TasteAtlas'a Göre En İyi 100 Türk Yemeği

TasteAtlas, Türk mutfağının en lezzetli yemeklerini seçti. Peki, listede hangi Türk yemekleri var. İşte, TasteAtlas'a göre Türk mutfağının en iyi 100 yemeği:
TasteAtlas'a Göre En İyi 100 Türk Yemeği
11 Ocak 2024, 16:02

Türk mutfağı et, sebze ve balık bakımından zengin bir mutfaktır. Farklı kültürleri içinde barındıran bu mutfakta çorbalar, et yemekler, hamur işleri ve tatlılar çok sevilir. Dünyanın en kapsamlı yemek veri tabanlarından biri olan TasteAtlas, kullanıcı yorumları ve uzman eleştirmenlerin verdiği puanları göz önünde bulundurarak Türk mutfağının en iyi yemeklerini seçti. 

TasteAtlas'a Göre Türk Mutfağının En İyi Yemekleri

  1. Kayseri Mantısı

Kayseri mantısı

Listenin ilk sırasında, Kayseri mutfağıyla özdeşleşen mantı yer alıyor. İç harcı kıyma ve soğanla doldurulan mantı, bir hamur işi yemeğidir. Üzeri sarımsaklı yoğurt ve pul biberli sos ile zenginleştirilir. Türkiye'nin yanı sıra Orta Asya ve Afgan gibi mutfaklarda da çok popülerdir.

  1. İskender Kebap

iskender kebap

TasteAtlas'ın listesine göre, en iyi Türk yemeklerinin ikinci sırasında iskender yer alıyor. Bursa mutfağıyla özdeşleşen iskender kebap, kuzu etinin pişirilip ince ince dilimlenmesiyle hazırlanıyor. Tırnak pidenin üzerine dizilen etler, domates ve tereyağlı sos ile zenginleştiriliyor. Yanında yoğurt ile birlikte ikram ediliyor. 

  1. Maraş Dondurması

Maraş dondurması

Türk dondurmasını, diğer dondurmalardan ayıran en önemli özellik, yoğunluğu ve erime karşı dayanıklılığıdır. Çiğnenebilir bir dokuya sahip olan Maraş dondurması, süt ve şeker karışımından oluşur. İçine aroma katmak amacıyla salep eklenir. Kesme dondurma ismiyle de bilinir. 

  1. Künefe

künefe

Kadayıf ve tuzsuz peynir karışımından oluşan künefe, antep fıstığı ile zenginleştirilir. Hatay mutfağıyla özdeşleşse de, Arap mutfağında çok sevilen tatlılardan biridir. Kaymak veya dondurma eşliğinde servis edilir. 

  1. Mercimek Çorbası

mercimek çorbası

Kırmızı mercimek, su ve tuz ile hazırlanan bu çorbanın farklı çeşitleri de mevcuttur. Türk mutfağında sık sık tüketilen bu çorba, limon suyu ile zenginleştirilir. Özellikle lokantalarda hem kahvaltı, hem de akşam yemeği olarak sunulur. 

  1. Hünkar Beğendi

Hünkar beğendi

En iyi yemekler listesinin 6. sırasında Hünkar beğendi bulunuyor. Patlıcan beğendi ve kuzu etinden oluşan bu yemek, Osmanlı'dan günümüze kadar uzanan tariflerden biridir. Yemeğin İstanbul'a özgü olduğu söyleniyor. 

  1. Antep Baklavası

Antep baklavası

Gaziantep mutfağından dünyaya yayılan bu tatlı, incecik açılan yufkanın antep fıstığı ile doldurulması, pişirildikten sonra ise şerbetle buluşturulması ile hazırlanır. Baklava, özellikle bayram sofralarının vazgeçilmezidir. Farklı çeşitleri de mevcuttur. 

  1. Paçanga Böreği

paçanga böreği

İstanbul'da popüler olan bu börek, yufkanın pastırma ve kaşar peyniri ile doldurulmasıyla yapılır. Bazı çeşitlerinde dolguya biber ve domates eklenebilir. Kızartma veya fırınlama usulüyle pişirilen bu börek, Türk mutfağında meze olarak da sunulur. 

