ANASAYFA TARİFLER ÇAY SAATİ TARİFLERİ PROFİTEROL

Profiterol

Profiterol, İsmi Fransızca'dan gelse de bir Fransız tatlısı olduğuna dair kesin bir kanıt bulunmamaktadır. 1910 yılında Türkiye'ye gelen Luca Zgoni, babasını kaybettikten sonra bir pastacının yanında çıraklık yapmaya başlar ve profesyonel profiterol yapmayı bu şekilde öğrenir. Ardından dört ortak İstiklal Caddesi'nde kendi pastanelerini açarlar. Ancak uzun bir süre neredeyse hiç kar etmeden çalışırlar. Zgoni, karı arttırmak için yeni bir tatlı uydurmaya ve ona farklı bir isim vermeye karar verir. Bunun sonucunda da ortaya Fransızca'da 'kar' anlamına gelen 'profit' sözcüğünü barındıran profiterol tatlısı çıkar. Profiterol ne demek diye merak edenler için, bu sözcüğün kar anlamından geldiğini söyleyebiliriz.

Profiterol yapımı için top şeklinde hazırlanan pataşu hamuru kullanılmaktadır. Özel krema ile doldurulan bu hamur, pişirildikten sonra profiterol sosu ile tatlandırılır. Peki, evde profiterol nasıl yapılır? Profiterol kreması nasıl yapılır? Listedeki malzemeleri hazırlayıp kolları sıvadıysanız, nefis profiterol yapımı için tarif detaylarına geçebiliriz.

Tarifi hazırlarken ihtiyaç duyacağınız profiterol hamuru nasıl yapılır sorusuna, pataşu hamurunun püf noktalarına buradan ulaşabilirsiniz. Fransız mutfağından nefis çikolatalı sufle ve rokoko tarifine de mutlaka göz atın.

Kaç
Kişilik

8 kişilik

Hazırlama
Süresi

15 dakika

Pişirme
Süresi

20 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

0 görüntüleme
Tarif Defterime Ekle

Profiterol Tarifi İçin malzemeler

Profiterol hamuru için:

  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı su
  • 3 adet büyük yumurta
  • 1/ 2 paket margarin

Profiterol kreması için:

  • 3 yemek kaşığı un
  • 500 ml. süt
  • 1 paket vanilin
  • 1 adet yumurta
  • 1.5 çay bardağı toz şeker

Çikolata sosu için:

  • 200 gram krema
  • 220 gram bitter çikolata

Profiterol Nasıl Yapılır?

  • Profiterol kreması için; Sos tenceresine 1.5 çay bardağı toz şeker ve 2.5 su bardağı sütü ekleyin.
  • Ardından 1 adet yumurta ve 3 yemek kaşığı unu ekleyerek orta ateşte pişirin.
  • Koyulaşan profiterol kremasına, 1 paket vanilin ekleyin ve tekrar karıştırın.
  • Profiterol kremasını ocaktan alarak oda sıcaklığında soğutun. Krema soğuduğunda sıkma poşetine alarak 1 saat buzdolabında dinlendirin.
  • Profiterol hamuru için; 125 gram margarini ve 1 su bardağı suyu tencerede kaynatın.
  • Üzerine 1 su bardağı un ekleyerek topaklanmaması için karıştırın.
  • Hamur toparlandığında ocaktan alın ve oda sıcaklığında yaklaşık 15 dakika dinlendirin.
  • Hamura 3 adet yumurtayı tek tek ekleyerek yedirin.
  • Hamur yumurtalarla tamamen özdeşleştiğinde, 15 dakika daha dinlendirin.
  • Hamurdan 1 tatlı kaşığı kadar alarak yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin. Aralarında boşluk bırakın.
  • Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında profiterol hamurunu 40 dakika pişirin.
  • Profiterol hamurları piştiğinde, 10 dakika oda sıcaklığında dinlendirin.
  • Profiterol hamurunun alt kısımlarında bıçakla küçük delikler açın.
  • Bu delikten, hazırladığınız profiterol kremasını sıkarak içini doldurun.
  • Çikolata sosu için; Bitter çikolatayı kırarak küçük parçalara ayırın.
  • Küçük sos tenceresinde krema ve bitter çikolatayı eriyene kadar karıştırın.
  • İçini doldurduğunuz profiterolleri üst üste dizin.
  • Hazırladığınız çikolata sosunu profiterollerin üzerinde gezdirin. Afiyet olsun.

Profiterol Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Yumurtaların kesilmesini önlemek için, profiterol hamurunun soğumasını bekleyin. Ardından yumurtaları birer birer ekleyerek yoğurun.
  • Hazırladığınız hamuru tepsiye yerleştirirken aralarında kabarma payı bırakın.
  • Kremayı tamamen soğuduktan sonra da kullanabilirsiniz.
  • Pataşu hamurunun sönmemesi için unu eleyerek ekleyin.

1 Porsiyon Profiterol Kaç Kalori?

  • Profiterolün bir porsiyonu, yaklaşık 335 kaloridir. Kilo kontrolü için, ölçülü miktarda tüketilmesi gerekir.
Yorumlar

Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!