ANASAYFA TARİFLER YUMURTALI TARİFLER ÇILBIR

Çılbır

Çılbır

Çiğ yumurtanın sıcak suda pişirilmesi ile hazırlanan çılbır, genellikle kahvaltı ve brunchlarda sunulur. Ana malzemeleri yumurta, sarımsak ve yoğurttur. Çılbırı hazırlamak 10, pişirmek ise yaklaşık 8-10 dakikadır. İsteğe göre kızarmış ekmek dilimleri ile servis edilebilir. Peki, kahvaltıların vazgeçilmezi haline gelen çılbır nasıl yapılır? Hazırsanız, Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü eğitmen şefi İbrahim Arslanoğlu'ndan nefis çılbır tarifi:

Öğünlerinizi güzelleştirecek pratik yumurtalı yemeklere göz atmayı unutmayın. Dilerseniz, nefis menemen tarifini de deneyebilirsiniz.

Kaç
Kişilik

4 kişilik

Hazırlama
Süresi

10 dakika

Pişirme
Süresi

10 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

2 görüntüleme
Tarif Defterime Ekle

Çılbır Tarifi İçin malzemeler

  •  5 adet Yumurta
  • 200 gr Yoğurt
  • 1 diş Sarımsak
  • 50 gr Zeytinyağı
  • 2 dilim Ekşi Mayalı Ekmek
  • 1 yemek kaşığı Üzüm Sirkesi 
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul Biber

Çılbır Nasıl Yapılır?

     
  • Bir tencereye su doldurun ve orta ateşte ısıtmaya başlayın. Su kaynamaya başladığında içerisine tuz ve sirke ekleyin. 
  • Sarımsağı ezin ve yoğurda ekleyin. Tuzu da ekleyip karıştırın. 
  • Yumurtanın bir tanesini kaseye kırın, kaseden sıcak su içerisine yavaşça bırakın.
  • Tüm yumurtalar için aynı işlemi tek tek yapın. Suyun kaynamamasına özen gösterin, gerekirse bir süre sonra ocağı kapatın.
  • Pişen yumurtaları bir kevgir ile tek tek sudan çıkarın, peçete ile kevgirdeki fazla suyu alın, servis tabağına yerleştirin. 
  • Zeytinyağını küçük bir tavada ısıtın, içerisine pul biber ve tuz ekleyin. Ekmeği kızartın. 
  • Yumurtanın üzerine yoğurdu gezdirin, üzerine tereyağını gezdirin ve kızarmış ekmek ile servis edin.

Çılbır Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Yumurtaları ekleyeceğiniz esnada suyun kaynar olmasına dikkat edin.
  • Yumurtalara şekil verirken sivri kenarlı malzemeler kullanmayın. Aksi takdirde yumurtalar delinebilir.
  • İsteğe göre küçük ekmek dilimleri ekleyerek ekmekli çılbır veya haşlanmış ıspanakla birlikte ıspanaklı çılbır da hazırlayabilirsiniz.

1 Porsiyon Çılbır Kaç Kalori?

  • Çılbırın bir porsiyonu yaklaşık 140 kaloridir. Bir orta porsiyon tüketilmesi önerilir.
Yorumlar

Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!