  1. Zeytinyağlı Yaprak Sarma

zeytinyağlı yaprak sarma

Türk mutfağının en iyi yemekleri listesinde, 9. sırada sarma yer alıyor. Yaprağın pirinçli harç ile doldurulmasıyla hazırlanan sarma, en çok tüketilen çeşittir. Ancak etli, kıymalı, bulgurlu gibi farklı çeşitleri de mevcuttur. Sarma yapımında asma yaprağı, lahana, pazı gibi ürünler kullanılabilir. Özel günlerde mutlaka sofralardaki yerini alır. 

  1. Lavaş

lavaş

Lavaş, un, tuz ve sudan oluşan bir hamur işi çeşididir. Kil fırınlarında pişirilen lavaş, yemeklerin yanında servis edilir. Özellikle kebap ve et yemeklerinin yanında mutlaka sunulur. 

En iyi Türk yemekleri listesinin devamına bakacak olursak;

lahmacun

11-50 arasında olanlar

  1. Humus
  2. Lahmacun
  3. Sucuk
  4. Tantuni
  5. Haydari
  6. Menemen
  7. İrmik helvası
  8. Fırın sütlaç
  9. Bal kaymak
  10. Çılbır
  11. Kalamar tava
  12. Islama köfte
  13. Afyon sucuğu
  14. Gözleme
  15. Yufka
  16. Cacık
  17. Ramazan pidesi
  18. Etli ekmek
  19. Karnıyarık
  20. Tulum peyniri
  21. Kısır
  22. Kokoreç
  23. Kuru fasulye
  24. Kumpir
  25. Domates çorbası
  26. Kabak mücver
  27. Yayla çorbası
  28. Piyaz
  29. Sebze kızartma
  30. İç pilav
  31. İmam bayıldı
  32. Şakşuka
  33. Patlıcan dolması
  34. Kumru
  35. Mihaliç peyniri
  36. İncir uyutması
  37. Kopanisti peyniri
  38. Lokma
  39. Bazlama
  40. Bulgur pilavı

midye dolma

51-100 arasında olanlar

  1. Labne peyniri
  2. İçli köfte
  3. Kuymak
  4. Patlıcan salatası
  5. Midye dolma
  6. Dil peyniri
  7. Düğün çorbası
  8. Kalburabastı
  9. Çerkez tavuğu
  10. Etli pilav
  11. Karışık turşu
  12. Tulumba tatlısı
  13. Ekmek kadayıfı
  14. Tarhana çorbası
  15. Kabak tatlısı
  16. Yumurtalı pide
  17. Supangle
  18. Semizotu salatası
  19. Ezogelin çorbası
  20. Midye tava
  21. Yuvalama çorbası
  22. Izgara sardalya
  23. Kadayıf dolması
  24. Tas kebabı
  25. Tutmaç çorbası
  26. Kelle paça çorbası
  27. Kaygana
  28. Kuzu kapama
  29. Bayramiç tahin helvası
  30. Afyon pastırması
  31. Beyaz peynir
  32. Acılı ezme
  33. Arnavut ciğeri
  34. Torpil tatlısı
  35. Açma
  36. Aşure
  37. Revani
  38. Ayva tatlısı
  39. Keşkek
  40. Zerde
  41. Şekerpare
  42. Lor peyniri
  43. Kuzu haşlama
  44. Cezerye
  45. Pestil
  46. Nokul
  47. Acıbadem kurabiyesi
  48. Lokum
  49. Mısır ekmeği
  50. Kemalpaşa tatlısı

Şunlara da göz atın;

  1. Taste Atlas 2023'ün en iyi yemekleri
  2. Taste Atlas'a göre dünyada en çok tüketilen peynir
  3. Taste Atlas'a göre en iyi Türk tatlıları
  4. Taste Atlas'a göre en iyi Türk mezeleri
  5. Türk mutfağı yemekleri

Kaynakça

Lezzet Dergisi, tüm yayınlarını güvenilir kaynaklara dayandırır. Tüm yayınlar Lezzet Dergisi bünyesinde bulunan ya da danışmanlık alınan uzmanlar tarafından onaylanır. Doğru ve güvenilir bilgi sunmak için izlediğimiz sürece Lezzet Test Ekibi sayfasından ulaşabilirsiniz.
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo