Ezogelin Çorbası

Ezogelin Çorbası
22 Şubat 2023

Gaziantep yöresine ait olan ezogelin çorbasının ana malzemeleri domates, pirinç ve mercimektir. Bağışıklık sistemini güçlendiren bu besin, özellikle kış aylarında sık sık tüketilir. Kansızlığa iyi gelmesinin yanı sıra damar tıkanıklığı riskini de düşürür. Mercimek çorbasına çok benzeyen ezogelin, vücuttaki toksinlerin giderilmesini sağlar. Peki, lokanta usulü ezogelin çorbası nasıl yapılır? Malzemeler hazırsa, ezogelin çorbasına geçelim: 

1 Porsiyon Ezogelin Çorbası Kaç Kaloridir?

Standart malzemelerle hazırlanan çorbanın bir kasesi, yaklaşık 90 kaloridir. Diyet listelerinde yer verilen çorbayı ölçülü bir şekilde tüketebilirsiniz.

Sofraları zenginleştiren çorba tarifleri sizin de damak zevkinize hitap ediyorsa, kolayca hazırlanan tandır çorbası, istiridye mantarı çorbası ve bakla çorbası tarifine göz atabilirsiniz.

Hazırlanma Süresi : 10 dakika
Pişirme Süresi : 30 dakika
Kaç Kişilik: 6 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 6 Kişi Kaydetti
Ezogelin Çorbası için

Malzemeler

  • 1.5 çay bardağı kırmızı mercimek
  • Yarım çay bardağı baldo pirinç
  • 1 kahve fincanı pilavlık bulgur
  • 1 çorba kaşığı un
  • 50 gr margarin
  • 2 çorba kaşığı domates salçası
  • 8 su bardağı et suyu
  • Pul biber
  • Nane
  • Tuz
Ezogelin Çorbası

Nasıl Yapılır

  1. Öncelikle 40 gram margarini derin bir tencereye alıp kısık ateşte eritin. Üzerine unu ilave edip tahta bir kaşıkla karıştırarak kavurun.
  2. Salçayı 2 kaşık suyla sulandırıp una ilave edin. Et suyunu azar azar yedirerek ekleyip kaynayıncaya kadar pişirin.
  3. Mercimek, pirinç ve bulguru ayıklayıp yıkayın. Kaynamakta olan et suyuna ilave edin. Tuz serpip mercimek, pirinç ve bulgur yumuşayıncaya kadar pişirin.
  4. Kalan margarini bir tavada eritin. Pul biber ve naneyi ilave edip kavurun. Hazırladığınız sosu çorbanın üzerinde gezdirin. Şimdiden afiyet olsun.
Servis Önerisi

Ezogelin çorbasını, çökertme kebabı ile birlikte servis edebilirsiniz.

Püf Noktası
  • Çorbanın aromatik bir tat alması için; haşlama esnasında tavuk veya et suyu kullanın. Bunlar yoksa, bir tablet tavuk bulyon ilave edebilirsiniz.
  • Mercimek, pirinç ve bulgurun daha kolay pişmesi için; ılık suda bekletin. Şişmeye başladıkları zaman çorbanın içine ekleyin.
  • Çorbanın kıvamı koyu olduysa, azar azar su ilave ederek bir taşım daha kaynatın. 
  • Karıştırma işlemi için tahta kaşık kullanın. Dilerseniz margarin yerine tereyağı ekleyerek lezzetini arttırabilirsiniz.
  • Çorbayı servis ederken üzerini kıyılmış maydanoz ve nane yaprakları ile süsleyebilirsiniz.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo