ANASAYFA TARİFLER SÜTLÜ TATLILAR SÜTLAÇ

Sütlaç

Sütlaç

Gerçek Fırın Sütlaç Nasıl Yapılır? bu kez bu soruya yanıt veriyoruz... Sütlü tatlılar denildiğinde ilk akla gelen, hafif ve doyurucu tarifiyle geleneksel nişastalı sütlaçtır. Sütlaç, Türk mutfa��ına özgü bir lezzettir. Kuzey, Batı Avrupa ve Balkan ülkelerinde de tüketilir. Kalsiyum ve potasyum değeri yüksek olduğu için kas gelişimini destekler. Özellikle gelişim çağındaki çocukların tüketmesi önerilir. Malzemeler hazırsa, gerçek sütlaç nasıl yapılır, bir kase sütlaç kaç kalori sorularının cevabı için tarife başlayalım. Gerçek Fırın Sütlaç tarifimiz bir eğitmen şeften geliyor... Lezzet Mutfak Okulu'nda bu hafta Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümünden Eğitmen Şef Arif Akdaş, 'Gerçek Fırın Sütlaç' yapıyor... Yazıda hem gerçek fırın sütlacın tarifini hem sütlaçta kullandığımız 'sübye'nin yapılışını bulabilirsiniz. Ayrıca sütlacın kıvamı nasıl tutturulur yazımıza göz atmayı unutmayın. İşte tam kıvamında gerçek sütlaç için gerekli malzemeler, yapım aşamaları ve gerçek sütlacın püf noktaları: 

1 KASE SÜTLAÇ KAÇ KALORİ?

Standart malzemelerle hazırlanan bir porsiyon nişastalı sütlaç, yaklaşık 220 kaloridir. Fırında hazırlanan sütlaç çeşitleri ise 200 gramlık bir porsiyonda ortalama 260 kalori değerine sahiptir. Şeker değeri yüksek olduğu için, diyabet hastalarının küçük porsiyonlarla tüketmesi gerekir.

Hafifliği ve lezzetiyle sütlü tatlı tarifleri sizin de damak zevkinize uyuyorsa, irmik helvası ya da saray sarmasını deneyebilirsiniz.

Kaç
Kişilik

5 kişilik

Hazırlama
Süresi

25 dakika

Pişirme
Süresi

30 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

30 görüntüleme
Tarif Defterime Ekle

Sütlaç Tarifi İçin malzemeler

  • 1 kg süt
  • 200 gr şeker
  • Vanilya
  • 110 gram sübye
  • 1 yumurta sarısı
  • 40 gram pirinç

Sütlaç Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle sütü, yumurta sarısını, şekeri tencereye alıp çırpıyoruz.
  • Tencerenin altını kısık ateşte yakıyoruz.
  • Diğer ocakta pirinçlerimizi haşlıyoruz.
  • Pirinçlerimiz yumuşayınca süzüp kaynayan sütümüze ilave ediyoruz.
  • Kaynayan sütlacımızı sübye ile kıvam verip 2 dakika kaynatıyoruz.
  • Kaselere alıp altı su dolu tepside 200-250 derecelik fırında üstü kızarana kadar fırınlıyoruz.

Sütlaç Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Sütünüzün taze ve yağlı olması sütlacın kıvam ve lezzetinde önemlidir.
  • Pirinçlerin ayrı ocakta tamamen yumuşayıncaya kadar haşlanması pirinçlerin tane tane olması açısından önemlidir.
  • Kıvam verici olarak sübye kullanılması hem doğal bir bağlayıcı hem de lezzet açısından önemli bir unsurdur sütlü tatlılar için
  • Sütlaçları fırınlarken kasenizin tamamını doldurmanız daha iyi kızarması açısından önemlidir.
  • Sütlacı fırınlarken kaseleri koyduğumuz tepsinin içine kesinlikle su koyulmalı.

SÜBYE TARİFİ

  • 200 gr pirinç, 200 gram su (Oran:1 kg süte 110 gram sübye)
  • Gerçek sütlaçta 'sübye' kullandığımız için (Oranı: 1 kg süte 110 gram sübye) sübyenin tarifini de şöyle bırakalım:
  • Biz, eğitici olması açısından 200 gram sübye yapımının tarifini veriyoruz. Kalan sübyeyi dolaba koyup bir hafta  sonra yeniden kullanabilirsiniz. Ayrıca siz, yapacağınız sütlaç miktarına göre bu oranları değiştirebilirsiniz. 
  • Sübye yapımı; 1 gece önceden ıslattığımız pirinçlerin ertesi gün suyun tamamen süzeriz.
  • Islattığımız 200 gram pirince 200 gram su ilave edip blenderdan pirinçler iyice ezilinceye kadar çekeriz. Sonrasında süzüp kullanırız.
Yorumlar

Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!