Fransız mutfağı, farklı lezzetleriyle dünyanın en sevilen mutfaklarından biridir. Özellikle tatlı konusunda eşsiz lezzetler sunan Fransız mutfağı, ülkemizde de çok sevilmektedir. Market ve tatlıcılarda denk geldiğimiz ekler, profiterol, makaron, sufle gibi tatlılar, Fransa'nın efsaneleşmiş tatlıları arasında yer alır. Fransız mutfak kültürünü kendi sofralarına taşımak isteyenler için, en sevilen tatlıları bir araya getirdik. Tatlı konusunda çok iddialı olan Fransa'nın esintilerini evinizde hissetmek için, hemen kolları sıvayın. İşte, tatlı krizlerine son verecek 14 nefis Fransız tatlısı:
Çikolatanın en lezzetli ve akışkan hali olan sufle, yoğun aromasıyla sofraların favorisi olacak. Ana malzemeleri yumurta ve bitter çikolata olan sufleyi, dondurma ile birlikte servis edebilirsiniz.
Ülkemizde en çok satılan tatlılardan biri profiteroldür. Hamurun krema ile doldurulmasıyla hazırlanan profiterol, çikolata sosu ile lezzetlendirilir. Bu tatlıyı evinizde 30-35 dakika içerisinde kolayca hazırlayabilirsiniz.
Ana malzemeleri süt, yumurta ve şeker olan krem karamel, hem Fransa, hem de İspanyol mutfağında önemli bir yere sahiptir. Tabakası sert, üzeri ise muhallebi kıvamında olan bu tatlı, yalnızca 5 malzeme ile hazırlanır.
Tatlıcı dükkanlarında ve cafelerde sık sık görüyoruz aslında onu. Rengarenk sunumuyla her zevke hitap eden makaronları hazırlamak ortalama 20-25 dakikadır.
Profiterol gibi ülkemizde büyük bir ilgi gören tatlılardan biri de eklerdir. Atıştırmalık olarak sunulan bu tatlı, isteğe göre çikolata, limon ve meyveli krema ile hazırlanır. Özellikle kalabalık sofralarda çabucak tüketilir, bizden söylemesi.
Fransa'nın meşhur lezzetleri arasında yer alan parfe, yaz aylarında sık sık tüketiliyor. Dondurulmuş bir tatlı çeşidi olan parfe, isteğe göre çikolata ve kahve gibi farklı malzemelerle hazırlanabiliyor.
Pudinge benzeyen görünümü ile aklınızı başınızdan alacak bir tarifimiz var. Genelde çikolata ve çilekle yapılan mousse, hafifliği ile en sevilen tatlılardan biridir. Zengin bir tat yakalamak için, muz, ahududu gibi farklı meyveler de kullanabilirsiniz.
Kış dondurması olarak da bilinen rokoko, kaymaklı dondurma, krema ve bisküvi ile hazırlanır. Özellikle yaz aylarında serinletici bir etkisi olan rokoko, dondurma sevenlerin favori tatlısı olacak.
Vogue, kelime olarak 'moda olan' anlamına geliyor. Krem şanti ve muz ile hazırlanan vogue tatlısı, kısıtlı zamana sahip olanların kurtarıcısı olacak. Yaklaşık 15 dakikada hazırlanan bu tatlıyı, çikolata sosu ile zenginleştirebilirsiniz.
Bol krema ve meyve ile sunulan klafuti, görünümü ile tart çeşitlerine benzemektedir. Klafuti yapımında çilek, ahududu ve vişne gibi farklı meyveler kullanabilirsiniz. Hazırlaması 5 dakika olan bu tatlıyı mutlaka deneyin.
Sütlü tatlılar sevenler için de nefis bir önerimiz var. Fransız tartı olarak bilinen flan, limon sosu, çikolata, hindistan cevizi ve karamel gibi farklı çeşitlere sahiptir. Tarif detaylarından coconut flan tarifinin yapılışını izleyebilirsiniz.
Fransız mutfağında karamel çok sık kullanılan bir malzemedir. Ana malzemeleri süt, şeker ve krema olan krem brüle tatlısını, taze kekik dalları ile süsleyebilirsiniz.
Yalnızca 3 malzeme ile hazırlanan beze, 'mereng' ismiyle de bilinir. Köpük kurabiye çeşidi olan beze, genellikle dondurma ve pasta ile birlikte sunulur. Bezenin Fransızcası 'baiser'dir ve öpücük anlamına gelir.
Fransız mutfağından dünyaya yayılan tarte tatin, hamur işi ve meyve dilimleri ile hazırlanan bir tatlıdır. Yapımında en çok elma ve portakal dilimleri kullanılır. Tarte tatinin en önemli noktası ise, meyveleri tarta eklemeden önce şekerle karamelize etmektir.
Şunlara da göz atın;