ANASAYFA YEMEK TARİFLERİ DİĞER TARİFLER PEYNİRLİ TARİFLER EV YAPIMI BEYAZ PEYNİR

Ev Yapımı Beyaz Peynir

Ev Yapımı Beyaz Peynir

Kahvaltı sofralarının en özel lezzetlerinden biri olan beyaz peynir, tava böreği ve peynirli poğaça gibi birçok tarifte kendine yer bulur.  Kahvaltının yanı sıra hamur işi, salata ve ana yemeklerde de yer verilen beyaz peynir, yüksek miktarda kalsiyum içerir. Kemik ve kas gelişimini desteklediği için, büyüme çağından itibaren tüketilmeye başlanır. Peki, genellikle hazır olarak satın alınan beyaz peyniri, çiğ süt ve peynir mayası ile kolayca hazırlamaya ne dersiniz? Malzemeleri hazırladıysanız, evde beyaz peynir yapımı için tarife geçebiliriz.

Kaç
Kişilik

6 kişilik

Hazırlama
Süresi

20 dakika

Pişirme
Süresi

20 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Ev Yapımı Beyaz Peynir Tarifi İçin malzemeler

  • 6 kg çiğ süt
  • 2 yemek kaşığı kaya tuzu
  • 1.5 çay kaşığı peynir mayası

Ev Yapımı Beyaz Peynir Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak sütü derin bir tencereye alın ve kısık ateşte kaynatın.
  • Süt kaynamaya başladıktan sonra tencereyi ocaktan alın ve varsa termometre ile derecesini ölçün. Sütün sıcaklığı 36-37 dereceye gelinceye kadar bekleyin.
  • Sütün içerisine peynir mayasını ekleyin ve tahta kaşık ile karıştırın. Daha sonra tencerenin kapağını kapatın ve temiz bir bez ile etrafını sarın.
  • Sütün mayalanması için yaklaşık 1 buçuk saat oda sıcaklığında bekletin.
  • Ardından mayasını kontrol etmek için serçe parmağınızı süte batırın. Yoğurttan daha yoğun bir kıvamı varsa, mayalama işlemi olmuş demektir.
  • Bıçağın ucu ile hafifçe kare şeklinde çizikler atın ve 1 saat bekletin.
  • Daha sonra temiz bir tülbent alın ve bir yere asın. Tülbentin altına kap koyduktan sonra, içine peynirleri ekleyin ve fazla suyun süzülmesi için 3-4 saat daha bekletin.
  • Dinlenmiş peynirleri tezgahın üzerine alın ve hafifçe yoğurun. Peynirleri iki adet ağır kapların arasına alın ve tekrar 3-4 saat bekletin.
  • Başka bir kabın içerisine tuz ve suyu salamura edin. Hazırladığınız peynirleri iri parçalara böldükten sonra sulu karışımın içerisine ilave edin.
  • Kabın kapağını kapattıktan sonra buzdolabına alın ve 2-3 bekletin. Bekleme işleminin ardından peynirleri salamura suyundan çıkartarak servis edebilirsiniz.
  • Beyaz peynir ile hazırlayabileceğiniz peynirli tarifler sayfamıza göz atmayı unutmayın. Afiyet olsun.

Evde Beyaz Peynir Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir?

  • İlk aşamada sütün sıcaklığını ölçerken termometreniz yoksa, bir parmağınızı süte batırın ve 10'a kadar sayın. Eğer parmağınız yanmıyorsa, sütün sıcaklığı olması gerektiği gibidir.
  • Peynir yapımında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta bekletme işlemleridir. Bu nedenle tarife bağlı kalmaya özen gösterin.
  • Peynirin suyunu tülbent ile süzdükten sonra, süzdüğünüz suyu çorba tariflerinde kullanmak için saklayabilirsiniz.

1 Dilim Ev Yapımı Beyaz Peynir Kaç Kalori?

  • Bir dilim beyaz peynir, yaklaşık 95 kaloridir. Beyaz peynir protein, potasyum, kalsiyum ve fosfor bakımından zengin bir besindir. Bu nedenle diyet listelerinde de yer verilebilir.
Yorumlarınız

YORUM YAPMAK İÇİN ÜYE GİRİŞİ YAPMANIZ GEREKMEKTEDİR!


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.