ANASAYFA LEZZET'TEN HABERLER ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞININ FAYDALARI NELERDİR? ZEYTİNİN ÖYKÜSÜ

ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞININ FAYDALARI NELERDİR? ZEYTİNİN ÖYKÜSÜ

Zeytinin faydaları, zeytinyağının günümüzden bugüne kullanım alanları, yararları ve hikayeleri anlatmakla bitmiyor. Altın sıvı olarak bilinen zeytinyağı yemeklerde kullanılmasının yanı sıra, sağlık açısından da oldukça yararlı. Peki 4 bin yıllık geçmişi olan zeytin hakkında detayları öğrenmek ister misiniz? İşte zeytinyağlı yemek tarifleri ve zeytinin önemi...
Zeytin ve zeytinyağının faydaları nelerdir? Zeytinin hikayesi

Akdeniz’in mucizesi zeytin ve zeytinyağı... Zeytin, dünyada yetiştirilen en eski meyvelerden biri. Mitolojik hikayelerde ağacının sihirli olduğu ve insanlık için daha yararlı başka bir ağaç olmadığı anlatılıyor. Akdeniz mutfağının mucizesine dönüşen seyretmesi de güzel bir ağaç...

ZEYTİNİN FAYDALARI NELERDİR?

  • Kandaki kötü kolesterolü düşürür.
  • Diyet lifi içerir, zayıflamaya yardımcıdır.
  • Kan basıncının kontrol altına alınmasını sağlar. 
  • Antioksidan içeriği sayesinde toksinlerin atılmasını sağlar.
  • E vitamini bakımından zengindir, vücut direncini arttırır.
  • Üreme sisteminin gelişmesinde etkili bir rol oynar.
  • Anemi hastalığına karşı vücudu korur.

ZEYTİNYAĞININ FAYDALARI NELERDİR?

  • Sindirim sistemini düzenleyerek midenin rahatlamasını sağlar.
  • Karaciğerin temizlenmesinde önemli bir rol oynar.
  • Mineral bakımından zengin olduğu için, kemik gelişimine katkı sağlar.
  • Metabolizmayı hızlandırdığı için diyet listelerinde sık sık yer verilir.
  • Cilt üzerinde olumlu etkileri vardır. Yaşlanmayı geciktirir.
  • Kan şekerini düşürdüğü için, diyabet hastalarına önerilen besinler arasındadır.
  • Meme kanserine karşı vücudun direncini arttırır.
  • *Zeytinyağlı yemekler sayfamıza göz atın.

ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞININ HİKAYESİ
Anadolu’ya dayanan binlerce yıllık bir öyküsü var “Altın sıvı” zeytinyağının. Dünyada tarımı yapılan en eski meyvelerden biri olan zeytin Anadolu’da, Hitit öncesi dönemden günümüze 4 bin yıllık bir geçmişe sahip. Zeytinin geçmişinin önemini Artun Ünsal, Türkiye’de zeytin ve zeytinyağını anlatan “Ölmez Ağacın Peşinde” isimli kitabına, Kuran-ı Kerim’in Nur Suresi’nden şöyle bir alıntıyla başlayarak anlatıyor: “... O çerağın yağı mübarek bir ağaçtan çıkar. O mübarek ağaç, öyle bir zeytin ağacıdır ki; ne doğuda ve ne de batıda bulunur...”

ZEYTİN AĞACININ DİNİ ANLAMI NEDİR?

Zeytin, kutsal kitapların ağacı. Museviler, Hıristiyanlar ve Müslümanlar için aynı simgesel anlamı taşıyor: Bereket, barış, akıl, uzun ömür ve olgunluk...
Nuh Peygamber Tufan’dan sonra hayatın başlayıp başlamadığını güvercinin ağzındaki taze koparılmış zeytin dalından öğrenmiş. Tevrat’ta vaftiz yağının zeytinyağı ile nasıl hazırlanacağı yazılı. İsa Peygamber göğe Zeytin Dağı’nın eteklerinden çıkmış ve onun yakarışlarına, kurban oluşuna sekiz zeytin ağacı tanıklık etmiş. Bu yüzden zeytin, İncil’in kutsadığı ağaç… 

ZEYTİN AĞACININ İLGİNÇ ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Ünsal’ın kitabına “ölmez ağaç” ismini vermesi, zeytin ağacının ilginç yapısından kaynaklanıyor olsa gerek. Çünkü zeytinin ağacı zahmetli büyüyor ama son derece dayanıklı. İlginçliği, öldüğünde köklerinden yeni bir ağaç çıkmasından kaynaklanıyor. Yaprakları mızrak gibi karşılıklı muntazam dizilmiş; üstü koyu yeşil, altı ise gümüş rengi.  Ağacın kökleri derinlemesine değil, yanlamasına gelişiyor. Gövdesinin altındaki yumru gıdasız ve susuz kaldığında onu koruyor. Ne kadar çok sulanırsa, o kadar çok ürün elde ediliyor. 

