ANASAYFA YEMEK TARİFLERİ HAMURİŞİ TARİFLERİ EKMEK TARİFLERİ BAZLAMA

Bazlama

Bazlama

Kaç
Kişilik

4 kişilik

Hazırlama
Süresi

1 saat

Pişirme
Süresi

20 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Bazlama tarifi için malzemeler

  • Yarım paket yaş maya (ya da 1.5 tatlı kaşığı instant maya)
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 2 su bardağı ılık su
  • Bir tutam tuz
  • 3.5 - 4 su bardağı un

Bazlama Nasıl Yapılır

Adım Adım Bazlama Yapımı:

Türk mutfağına özgü bir lezzet olan bazlama, yemeklerin yanında sunulan bir ekmek çeşididir. Özellikle Çukurova'da tüketilen bu besin, kıyma, peynir ve patates gibi malzemelerle birlikte hazırlanır. Karbonhidrat değeri yüksek olduğu için, ölçülü porsiyonlarla tüketilmesi önerilir. Bazı yörelerde 'pıtpıt' adıyla bilinen bazlama, kuru lavaşın daha kalın ve yoğun halidir. Malzemeleriniz hazırsa, ev yapımı bazlama tarifine başlayabiliriz.

  • İlk olarak maya ve toz şekeri geniş bir karıştırma kabına alın. Üzerine ılık suyu ilave edip maya eriyinceye kadar bekletin.
  • Tuzu ve unu yavaşça ilave ederek pürüzsüz kıvamlı bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamurun üzerini nemli bir bezle örtüp yaklaşık 40-45 dakika dinlendirin.
  • Mayalanan hamurdan portakal büyüklüğünde bezeler koparın. Hafif unlanmış tezgah üzerinde parmak uçlarınızı kullanarak yarım santimden biraz daha kalın olacak şekilde açın.
  • Tüm bezeleri aynı şekilde açtıktan sonra üstlerini tekrar örtüp mayalanması için bekletin.
  • Yapışmaz yüzeyli bir tavayı hafif ısıtın. Açtığınız bazlamaları teker teker tavaya alın ve 1-2 dakika sonra tam kızarmadan çevirin.
  • Aynı şekilde hamur iyice kabarana kadar 1-2 dakika aralıklarla ters yüz yaparak pişirin ve ocaktan alın.
  • Bazlamayı, yöresel lezzetlerden biri olan Ali nazik veya dana kavurmanın yanında servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Bazlamanın Püf Noktaları Nelerdir?

  • Bazlama hamuru oklava ya da merdane yardımıyla da açılabilir. Fakat elle açıldığında daha iyi kabaracaktır.
  • Kıvamı tutturabilmek için, hamuru açmadan önce ve açtıktan sonra mutlaka dinlendirmeniz gerekir.
  • Bazlamayı pişirirken sürekli alt üst etmek, hamurun daha çabuk kabarmasını ve yumuşak olmasını sağlar.
  • Pişirme işleminde kullanacağınız tava oldukça önemlidir. Normal tavada hamuru pişirmek için zeytinyağı kullanmak gerekir.

1 Porsiyon Bazlama Kaç Kaloridir?

  • Yağsız bir şekilde hazırlanan bazlamanın bir porsiyonu, yaklaşık 355 kaloridir. Kilo kontrolünde olanların, daha küçük porsiyonlar tüketmesi tavsiye edilir.

    Siz de evdeki malzemelerle kendi ekmeklerinizi hazırlamak istiyorsanız, Türk mutfağının meşhur lezzetlerinden biri olan biberli ekmek tarifine göz atabilir, ana yemeklerin yanında sunabilirsiniz.
Yorumlarınız

YORUM YAPMAK İÇİN ÜYE GİRİŞİ YAPMANIZ GEREKMEKTEDİR!


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.