ANASAYFA YEMEK TARİFLERİ HAMURİŞİ TARİFLERİ EKMEK TARİFLERİ BAZLAMA

Bazlama

Bazlama

Kahvaltının veya yemeklerin yanına eşlik edecek sıcacık bazlamalar kimin iştahını kabartmıyor? Ev yapımı bazlama tarifinin detaylarına adım adım aşağıda ulaşın.

Bazlama nedir, nereden çıkmıştır merak ediyorsanız, bu küçük notumuzu da okuyun:
Türk mutfağına özgü bir lezzet olan bazlama, yemeklerin yanında sunulan bir ekmek çeşididir. Özellikle Çukurova yöresinde tüketilen bu hamurişi tarifi; kıyma, peynir ve patates gibi malzemelerle birlikte hazırlanır. Karbonhidrat değeri yüksek olduğu için, ölçülü porsiyonlarla tüketilmesi önerilir. Bazı yörelerde 'pıtpıt' adıyla bilinen bazlama, kuru lavaşın daha kalın ve yoğun halidir. Kollarınızı sıvadınız, malzemeleri hazır ettiyseniz 'evde bazlama nasıl yapılır' hep birlikte görelim.

Kaç
Kişilik

4 kişilik

Hazırlama
Süresi

1 saat

Pişirme
Süresi

20 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Bazlama tarifi için malzemeler

  • Yarım paket yaş maya (ya da 1.5 tatlı kaşığı instant maya)
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 2 su bardağı ılık su
  • Bir tutam tuz
  • 3.5 - 4 su bardağı un

Bazlama Nasıl Yapılır

  • İlk olarak maya ve toz şekeri geniş bir karıştırma kabına alın. Üzerine ılık suyu ilave edip maya eriyinceye kadar bekletin.
  • Tuzu ve unu yavaşça ilave ederek pürüzsüz kıvamlı bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamurun üzerini nemli bir bezle örtüp yaklaşık 40-45 dakika dinlendirin.
  • Mayalanan hamurdan portakal büyüklüğünde bezeler koparın. Hafif unlanmış tezgah üzerinde parmak uçlarınızı kullanarak yarım santimden biraz daha kalın olacak şekilde açın.
  • Tüm bezeleri aynı şekilde açtıktan sonra üstlerini tekrar örtüp mayalanması için bekletin.
  • Yapışmaz yüzeyli bir tavayı hafif ısıtın. Açtığınız bazlamaları teker teker tavaya alın ve 1-2 dakika sonra tam kızarmadan çevirin.
  • Aynı şekilde hamur iyice kabarana kadar 1-2 dakika aralıklarla ters yüz yaparak pişirin ve ocaktan alın.
  • Bazlamayı fırında hazırlamak isteyenler için, 'bazlama kaç derecede pişer?' sorusuna da cevap verelim. Fırının alt ve üst kısmını açıp 180 dereceye ayarlayın. Pişirme işlemi yaklaşık 20-25 dakika sürer.
  • Bazlamayı, yöresel lezzetlerden biri olan ali nazik veya dana kavurma yanında servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Bazlama Yapımının Püf Noktaları Nelerdir?

  • Bazlama hamuru oklava ya da merdane yardımıyla da açılabilir. Fakat elle açıldığında daha iyi kabaracaktır.
  • Bazlama hamurunu yaklaşık 45 dakika mayalanması için dinlendirin.
  • Kıvamı tutturabilmek için, hamuru açmadan önce ve açtıktan sonra mutlaka dinlendirmeniz gerekir.
  • Bazlamayı pişirirken sürekli alt üst etmek, hamurun daha çabuk kabarmasını ve yumuşak olmasını sağlar.
  • Pişirme işleminde kullanacağınız tava oldukça önemlidir. Normal tavada hamuru pişirmek için zeytinyağı kullanmak gerekir.
  • Bazlama hamuru ne kadar sürede mayalanır? Hamuru nemli bir bezle örttükten sonra 45 dakika içinde hamur mayalanır. Mayalanan hamur, önceki halinin iki katına çıktığında mayalama işlemi sonlanır.
  • Sütlü bazlama nasıl yapılır? diye merak ediyorsanız, tarifteki ılık su miktarını yarım bardağa düşürün ve içerisine 3 bardak süt ekleyin.  

1 Porsiyon Bazlama Kaç Kaloridir?

  • Yağsız bir şekilde hazırlanan bazlamanın bir porsiyonu, yaklaşık 355 kaloridir. Kilo kontrolünde olanların, daha küçük porsiyonlar tüketmesi tavsiye edilir.

    Siz de evdeki malzemelerle kendi ekmeklerinizi hazırlamak istiyorsanız sayfamızda bulunan nefis ekmek tarifleri kategorisine göz atabilirsiniz. Türk mutfağının meşhur lezzetlerinden biri olan biberli ekmek tarifini de listenize ekleyerek ana yemeklerin yanında sunabilirsiniz.
Yorumlarınız

YORUM YAPMAK İÇİN ÜYE GİRİŞİ YAPMANIZ GEREKMEKTEDİR!


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.