Farklı tatlar keşfetmek isteyenler için, bugün Meksika mutfağına konuk oluyoruz. Meksika, kakao, avokado, domates, yer fıstığı, mısır gibi bazı bitkilerin anavatanıdır. Meksika mutfağı, eski yerlilerin (Aztekler, Mayalar vb.) ve İspanya, Fransa, Arap mutfağı geleneklerinin sentezinden oluşur. Meksika mutfağı, farklı bölgesel mutfaklara ayrılmıştır. Kuzey kesimlerinde İspanyol mutfağı etkileri görülürken, güney kesimde eski yerlilerin mutfağı korunmuştur. Meksika mutfağının en önemli besini, mısırdır. Hemen hemen her yemekte mısır kullanılır. İkinci sırada ise chili biber gelmektedir.
Meksika mutfağında günün en önemli öğünü, öğle yemekleridir. Bu yüzden öğle molalarının süresi daha uzun tutulur. Meksikalılar kahvaltıda, küçük kahvaltı ekmeği ve kahve tüketir. Akşamları ise taco, tatlı gibi atıştırmalıklara yer verilir. Kırsal yörelerinde ise halk sadece kahvaltı ve akşam yemeği yer, öğle öğününü atıştırmalıklarla geçiştirir. Özel günlerde, geç saatlere kadar yenilen akşam yemekleri meşhurdur. Meksika'nın kuzeyinde et yemekleri, sahil kesiminde ise balık yemekleri daha fazla tüketilir.
İç harcı kıyma, sebze ve peynir ile doldurulan taco, Meksika mutfağı denildiğinde ilk akla gelen yemektir. İç malzemelerin tortilla ekmeğine sarılmasıyla hazırlanan bu yemek, atıştırmalık olarak da sunulur.
Tortilla, et, chili biberi ve fasulye ile hazırlanan enchilada, özel sos ile tatlandırılır. Üzerine maydanoz ve cheddar peyniri ile zenginleştirilen bu yemek, Meksika'ya giden turistler tarafından da büyük bir ilgi görür.
Tortilla veya lavaş ile hazırlanan burrito, tavuklu harç ile doldurulan bir yemektir. Öğle öğünlerinde tercih edilen burrito, dürüm şeklinde sarılır. İsteğe göre tahin sos veya yoğurt sosuna batırılarak tüketilir.
İç harcı şarküteri ürünleri, peynir çeşitleri ve sebzeler ile doldurulan quesadilla, Meksika mutfağında yaygın olarak tüketilir. Quesadilla yapımında genellikle çedar ve mozzarella peyniri tercih edilir.
Mısır, tavuk eti, mısır tortillası ve baharatlarla hazırlanan bu çorba, sıcak bir başlangıç yapmak isteyenler için idealdir. Ortalama 30-35 dakika içinde hazırlanır.
Meksika'nın güney kesimlerinde tüketilen bu çorba, eski yerlilerin mutfağında yapılan ve günümüze kadar korunan yemeklerden biridir. Avokado ve chili biber ile hazırlanan aztek çorbası, acı severlerin favorisidir.
Pipian, Meksika'da sık sık tüketilen bir sos çeşididir. En ünlü versiyonu Oaxaca'dan gelir. Pipian sosuyla zenginleştirilen tavuk, fırında pişirildikten sonra servis edilir.