Sağlıklı Pizza Tarifleri: 15 Farklı ve Doyurucu Pizza Tarifi

En sağlıklı pizza çeşitleri nelerdir? Glutensiz, düşük kalorili ve doyurucu pizza tariflerini sizler için yazımızda derledik. İşte, yemeye doyamayacağınız 15 nefis pizza tarifi:
Sağlıklı Pizza Tarifleri: 15 Farklı ve Doyurucu Pizza Tarifi
10 Ağustos 2022, 11:15

Pizza, İtalyan mutfağından dünyaya yayılan ve yediden yetmişe herkesin severek tükettiği yemeklerden biridir. Hem öğle, hem de akşam menülerinde yer verilen pizza tarifleri, birçok farklı şekilde hazırlanabilir. Tabanında klasik pizza hamuru ve pizza sosu kullanılır. Üzeri ise zeytin, domates, kaşar peyniri, mozzarella, sucuk, sosis, salam, kuşbaşı et, kabak, brokoli ve mısır gibi malzemelerle zenginleştirilir. Peki, en sağlıklı pizza çeşitleri hangileridir. İşte, sofranızdan eksik etmeyeceğiniz 10 nefis pizza tarifi:


  1. Guacamole Pizza


Malzemeler;

  1. Tabanı için:
  2. 2.5 su bardağı karabuğday unu
  3. 1 çay kaşığı instant maya
  4. 2 çay kaşığı zeytinyağı
  5. 1 çay kaşığı tuz
  6. 1.5 çay bardağı ılık su
  7. Üzeri için:
  8. 1 adet avokado
  9. 1 adet lime suyu
  10. Yarım kırmızı soğan
  11. 4 dal kişniş
  12. 1 adet domates
  13. 1 çay kaşığı tuz
  14. 3 yemek kaşığı zeytinyağı


Yapılışı: Hamuru bütün malzemeleri karıştırarak yoğuralım ve oda sıcaklığında 1,5 saat dinlendirelim. Guacomole sos için bütün malzemeleri çok ince şekilde kıyalım. Dinlenen hamurumuzu merdane yardımıyla açalım kabarmaması için çatalla delikler açalım ve 220 derecede ısıttığımız fırına atalım. 10 dakika piştikten sonra çıkaralım ve üzerine sosumuzu ekleyip tekrar 5 dakika fırınlayalım. Ilık servis edelim. 


  1. Karnabahar Pizza


Malzemeler;

  1. Tabanı için:
  2. 600 gr karnabahar
  3. Yarım su bardağı chia tohumu
  4. Yarım su bardağı glutensiz un
  5. 1 çay kaşığı tuz
  6. 1 çay kaşığı kekik
  7. 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  8. Üzeri için:
  9. 1 adet avokado
  10. 1 büyük kase kestane mantarı
  11. 200 gr fırınlanmış balkabağı
  12. 2 adet domates
  13. 4-5 yaprak taze fesleğen
  14. 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  15. 1 çay kaşığı tuz


Yapılışı: Karnabaharları haşlayalım ve süzelim. Henüz sıcakken üzerine chia tohumlarını ekleyelim ve 10 dakika soğumasını bekleyelim. Karnabaharlar soğuduktan sonra chilarla beraber blenderden geçirelim ve kalan malzemeyi ekleyip karıştıralım. Hamurdan cıvık mücver kıvamında bir karışım elde edeceğiz. Yaptığımız tabanı yarım saat buzdolabında bekletelim. Balkabaklarını üzerine bir kaşık zeytinyağı sürüp 200 derecede 15 dakika fırınlayalım. Domatesleri rendeleyelim ve 2 kaşık zeytinyağında pişirelim tuzunu ekleyelim. Pişen domateslerimizi blenderden geçirelim ve elimizle küçülttüğümüz fesleğenleri ekleyelim. Dinlenen tabanımızı bir tepsinin tabanını yağladıktan sonra tepsiye yayalım ve 220 derece fırınımıza atalım. 10 dakika piştikten sonra çıkaralım ve üzerine domates sosumuzu ve diğer malzemelerimi ekleyip geri fırına sürelim. 10 dakika da üst malzemesiyle piştikten sonra sıcak sıcak servis edelim. 


  1. Hurmalı Tatlı Pizza


Malzemeler;

  1. Tabanı için:
  2. 15 adet medine hurması
  3. 1 su bardağı ceviz
  4. 2 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı
  5. 1 çay bardağı kaju
  6. 2 yemek kaşığı hindistan cevizi
  7. Üzeri için:
  8. 2 adet taze Trabzon hurması
  9. 2 yemek kaşığı labne
  10. 1 yemek kaşığı bal
  11. 1/2 çay kaşığı tarçın
  12. 10 adet kavrulmuş badem


Yapılışı: Hurmaların çekirdeklerini temizleyip 10 dakika sıcak suda bekletelim. Yumuşayan hurmalarımızı mutfak robotuna alalım ve kalan tüm malzemeyi üzerine ekleyelim. Robotta 5-6 dakika boyunca çekelim. (Eğer kıvamı koyu olursa hurmaları ıslattığınız suyla açabilirsiniz.) Üzeri için tam olgunlaşmış Trabzon hurmalarını temizleyelim ve bir kâseye alalım. İçerisine labne, bal ve tarçını ekleyelim. Hazırladığımız tabanı pizza şekline getirelim ve kenarlarını kıvıralım. Ortasına Trabzon hurmasıyla yaptığımız harcı dökelim ve kavrulmuş bademleri serpiştirelim. 1 gece buzdolabında dinlendirdikten sonra dilimleyip servis edelim. 


  1. Kabaklı Pizza


Malzemeler;

  1. Tabanı için:
  2. 2 adet kabak
  3. 3 adet yumurta
  4. 6-7 dal maydanoz
  5. 6-7 dal dereotu
  6. 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  7. 1 adet kapya biber
  8. 1.5 çay bardağı tam buğday unu
  9. 2 çay kaşığı tuz
  10. Üzeri için:
  11. 1 adet domates
  12. 1 su bardağı kaşar peyniri
  13. 1 tatlı kaşığı tereyağı


Yapılışı: Tabanı için kabakları rendeleyelim, biberleri ince ince kıyalım, maydanoz ve dereotunu doğrayalım karıştıralım. Yumurtaları içerisine kıralım ve unu ekleyelim. Yağlı kâğıt serdiğimiz fırın tepsisine pizza şeklide dökelim ve 200 derece ısıttığımız fırına atalım. 20-25 dakika pişirelim ve çıkaralım. Üzerine kaşar peynirimizi ve tereyağını ekleyelim domatesleri ince ince halkalar halinde dilimleyip yerleştirelim. Tekrar fırına atıp peynir eriyene kadar bekleyelim ve çıkarıp sıcak sıcak servis edelim. 


  1. Glutensiz Pizza


Malzemeler;

  1. Tabanı için:
  2. 2.5 su bardağı su
  3. 2 su bardağı mısır unu
  4. 1 tatlı kaşığı tuz
  5. 1/2 çay kaşığı karabiber
  6. 1 çay kaşığı pul biber
  7. 1 su bardağı lor peyniri
  8. Üzeri için:
  9. 1/2 çay bardağı rendelenmiş domates
  10. 1 diş sarımsak
  11. Yarım kırmızı soğan
  12. 1 adet sivri biber (isteğe göre sarı biber)
  13. 5 çeri domates
  14. 1 su bardağı kaşar peyniri
  15. 1 çay kaşığı kekik
  16. 4 yaprak reyhan
  17. Dilimlenmiş zeytin (isteğe göre)


Yapılışı: Suyu tencereye alalım ve ısıtalım. Isınan suya yavaş yavaş mısır unu ilave edelim ve karıştıralım. Bütün mısır ununu eklediğimizde 2-3 dakika kadar sürekli karıştırarak kavuralım ve tencerenin altını kapatalım. Lor peyniri ve baharatları da ekleyip hamuru elde edelim. Hazırladığımız hamuru sıcakken yağlı kâğıt serdiğimiz fırın tepsisine yayalım ve 15-20 dakika boyunca soğumasını bekleyelim. Bu arada domatesi rendeleyelim, biberleri ve soğanı halka halka doğrayalım. Hamurumuz soğuduğunda üzerine rendelenmiş domatesi dökelim ve kaşar peynirini ekleyelim. Reyhan hariç kalan malzemeleri de üzerine yerleştirelim ve 180 derece ısınmış fırında 15-20 dakika pişirelim. Çıkınca üzerine reyhanları ekleyip servis edelim. 


