ANASAYFA TARİFLER YUMURTALI TARİFLER MENEMEN

Menemen

İlk kez İzmir'de Girit Türkleri tarafından hazırlanan menemen, adını yapıldığı ilçeden almıştır. Osmanlı'dan günümüze kadar ulaşan bu yemeğin ana malzemeleri domates ve yumurtadır. Özellikle kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan bu lezzet, demir ve vitamin bakımından oldukça zengindir. İçeriğinde bulunan asitler sayesinde mide ve bağırsak enfeksiyonlarına iyi geldiği bilinir. Günümüzde sık sık yaşanan uyku, obezite ve hafıza sorunlarını en aza indirir. Malzemeleriniz hazırsa, püf noktalarıyla ev yapımı kışlık menemen tarifine başlayabiliriz.

Sahur için pratik tarifler sayfamızdan 30 dakikada hazırlayabileceğiniz yemek önerilerine ulaşabilirsiniz.

Kaç
Kişilik

6 kişilik

Hazırlama
Süresi

15 dakika

Pişirme
Süresi

15 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Tarif Defterime Ekle

Menemen Tarifi İçin malzemeler

  • 4 büyük domates
  • 3 sivri biber
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 6 yumurta
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kırmızı pul biber

Menemen Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle domateslerin kabuklarını soyun ve tavla zarı büyüklüğünde doğrayın.
  • Biberlerin çekirdeklerini temizleyip yıkayın ve ince ince doğrayın. Zeytinyağını tavada ısıtın.
  • Tavanın içerisine ilk olarak biberleri ekleyip kavurun ve ardından doğranmış domatesleri ilave edin. Tuz, karabiber ve pul biberle tatlandırın.
  • Tavanın kapağını kapatıp sebzeleri iyice pişirin. Domatesler suyunu çektiğinde yumurtaları sarıları bozulmayacak şekilde tavaya kırın. İsterseniz yumurta ve domatesleri karıştırabilirsiniz. Son olarak tavanın kapağını tekrar kapatıp pişirin.
  • Menemeni mısır ekmeği ile birlikte tüketebilir veya patatesli gözleme ile birlikte servis edebilirsiniz.

Menemenin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Menemen yapımında taze sebzeler kullanmak oldukça önemlidir. Özellikle kullanacağınız domatesin olgun ve sulu olmasına özen gösterin.
  • Yumurtaların domatesler harmanlanması için, pişirme esnasında kaşık ile iyice karıştırın.
  • Tarif listesine ek olarak farklı baharatlar ekleyebilir, maydanoz ve dereotu serpiştirebilirsiniz.
  • Menemen yaparken margarin kullanmamaya dikkat edin. Zeytinyağı yerine tereyağı ile pişirebilirsiniz.
  • Kışlık menemen konservesi için, konserve domates tarifini notlarınız arasına ekleyebilirsiniz.

1 Porsiyon Menemen Kaç Kaloridir?

  • Temel öğünlerde sıklıkla yer verilen menemenin bir porsiyonu yaklaşık 80 kaloridir ve hafifliği ile her zevke uygundur.
  • Kilo kontrolünü dengede tutmak isteyenler de menemen tarifini diyet listelerine ekleyebilir.

    Siz de kahvaltı sofralarınızı zenginleştirmek istiyorsanız, çayın yanına çok yakışan ıspanaklı börek tarifine göz atabilir ve güne sağlıklı bir başlangıç yapabilirsiniz.
Yorumlar

Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!