Hünkar Beğendi
23 Aralık 2023

Hünkar beğendi, közlenmiş patlıcan, kuzu eti, süt, un ile hazırlanan Osmanlı saray mutfağından günümüze kadar ulaşmayı başarmış özel bir yemektir. Günümüzde Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile özdeşleşmiştir. Nasıl ortaya çıktığıyla ilgili birçok rivayet bulunmaktadır.

Hünkar beğendi kalori bilgisi: Etli hünkar beğendi yemeği 100 gramlık bir porsiyonda ortalama 175 kalori değerine sahiptir. (%64 yağ, %24 protein, %12 karbonhidrat)

*Patlıcanla hazırlanan düşük kalorili besinler tüketmek istiyorsanız, bir porsiyonu yaklaşık 150 kalori olan patlıcan oturtma tarifini deneyebilirsiniz. Diğer popüler tariflerden patlıcan musakka veya zeytinyağlı patlıcan yemeği de ilginizi çekebilir. Daha fazlası için patlıcan yemekleri sayfamıza göz atın.

Hazırlanma Süresi : 20 dakika
Pişirme Süresi : 30 dakika
Kaç Kişilik: 6 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 18 Kişi Kaydetti
Hünkar Beğendi için

Malzemeler

Etli kısmı için:

  • 4 dolu yemek kaşığı (100 ml) yağ
  • 2 adet soğan
  • 1 kg kemiksiz kuşbaşı doğranmış kuzu but eti
  • 2 diş sarımsak
  • 1 adet dolmalık biber
  • 2 adet domates
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 3 tutam tuz
  • 1 tutam karabiber
  • 3 bardak su

Beğendi kısmı için:

  • 1 çay bardağı (100 ml) yağ
  • 3 yemek kaşığı tepeleme un
  • 1,5 kg bostan patlıcanı
  • 1 su bardağı rendelenmiş taze kaşar peyniri
  • 1 tutam tuz
  • 1 tutam rende muskat
  • 2,5 bardak ılık süt
Hünkar Beğendi

Nasıl Yapılır

Servis Önerisi

Servis tabağına önce beğendiyi, daha sonra etleri koyun. Hünkar beğendinin yanına garnitürlü pilav ve haydari hazırlayabilirsiniz.

Püf Noktası
  • Patlıcanın lezzetini arttırmak için fırında közlemeyi denebilirsiniz. Patlıcanları kavurmaya başlamadan önce sarımsaklı ve limonlu yağda bekleterek aromalı olmasını sağlayabilirsiniz.
  • Sütü yavaş yavaş ekleyerek karıştırın. İstiyorsanız sütü önceden kaynatabilir ve içerisine defne yaprağı ekleyebilirsiniz.
  • Tarifte kullanacağınız sebzelerin küçük doğranmasına özen gösterin. Bu sayede sebze tadının, yemeğe daha iyi karıştığını göreceksiniz.
  • Patlıcan gibi sebze yemeklerinde, kavurarak pişirmek her zaman daha iyi sonuç verecektir. Sebzelerin lezzetini arttıran bu teknik, tarifin kısa sürede yapılmasını da sağlar.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo