinde sıklıkla tüketilen irmik helvası, Osmanlı'dan günümüze kadar ulaşan bir Türk tatlısıdır. Yörelere göre farklı tekniklerle hazırlanan helvanın ismi ise Arap kökenlidir. Sıcak sıcak kavrulan bu tatlı, nispeten düşük kalori değeriyle en çok sevilen tarifler arasında yer alır. Lif bakımından zengin olan irmik helvası vücudu dinç tuttuğu için, sporculara tavsiye edilen besin kaynaklarından biridir. Malzemeler hazırsa, irmik helvası nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir görelim ve tarifimize başlayalım.

Kendinizi şımartmak veya misafirlerinize sunmak için kolayca hazırlayabileceğiniz sütlü tatlı tarifleri damak zevkinize hitap ediyorsa, düşük kalorisi ve lezzeti ile sofraları renklendiren saray sarması tarifini de deneyebilirsiniz.

Kaç
Kişilik

4 kişilik

Hazırlama
Süresi

20 dakika

Pişirme
Süresi

40 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

İrmik Helvası Tarifi İçin malzemeler

İrmik Helvası malzemeleri

  • 1 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı süt
  • Yarım su bardağı su
  • 1 su bardağından 2 parmak kadar az şeker
  • 60 gram tereyağ
  • 1 çay bardağı ceviz

İrmik Helvası Nasıl Yapılır?

  • 60 gram tereyağını kısık ateşte eritin. Tereyağ eridikten sonra 1 çay bardağı cevizi ve 1 su bardağı irmiği ilave edip kavurun. (Ceviz yerine çam fıstığı da kullanılabilir.)
  • Şerbeti için bir tencereye süt, su ve şeker ekleyerek şeker eriyinceye kadar pişirin.
  • İrmiğin rengi koyulaşınca hazırladığınız şerbeti ilave edip irmik iyice suyunu çekene kadar karıştırın.
  • İrmik suyunu çekip kıvam alınca ocağın altını kapatıp demlenmesi için 15 dakika bekletin.
  • 15 dakikanın sonunda tane tane olması için tahta kaşıkla karıştırın.
  • İsteğe bağlı olarak toz şekerin dışında helvayı yaparken ek olarak 1 yemek kaşığı bal eklenebilir.
  • Süsleme kısmı için nane yaprakları ve taze meyve dilimlerini kullanabilirsiniz. Misafirlerinize sunmak için irmik helvasını, doğal meyvelerden hazırlanan karışık hoşaf ile ikram edebilirsiniz. Afiyet olsun.

İrmik Helvasının Püf Noktaları Nelerdir?

  • Tereyağını irmikle çok iyi bir şekilde kavurmak helvanızın kıvamını en çok etkileyen şeylerin başında geliyor. Tereyağını çok bol ya da çok az koymayın. İrmiği hafif kavurduktan sonra içerisine dolmalık fıstıkları ilave ederek kavurmaya devam edin. Tane tane dökülen bir irmik helvası istiyorsanız bu kavurma işlemini en kısık ateşte en az 20 dakika kadar yapın. 
  • Su ve sütü irmiğin üzerine boşaltırken iyice kaynamış ve sıcak olmasına dikkat edin. Böylece helvanız daha kabarık ve lezzetli olacaktır.   
  • İrmik helvasına farklı aromalar ilave etmek isterseniz, irmiği kavurduktan sonra şerbetini eklemeden hemen önce içerisine limon, portakal kabuğu ve vanilya ilave edebilirsiniz. 
  • Helva yaparken acele etmeyin. Helvaya kıvamını veren; kısık ateşte karıştırılması gereken süredir. Bu süre aceleye getirilip ateşin altı açılırsa, helvanın kıvamı da tutmaz, lezzeti de bozulur. 
  • Dilerseniz irmiği kavururken içerisine dil peyniri de ilave edebilirsiniz.
  • Helvanızın parlak görünmesi için çok az sıvı yağ (zeytinyağı) ekleyebilirsiniz.
  • Kaymak ya da dondurmayla servis ederek lezzetini ikiye katlamış olursunuz.
  • Ilık şekerli sütü, kavurduğunuz irmiğe azar azar ekleyin. Tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte şerbeti tamamen çekinceye kadar pişirin. 
  • Dip not: Helvanıza farklı bir tat katmak için şerbetini süt yerine portakal suyu ile hazırlayabilirsiniz. Ayrıca, dolmalık fıstık yerine de cevizi deneyebilirsiniz.

1 Porsiyon İrmik Helvası Kaç Kaloridir?

  • 100 gramlık bir porsiyon irmik helvası yaklaşık 275 kaloridir. Kalori değerini düşürmek için şeker ve yağ miktarını ölçülü bir şekilde azaltabilirsiniz.
  • Kilo ve şeker değerlerini dengede tutmak için, 100 gramı ortalama 105 kalori olan sütlaç tarifine de göz atabilirsiniz. 

Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.