ZEYTİN AĞACI NE ZAMAN TOMURCUKLANIR?

Zeytin ağacı ilkbaharda tomurcuklanıyor, haziran başlarında yıldız biçimindeki çiçeklerini açıyor. Bu ayın sonunda tane tutuyor ama yağ habbeciklerinin oluşması eylülü buluyor. Ekimden itibaren ise zeytin yeşilden vişne çürüğüne dönüyor ve kararıyor.

ZEYTİN AĞACINDA HASAT ZAMANI

Türkiye’de hasat zamanı, iklim ve arazi koşullarına göre eylülden kasım ayının sonuna kadar değişen zaman aralığında gerçekleşiyor. Hasat, Marmara bölgesinde genellikle ekim sonu – kasım başı, Ege bölgesinde ise eylül sonu – ekim ortası yapılıyor. Tüm zeytin çeşitleri için geçerli olmasa da, klasik yöntemde zeytin tanesi parmaklar arasında sıkılıyor, eğer beyaz suyunu akıtıyorsa hasat zamanı gelmiş demek. Hasat zamanı önemli; gecikirse olgunlaşmış zeytin salamurada yumuşuyor, erken hasat ise zeytinin rengini karartıyor, tadını acılaştırıyor.

TOPRAĞA DÜŞMÜŞ ZEYTİN TOPLANIR MI?

Zeytin sofralıksa, tek tek elle toplamak gerekiyor. Toprağa düşmüş zeytin çabuk küfleniyor çünkü. En güzel zeytinler boy boy ayrılıp ya tuzla seleye basılanlar ya da tuzlu suda  salamura edilenler.

ZEYTİNYAĞI TAZE TÜKETİLMELİ!

Ve “altın sıvı” zeytinyağı... İlkçağlardan beri güzellik malzemesi ve merhem olarak kullanılan, anne sütüne en yakın linoleik asit içeren zeytinyağı... Zeytinin en değerli çocuğu... Lezzetin, şifanın, sağlığın baş tacı... Öyle ki, Ortaçağ boyunca yapılan ilaçların neredeyse hepsinde zeytinyağı var. 
Gerçekten de zeytinyağının beslenmede apayrı bir yeri var. Zeytinyağı hiçbir katkı işleminden geçirilmeden çiğ ve taze olarak tüketilebilen tek sıvı yağ. Doğal haliyle korunabilen değerli bir besin. Düşmanları ise, kendine özgü tat, koku, renk ve aromasını değiştiren ışık, sıcak, hava ve yaşlanma. Yani şarap gibi yıllandıkça değerlenmiyor, tazesi makbul.

ZEYTİNYAĞININ YARARLARI NELERDİR?

Faydaları saymakla bitmiyor ama asıl marifeti en midevi ve hazmı en kolay yağ olması. Belki de bu nedenlerle yeniden Akdeniz beslenme bu kadar popüler ve yaygın. Çünkü kalbin dostu zeytinyağı, kan basıncını daha düşük tutuyor ve dolaşımı kolaylaştırdığı için kalp ve damarlarda kan pıhtılaşması riskini hafifletiyor. Kızartmaya en uygun yağ olduğu bilimsel araştırmalarla da doğrulanıyor.

ZEYTİNYAĞI NELERDE KULLANILIR?

Salatadan yemeğe, kızartmadan kahvaltıya her daim zeytinyağı tüketmek mümkün. Hele zeytinyağlı yemekler... Osmanlı mutfağından başka hiçbir mutfakta “zeytinyağlılar” adıyla anılan yemekler yok. Çiğ olarak kullanıldığında “sızma”, ana yemekler için genelde daha düşük nitelikte “natürel” yağlar, kızartmalar için “riviera” ya da dökme tip zeytinyağları tavsiye ediliyor. 

ZEYTİNYAĞLI YEMEK TARİFLERİ

Yemekler demişken, klasik zeytinyağlı yemek tarifleri ile dünyadan ve bizim mutfağımızdan değişik, lezzetli tarifler… Daha fazlası için zeytinyağlılar sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Aromatik zeytinyağı tarifi;



Domates soslu zeytinli tavuk butları nasıl yapılır?



Zeytinli hellimli tuzlu kek tarifi;



Siyah zeytin ezmesi tarifi;



Zeytinli kekikli bisküvi nasıl yapılır?