ANASAYFA YEMEK TARİFLERİ TATLI TARİFLERİ SÜTLÜ TATLILAR SARAY SARMASI

Saray Sarması

Saray sarması

Osmanlı'dan günümüze kadar ulaşan bisküvili saray sarması; süt, krem şanti ve kakao ile hazırlanır. Diğer adı 'sultan sarması' olan bu tatlı, hemen hemen her yörede aynı şekilde sunulur. İsteğe göre yapımında muz, çilek gibi meyveler de kullanılır. Süt yoğunluklu bir tatlı olduğu için, kalsiyum değeri yüksektir. Vücuda enerji vermesinin yanı sıra kemik sağlığını da korur. Malzemeleriniz hazırsa, özel gün ve bayramların vazgeçilmezi haline gelen tam kıvamında saray sarması nasıl yapılır görelim.

Mutfağınızda deneyebileceğiniz yeni tatlar arıyorsanız, pratik ramazan tatlılarına göz atabilirsiniz. Hafif ve pratik bir şekilde sunulan sütlü tatlılar ile siz de gününüzü güzelleştirebilirsiniz. Dilerseniz, pirinç ile hazırlanan ve Türk mutfağının vazgeçilmez tatları arasına giren sütlaç veya rokoko tarifine göz atabilirsiniz.

Kaç
Kişilik

5 kişilik

Hazırlama
Süresi

20 dakika

Pişirme
Süresi

15 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Saray Sarması Tarifi İçin malzemeler

  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 3 dolu dolu yemek kaşığı kakao
  • 1 paket vanilya
  • 1 yemek kaşığı tereyağ veya margarin

İç Dolgusu İçin

  • 1 paket krem şanti
  • 1 çay bardağı soğuk süt (koyu kıvam istemeyenler 1 su bardağı soğuk süt kullanabilir)

Dış Katmanı İçin

  • 2 su bardağı hindistan cevizi

Saray Sarması Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak derin bir tencereye süt ve şeker koyulur. Üzerine elekten geçirilen un ve kakao eklenerek iyice karıştırılır. Un ve kakaonun elenmesi muhallebinin kıvamının pürüzsüz olmasına yardımcı olacaktır.
  • Kısık ateşte sürekli karıştırılarak pişirilir. Dibinin tutmaması ve kıvamın düzgün olması için sürekli karıştırmak önemli.
  • Koyulaşıp muhallebi kıvamına gelen karışım 2 dakika kaynatılarak ocaktan alınır.
  • İçerisine tereyağ ve vanilya eklenir. Böylece aroma katılmış olur.
  • Ocaktan alınan muhallebinin daha pürüzsüz bir kıvamda olması için 5 dakika mikser ile çırpılır.
  • Büyük boy fırın tepsisine 2 bardak hindistan cevizi serpilir. Tepside açık kalmayacak şekilde tüm tabana yayılır.
  • Üzerine sıcak muhallebi dökülerek yayılır. Her yeri eşit olacak şekilde spatula yardımıyla düzleştirilir.
  • Tepsiye yayılan muhallebi soğumaya bırakılır (1 saat kadar dolapta bekletilirse daha güzel kıvam alır)
  • 1 çay bardağı soğuk süt ile çırpılan krem şanti, dinlendirilen muhallebinin üzerine her yerine eşit şekilde yayılır.
  • Buzdolabına kaldırılarak 2-3 saat dinlendirilir. İyice dinlendikten sonra uzunlamasına ortadan 2’ye kesilir. Kalan bölümler enine dilimlere ayrılır.
  • Daha sonra rulo şeklinde sarılıp, servis tabağına alınır.
  • Hem şekliyle hem lezzetiyle etkileyici bir tatlı olan saray sarması çok hafif bir lezzettir.
  • Dilerseniz, tam kıvamında saray sarmasını ev yapımı çikolata sosu ile süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun.

Kırılmadan Sarılan Saray Sarmasının Püf Noktaları Nelerdir?

  • Kullanacağınız tepsinin orta kalınlıkta olmasına özen gösterin. Bu sayede kremanın kıvamını daha iyi tutturabilirsiniz.
  • Kremada topaklanmalar olursa, bir kez mikserden geçirin.
  • Kremayı tepsiye sıcakken dökün. Ve kaşığın tersi ile pürüzsüz bir şekilde yayın.
  • Saray sarmasını rulo haline servis etmeden önce getirin. Aksi takdirde bekledikçe çatlamalar oluşacaktır.
  • Sarmanın hindistan cevizini en son ekleyin. Böylece içine karışmadan daha güzel bir görünüm elde edebilirsiniz.

1 Porsiyon Saray Sarması Kaç Kaloridir?

Orta boyutlarda bir adet saray sarması, yaklaşık 250 kaloridir. Şeker değeri yüksek olduğu için, kilo kontrolünde olanların ve diyabet hastalarının ölçülü bir şekilde tüketmesi önerilir.

Yorumlarınız

YORUM YAPMAK İÇİN ÜYE GİRİŞİ YAPMANIZ GEREKMEKTEDİR!


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.