ANASAYFA TARİFLER SÜTLÜ TATLILAR FIRIN SÜTLAÇ

Fırın Sütlaç

Sütlü tatlılar arasında popüler olan sütlaç; Türk mutfağına özgü bir lezzettir. Avrupa ve İskandinavya ülkelerinde de tüketilen bu besinin ana malzemeleri şeker, süt ve pirinçtir. Kalsiyum ve lif değeri yüksek olduğu için, uzun süre tokluk hissi verir. Özellikle gelişim çağındaki çocukların haftada bir kez tüketmesi önerilir. Eski zamanlarda 'pirinç çorbası' olarak bilinen sütlaç, güveç kaplarına konularak fırında pişirilir. Eğer malzemeler hazırsa, gelin fırında sütlaç nasıl yapılır ve püf noktaları nelerdir hep birlikte görelim ve denenmiş tarifimize başlayalım:

Fırın Sütlacın Yanına Ne Gider?

Fırın sütlacın en lezzetli eşlikçisi fındıklı sıcak çikolatadır. Aynı zamanda siyah çay ve damla sakızlı türk kahvesi de fırın sütlacın yanına yakışan lezzetlerdendir.

Sütlacın kıvamı nasıl tutturulur yazımızdan en önemli püf noktalarını öğrenebilirsiniz. Öğle aralarında ve akşam yemeklerinden sonra sunulan sütlü tatlılar arasından düşük kalorili saray sarması veya pirinç unlu muhallebi tarifine göz atabilirsiniz.

Kaç
Kişilik

4 kişilik

Hazırlama
Süresi

20 dakika

Pişirme
Süresi

40 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

1 görüntüleme
Tarif Defterime Ekle

Fırın Sütlaç Tarifi İçin malzemeler

  • Yarım su bardağı pirinç
  • 2 su bardağı su (Pirinçleri haşlamak için)
  • 5 su bardağı süt
  • 2 çorba kaşığı nişasta
  • 1 paket vanilya
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 yumurta sarısı

Fırın Sütlaç Nasıl Yapılır?

  • Tarife başlarken pirinci ılık suda yarım saat kadar bekletin. Ardından bol suyla yıkayıp süzün.
  • Pirincin üzerine bir bardak su ekleyip kısık ateşte suyunu çekinceye kadar pişirin.
  • Süt, vanilya ve şekeri ekleyip pirinç iyice yumuşayıncaya kadar karıştırarak pişirin. Nişastayı 2-3 kaşık suyla ezip sütlaca ilave edin. Bu karışımı 4-5 dakika daha karıştırarak kaynatın.
  • Bir kapta yumurta sarısını çırpın. Üzerine bir kepçe sütlaç ekleyin. Karışımı sütlaca ilave edip ve hızlı bir şekilde çırpın. Bir taşım daha kaynatıp tencereyi ocaktan alın.
  • Sütlacı kaselere paylaştırıp fırın tepsisine dizin. Tepsiye kaselerin yarısına gelecek kadar su ekleyin. Önceden ısıtılmış 200 derece kızgın fırında sütlaçların üzeri kızarana kadar fırınlayın.

Fırın Sütlacın Püf Noktaları Nelerdir?

  • Pirinçler yıkanırken pirincin nişastasını tamamen kaybetmemesine dikkat edilmelidir. 
  • Pirinçleri haşlarken lapalaşmayı önlemek için arada karıştırılmalıdır. Ve ocaktan alınma sırası geldiğinde pirinçlerin lapa olmamasına tane tane haşlanmış olmasına dikkat edilmelidir.
  • Süt ve pirinç birleştikten sonra kaynayarak iyice özleşmesi beklenir. Şeker daha sonra eklenir. Şekerin daha sonra eklenmesi sütün kaynamasını geciktireceğinden dibinin tutmasını da önleyecektir.
  • Sütlaç içerisine 1 adet yumurta sarısı eklenmesi sütlacın kızarmasını arttıracak ve daha fazla kızarmasını sağlayacaktır. Burada yumurta içerisinde bulunan proteinler ısıl işlemle renk değiştirmektedir. Bu tepkimeye maillard reaksiyonu denilmektedir. Ancak yumurta tüketmek istemiyorsanız süt ve nişasta koyulaştrma işlemi sayesinde kızarma oluşacaktır.
  • Sütlaçlar kaselere doldurulurken ağzına kadar tam dolu olmamalıdır. Pişme sırasında kabarma sağlayacağı için kaselerden taşma meydana gelebilir.
  • Tepsiye sıcak su koyulması sütlaçların çatlamasını engelleyecektir.
  • Sütlaçlar fırının en çok ısı alan rafına koyulmalıdır. En üst raf ideal olandır. Ve yüksek derecede kısa sürede pişme yapılmalıdır. Bunun sebebi pirinçlerin dibe çökmeden homojen dağılmasını sağlamaktır. 
  • Sütlacınızı çekilmiş fındık ile servis edebilirsiniz.  

1 Porsiyon Fırın Sütlaç Kaç Kaloridir?

  • Pirinç ve süt ile hazırlanan fırın sütlacın bir porsiyonu, yaklaşık 135 kaloridir. Zengin besin değerleriyle sunulan bu tarifi küçük porsiyonlarla tüketebilirsiniz.
Yorumlar

Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!