  1. Diyet Pizza


Malzemeler;

  1. Tabanı için:
  2. 1 çay kaşığı tam buğday unu
  3. 2 yemek kaşığı yoğurt
  4. 1 adet yumurta
  5. Yarım çay bardağı süt
  6. Yarım çay kaşığı karbonat
  7. Üzeri için:
  8. 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
  9. 1 tatlı kaşığı domates salçası
  10. 1 adet yeşil biber
  11. 1 adet kapya biber
  12. 2 dilim hindi jambon (isteğe göre)
  13. 1 yemek kaşığı haşlanmış mısır (isteğe göre)
  14. 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  15. Dilimlenmiş zeytin


Yapılışı: Hamur malzemelerini bir kapta karıştıralım ve 15 dakika dinlendirelim. Hamur dinlenirken biberlerimizi halka halka doğrayalım. Mısırı yıkayalım ve jambonu dilimleyelim. Salçamızı yarım çay bardağı sıcak suyla açalım. Dinlenen hamurumuzu 24-26 cm’lik yanmaz tavaya göre açalım ve ısınan tavaya yerleştirelim. Hamurun bir yüzü pişince çevirelim ve üzerine domates sosunu sürelim. Kaşar peynirini ve diğer malzemeleri ekleyelim, zeytinyağını gezdirelim ve tavanın kapağını kapatalım. 10 dakika kısık ateşte tavanın kapağını açmadan pişirelim. Sıcak servis edelim. 


  1. Kinoalı Pizza


Malzemeler;

  1. Tabanı için:
  2. 1 su bardağı kinoa (akşamdan ıslatılmış)
  3. 1 çay bardağı su
  4. 1 çay kaşığı karbonat
  5. Yarım çay kaşığı tuz
  6. 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  7. Üzeri için:
  8. 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
  9. Yarım çay bardağı domates sosu
  10. 1 adet yeşil biber
  11. 1 adet kapya biber
  12. 25 adet kültür mantarı
  13. 1 yemek kaşığı haşlanmış mısır
  14. 2 yemek kaşığı zeytinyağı


Yapılışı: Akşamdan haşlanmış kinoayı robotta diğer hamur malzemeleriyle beraber 6-7 dakika boyunca çekelim. Hamur haline gelen kinoaları bir yağlı kâğıdın üzerine dökelim ve üzerine başka bir yağlı kâğıt kapatıp şekil verelim. 180 derece ısıtılmış fırında üzerindeki yağlı kâğıdı çıkarmadan 15 dakika pişirelim. Daha sonra çıkaralım ve ters çevirip alt yüzeyine pizza malzemelerini ekleyelim. 10 dakika tekrar fırınlayalım ve ılıkken servis edelim. (Sıcakken dilimlerseniz pizza tabanımız dağılabilir.) 


  1. Brokoli Pizza


Malzemeler;

  1. 600 gram brokoli
  2. 2 adet yumurta
  3. 5-6 dal dereotu
  4. 1 çay bardağı lor peyniri
  5. 1 çay kaşığı tuz
  6. 1 diş sarımsak
  7. 1 çay kaşığı karabiber
  8. 1 çay kaşığı pul biber
  9. Üzeri için:
  10. 6-7 adet mantar
  11. 1 küçük domates
  12. 2 dal taze soğan
  13. 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
  14. Sosu için:
  15. 3 yemek kaşığı domates salçası
  16. 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  17. 1/2 çay bardağı sıcak su
  18. Tuz, karabiber, pul biber


Yapılışı: Brokoliyi 10 dakika haşlayıp süzelim. Blenderden geçirelim ve diğer hamur malzemelerini ekleyip karıştıralım. Karışımımızı yağlı kağıt serdiğimiz tepsimize dökelim. 200 derece ısıttığımız fırında 12-14 dakika pişirelim. Bu arada 2 yemek kaşığı zeytinyağında domates salçasını kavuralım, sıcak su ve baharatlarımızı ekleyip sosumuzu oluşturalım. Fırında pişen tabanımızı çıkarıp üzerine sosumuzu ve üzeri için olan malzemeleri ekleyelim. Fırının fanını ve alt ısıtmasını kapatıp 10 dakika boyunca pizzanın yüzeyini kızartalım. Ilık servis edelim. Not: İsteğe göre havuç, kırmızı biber, zeytin gibi sevdiğiniz malzemeleri de ekleyebilirsiniz. 


  1. Patates Pizza


Malzemeler;

  1. Hamur için:
  2. 2 adet orta boy patates
  3. 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  4. 1 çay kaşığı tuz
  5. 1/2 çay kaşığı karabiber
  6. Üzeri için:
  7. 1 adet kapya biber
  8. 2 dilim dana füme
  9. 2 adet yeşil biber
  10. 3 adet çeri domates
  11. 4-5 yaprak taze fesleğen
  12. Yarım kırmızı soğan
  13. 1 su bardağı kaşar peyniri
  14. Mısır (isteğe göre)


Yapılışı: Patatesleri soyup rendeleyelim ve diğer hamur malzemelerini karıştıralım. Yanmaz tavayı ısıtalım ve patatesli karışımı 20 cm’lik tavanın dibine yayalım. Kısık ateşte 8-9 dakika pişirelim. Bu arada zeri için kullanacağımız malzemeleri hazırlayalım. Soğanları ve biberleri halka halka doğrayıp kaşarı rendeleyelim, çeri domatesleri ikiye bölelim. Bir tarafı pişen patatesli tabanı çevirelim ve kızaran yüzeye kaşar peyniri ve diğer üst malzemelerini ekleyelim. Tavanın kapağını kapatıp 10 dakika boyunca pişirelim. Patatesli tabanın dağılmaması için ılıdıktan sonra servis edelim. 


  1. Mısır Unlu Pizza


Malzemeler;

  1. Tabanı için:
  2. 1.5 su bardağı mısır unu
  3. 1 adet yumurta
  4. 3 yemek kaşığı süt
  5. 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  6. 1 çay kaşığı karbonat
  7. 1 çay kaşığı tuz
  8. 2 yemek kaşığı yoğurt
  9. Üzeri için:
  10. 1 tatlı kaşığı domates salçası
  11. 1/2 çay bardağı sıcak su
  12. 1 kase kaşar peyniri
  13. 1 adet kırmızı biber
  14. 7-8 adet kestane mantarı
  15. 10 dilim sucuk
  16. 10 dilim jalapeno turşusu


Yapılışı: Hamurun sıvı malzemelerini yoğurma kabına alalım ve homojen hale gelene dek çırpalım. Ardından karbonat ve tuzu ekleyelim. Mısır ununu kontrollü bir şekilde azar azar ekleyelim. (Evdeki mısır ununun inceliğine göre ölçü değişiklik gösterebilir.) Hazırlanan hamurumuzu yağladığımız metal bir tepsiye alalım ve pizza şekli verelim. Hamuru fazla inceltmeyelim mısır unu olduğu için kolayca kuruyabilir. Salçayı sıcak suda açalım ve hamurun üzerine dökelim. Ardından kaşar peynirini serpiştirelim ve dilimlediğimiz diğer pizza malzemelerini serpiştirelim. Elimizle hamurun üzerine birkaç fiske su atalım ve 180 derece ısıttığımız fırında üzeri kızarana dek pişirelim. Ilık servis edelim. 


  1. Patlıcan Pizza

Malzemeler:

  1. 1 adet bostan patlıcanı (orta veya büyük boy)
  2. 1 adet sivri biber
  3. 1 su bardağı rendelenmiş kaşar- tulum peyniri
  4. 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  5. 1 tutam tuz
  6. 1 çk kekik
  7. 1 çk paprika
  8. 1 çk pul biber
  9. Domates sosu
  10. 3-4 damla limon suyu
  11. Kapya biber
  12. 3-4 adet Cherry domates
  13. 3-4 adet siyah zeytin

Yapılışı: Patlıcanları halka halka dilimleyin. Çatalla delin. Fırın tepsisine dizdiğiniz patlıcanların üzerine zeytinyağı karışımını (zeytinyağı , tuz , kekik , paprika , pul biber, limon suyu)  sürün. 200 derece fırında, hafif bir renk alana kadar fırınlayın. Fırından çıkan patlıcanların üzerine domates sos sürün , peynir , kapya biber , sivri biber , siyah zeytin ilave edin . Üzerine tekrar peynir ilave edip , zeytinyağı gezdirip tekrar fırınlayın. Afiyet olsun


  1. Yulaflı Omlet Pizza

Malzemeler:

  1. 5 yemek kaşığı yulaf
  2. 4 adet yumurta
  3. 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  4. 4 dilim pastırma
  5. 2 dilim cheddar
  6. ½ demet roka
  7. Tuz ve taze kekik

Yapılışı: Zeytinyağı tavaya alınır ve yulaflar eklenerek karıştırmadan pişirilir. Yumurta çırpılır ve üzerine eklenir, tuz ve karabiber serpildikten sonra kapağı kapatılarak pişirilir. Cheddar peynirleri dilimlenir ve yumurtanın üzerine koyularak kapağı kapatılır. Pastırma ince ince doğranır ve ayrı bir tavada pişirilir. Yumurtanın üzerindeki peynir eriyince servis tabağına alınır. Pastırmalar eklenir, roka koyulur ve servis edilir. Afiyet olsun.


  1. Karnabahar Pizza

Malzemeler:

  1. 400 gram karnabahar (rende)
  2. 1 yumurta
  3. 100 gram labne
  4. 60 g mozzarella peyniri (rendelenmiş)
  5. Ispanak
  6. Mantar
  7. 1/2 bardak ev yapımı konserve domates
  8. 1 çay kaşığı balzamik sirke
  9. 2 diş sarımsak
  10. Tuz, karabiber
  11. Zeytinyağı
  12. Cherry domates (süslemek için)

Yapılışı: Rendelenmiş karnabaharı 5-6 dakika haşlayın ve iyice süzün. İçine labne peynirini ekleyin ve karıştırın. Tuz, karabiber ve yumurtayı ekleyin tekrar karıştırın. Karnabahardan hazırladığınız hamuru, yağlı kağıt serdiğiniz iki fırın tepsisine eşit bir şekilde paylaştırın ve kaşıkla daire şeklini verin. 200 derecede önceden ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin. Konserve domates, balzamik sirke ve sarımsağı rondodan geçirin. Pizza hamuruna önce sos, sonra ıspanak, mantar ve mozerallayı ekleyin peynirler eriyene kadar pişirin. Afiyet olsun.


  1. Yeşil Mercimek Ve Tam Buğday Unlu Pizza

Malzemeler:

  1. 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  2. 1 su bardağı tam buğday unu
  3. 2 yemek kaşığı yoğurt
  4. Çay kaşığının ucuyla karbonat
  5. Çok az tuz
  6. Üzerine sürmek için;
  7. 2 yemek kaşığı domates sosu (1 kaşık salçayı biraz sulandırmak yeterli oldu)
  8. 1 tatlı kaşığı zeytinyağı

Pizzanın üst malzemesi:

  1. 1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
  2. 1/2 adet kuru soğan
  3. 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  4. 1 adet ince kıyılmış kırmızı biber
  5. 1 adet orta boy ince doğranmış domates
  6. 1 yemek kaşığı  ince rendelenmiş kaşar peyniri
  7. Kimyon
  8. Karabiber
  9. Tuz

Yapılışı: Önce ince doğranmış kuru soğan ve zeytinyağını biraz pişirilir. Ardından biber, domates, mercimek ve baharatları atıp 2-3 dakika soteledim. Karışımı soğutmak üzere bir kenara alınır. Hamuru için; tam buğday unu yoğurt zeytinyağı ve karbonatı güzelce yoğurulur. 15 dakika beklettikten sonra merdane yardımıyla 3-4 mm kalınlığında açılır. Fırın kağıdı serilmiş tepsinin üzerine alınır. Üzerine fırça yardımıyla domates sosunu sürülür. Kenarda beklettiğim harcı eşit miktarda üzerine yayılır.
Son olarak ince rendelenmiş kaşar peynirini serpiştirilir. 180 °C önceden ısıtılmış fırında 20-25 dakika pişirilir. Burada dikkat edilmesi gereken, mercimekli harcı kurutmamak ve yakmamak.


  1. Yulaf Tabanlı Pizza

Malzemeler:

Taban için:

  1. 1.5 su bardağı yulaf unu (yulaf ezmesini robottan geçirdim)
  2. 1 adet yumurta
  3. 1 tatlı kaşığı kekik
  4. 1 tatlı kaşığı tuz
  5. 1 tatlı kaşığı karabiber
  6. 1 çorba kaşığı zeytinyağı
  7. Sosu için:
  8. 1 çorba kaşığı zeytinyağı
  9. 1 çorba kaşığı domates + biber salçası
  10. 1 adet soğan (püre halinde)
  11. 1 tatlı kaşığı tuz
  12. 1 tatlı kaşığı kekik
  13. 1 tatlı kaşığı karabiber

Üst malzemeler:

  1. Rendelenmiş kaşar peyniri
  2. Sucuk
  3. Mısır
  4. Siyah zeytin
  5. Kabak
  6. Yeşil biber (dolmalık biberi halka halka kestim)
  7. Rendelenmiş mozarella

Yapılışı: Tabanı için tüm malzemeleri yoğurun. Hamur dağılırsa kıvamına göre su eklemesi yapılabilir siniz (biraz sert olması gerekiyor). Hamuru fırın tepsisine alın ve elle şekil verin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15 dakika pişirin. Sosu için tüm malzemeleri karıştırın ve orta ateşte pişirin. Yulaf tabanını fırından alıp üzerine sosu sürülür ve tek tek malzemeler dizilir. Son olarak rendelenmiş mozarella peynirini serpin ve önceden ısıtılmış 200 derece fırında peynirler eriyene kadar pişirin.



Şunlara da göz atın;

  1. Ev yapımı pizza tarifleri
  2. Pizzanın tarihçesi
  3. Kolay kurabiye tarifleri
  4. Değişik tart tarifleri
  5. Muffin tarifleri
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo