Değişik Pilav Tarifleri: 30 Farklı, Pratik ve Nefis Pilav Tarifi

Pilav çeşitleri nelerdir? İşte, sofralarınızı ziyafete dönüştürecek mutlaka denemeniz gereken birbirinden lezzetli ve pratik 30 değişik pilav tarifi:
Değişik Pilav Tarifleri: 30 Farklı, Pratik ve Nefis Pilav Tarifi
25 Şubat 2021, 17:32

Pilav, günlük sofralardan davet masalarına Türk mutfağının vazgeçilmez yemek türlerinden biridir. Ana yemeklerin en güzel eşlikçisi olarak kabul edilmekle birlikte nefis bir ayran eşliğinde öğün olarak da son derece doyurucudur. Lezzetli, pratik ve yapımı kolay 30 pilav tariflerimizle değişik tatlara sofranızda yer açmaya ne dersiniz? İşte, mutlaka denemeniz gereken 30 farklı pilav tarifi:


  1. Türkmen Pilavı


Türkmen mutfağından yayılan bu pilav, yalnızca 6 malzeme ile hazırlanır. Kuşbaşı et, havuç ve soğan karışımından oluşan Türkmen pilavı, maydanozla birlikte servis edilebilir.


  1. Firik Pilavı


Antep mutfağında önemli bir yere sahip olan firik pilavı, Güneydoğu ve çevresinde sık sık tüketilir. Nohut, bulgur ve firik ile hazırlanan bu pilav, biber salçası ile zenginleştirilir.


  1. Şah Pilavı


Azerbaycan mutfağının yöresel lezzetlerinden biri olan şah pilavı, kuzu eti, kuru kayısı, kuru üzüm, safran ve kestane ile hazırlanır. Görünümü perde pilavına benzeyen bu pilavın dışı lavaş ile sarılmaktadır.


  1. Pancarlı Pilav


Pancar, et suyu ve dereotu ile hazırlanan bu pilav, klasik tariflerden sıkılanlar için ideal bir seçimdir. Hazırlaması 10, pişirmesi 20 dakika süren pancarlı pilavın porsiyonu, yaklaşık 200 kalori değerindedir.


  1. Paşa Pilavı


Bolu mutfağıyla özdeşleştirilen paşa pilavı, bezelye, havuç ve kuşbaşı et ile hazırlanır. Şık sunumu ve lezzetiyle kalabalık sofralarda da yer verilen paşa pilavı, protein bakımından zengindir.


  1. Sarımsaklı Pilav


Balıkesir mutfağıyla özdeşleşen sarımsaklı pilav, hemen hemen her yörede farklı versiyonlarıyla sunulmaktadır. Sarımsak ve frenk soğanı ile zenginleştirilen bu pilav, özellikle et yemeklerinin yanında sunulur.


  1. Siirt Perde Pilavı


Başta Siirt olmak üzere birçok yörede severek pişirilen perde pilavı, tavuk, fıstık, kuş üzümü ve badem ile hazırlanır. Dışı hamur ile kaplanan perde pilavı, fes şeklindeki bakır tencerelerde pişirilir.


  1. Havuçlu Pilav


Havuç, limon kabuğu ve baldo pirinç ile hazırlanan havuçlu pilav, en hafif ve en sevilen pilav çeşitlerinden biridir. Genelde tavuk ve et yemekleriyle birlikte sunulur.


  1. Kıymalı Kuskus Pilavı


Özellikle İç Anadolu'da sık sık tüketilen kuskus, makarna ve pirinç türüne benzer bir yemektir. Kıymalı harç ile hazırlanan kuskus pilavı, farklı tatlar denemek isteyenler için idealdir.


  1. Acılı Pilav


Acı severleri böyle alalım. Pirinç, biber salçası ve kırmızı biber ile hazırlanan bu pilav, genellikle kebap yemeklerinin yanında sunulur. 


  1. Kepekli Pirinç Pilavı


Kilosuna dikkat edenler ve diyet yapanlar için de bir önerimiz var. Kepekli pirinç ile hazırlanan bu pilav, mantar ile zenginleştirilir. İsteğe göre dal biberiye de ekleyebilirsiniz.


  1. Amasya İç Pilavı


Koyun ciğeri, kuş üzümü ve dolmalık fıstık ile hazırlanan iç pilav, Amasya mutfağının sevilen lezzetleridir. Bu pilavı hem sade, hem de tavuk, hindi, dolma gibi malzemelere doldurarak tüketebilirsiniz.


  1. Arpa Şehriye Pilavı


Arpa şehriye, pirinç pilavı yapımında en çok kullanılan malzemelerden biridir. Ancak bu kez arpa şehriyeden nefis bir pilav hazırlamaya ne dersiniz? Arpa şehriye pilavını havuç ve badem ile zenginleştirebilirsiniz.


  1. Baharatlı Pilav


Baldo pirinç ile hazırlanan baharatlı pilav, tarçın, yenibahar, karabiber ve kuş üzümü ile tatlandırılmıştır. Baharatlı pilavı pişirdikten sonra demlenmesi için beklemeyi unutmayın.


  1. Ciğerli Bulgur Pilavı


Yalnızca 6 malzeme ile hazırlanan ciğerli bulgur pilavı, ana yemeklerde sunulan bir yemektir. İsteğe göre dana veya kuzu ciğeri kullanılabilir. Özellikle kalabalık sofralarda servis edilmesiyle bilinir.


  1. Enginarlı Bulgur Pilavı


Sindirim sistemini düzenleyen ve diyet listelerinde sık sık yer verilen enginarı bu kez pilav yapımında kullandık ve ortaya nefis bir sonuç çıktı. Bol malzemeli enginarlı bulgur pilavını defterinize kaydetmeyi unutmayın.


  1. İstanbul Pilavı


Tavuk göğsü, safran, bezelye ve antep fıstığı ile hazırlanan İstanbul pilavı, ortalama 40-45 dakikada sofralardaki yerini alır. İsteğe göre cherry domates ve yeşilliklerle birlikte sunabilirsiniz.


  1. Amasya Usulü Patlıcanlı Bulgur Pilavı


Amasya mutfağında oldukça önemli bir yere sahip olan bulgur pilavını, kızarmış patlıcan dilimleri ile süsledik. Et yemeklerinin yanına çok yakışan patlıcan bulgur pilavını, sevdiğiniz malzemelerle zenginleştirebilirsiniz.


  1. Etli ve Ispanaklı Pilav


Kuzu eti, ıspanak ve nohut ile hazırlanan bu pilav, davet sofralarının favorilerindendir. Hazırlaması 10, pişirmesi 30 dakika süren bu pilavı, sarımsaklı yoğurt ile servis edebilirsiniz.


  1. Fırında Hamsili Pilav


Karadeniz mutfağı denildiğinde ilk akla gelen yemeklerden biri olan hamsili pilav, kuş üzümü, kuru nane ve dereotu ile zenginleştirilir. Omega 3 bakımından zengin olan fırında hamsili pilav, hem lezzeti, hem de şık sunumuyla her zevke hitap eder.


  1. Kabak Çiçekli Yörük Pilavı


Göçebe hayatını benimseyen Türkmenler, yörük olarak bilinir. Türkmen mutfağına ait olan bu yemek, kabak çiçeği, domates ve farklı baharatlarla zenginleştirilir.


  1. Kapamalı Pilav


Kuzu eti, nohut ve pirinç ile hazırlanan kapamalı pilav, özellikle bayram sofralarında sunulmasıyla bilinir. Protein bakımından zengin olan kapamlı pilav, isteğe göre tavuk etiyle de sunulabilir.


  1. Kestaneli İç Pilav


Yılbaşı sofralarının vazgeçilmezi haline gelen kestaneli iç pilav, hem sade, hem de bütün hindinin içerisine doldurularak tüketilir. Kestanenin yanı sıra kuş üzümü, fıstık ve badem de kullanılabilir.


  1. Kıymalı Başbaşı Bulguru Pilavı


İftar sofralarında sık sık yer verilen başbaşı bulguru, buğdayın kabuğunun soyulmasıyla elde edilir. Kıymalı harç ile hazırlanan başbaşı bulgur pilav, mutlaka denemeniz gereken yemeklerden biridir.


  1. Özbek Pilavı


Özbek mutfağının geleneksel lezzetlerinden biri olan bu pilav, kuzu eti ve kuzu kıyması ile hazırlanır. Özbek pilavı yapımında karanfil, tarçın ve kakule baharatları kullanılır.


  1. Patlıcanlı ve Tavuk Etli Davet Pilavı


İsminden anlaşılacağı üzere davet sofralarında sunabileceğiniz bu pilav, görünümü ile hamsili pilava benzemektedir. Davet pilavının iç harcı tavuklu pirinç ile doldurulur. Üzeri ise patlıcan dilimleri ile kapatılır.


  1. Safranlı Pilav


Klasik pilavdan farklı olarak safran tozu ile zenginleştirilen bu pilav, ana yemeklerin yanında sunulur. Özellikle et ve köfte yemeklerinin yanına çok yakışmaktadır.


  1. Soğuk Pilav


Sarımsak, biber, domates ve portakal kabuğu ile hazırlanan bu pilavın en önemli özelliği, soğuduktan sonra servis edilmesidir. Videolu anlatımıyla nefis soğuk pilav tarifini mutlaka deneyin.


  1. Yeşil Mercimekli Bulgur Pilavı


Klasik bulgur pilavını yeşil mercimek ile zenginleştirmeye ne dersiniz? Demir bakımından zengin olan yeşil mercimekli bulgur pilavı, diyet listeleri için de uygundur.


  1. Zerdeçallı Bulgur


Sağlık açısından oldukça önemli bir yere sahip olan zerdeçalı nasıl tüketeceğinizi bilmiyorsanız, pilav yapımında kullanabilirsiniz.


Şunlara da göz atın;

  1. Pilav tarifleri
  2. Bulgur pilavının yanına ne gider?
  3. Pirinç çeşitleri nelerdir?
  4. Ana yemek tarifleri
  5. Bugün ne pişirsem?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo