ANASAYFA TARİFLER SÜTLÜ TATLILAR FIRIN SÜTLAÇ

Fırın Sütlaç

Sütlü tatlılar arasında popüler olan sütlaç; Türk mutfağına özgü bir lezzettir. Avrupa ve İskandinavya ülkelerinde de tüketilen bu besinin ana malzemeleri şeker, süt ve pirinçtir. Kalsiyum ve lif değeri yüksek olduğu için, uzun süre tokluk hissi verir. Özellikle gelişim çağındaki çocukların haftada bir kez tüketmesi önerilir. Eski zamanlarda 'pirinç çorbası' olarak bilinen sütlaç, güveç kaplarına konularak fırında pişirilir. Eğer malzemeler hazırsa, gelin fırında sütlaç nasıl yapılır ve püf noktaları nelerdir hep birlikte görelim ve denenmiş tarifimize başlayalım:

Öğle aralarında ve akşam yemeklerinden sonra sunulan sütlü tatlılar arasından düşük kalorili saray sarması veya pirinç unlu muhallebi tarifine göz atabilirsiniz.

Kaç
Kişilik

4 kişilik

Hazırlama
Süresi

20 dakika

Pişirme
Süresi

40 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Tarif Defterime Ekle

Fırın Sütlaç Tarifi İçin malzemeler

  • Yarım su bardağı pirinç
  • 2 su bardağı su (Pirinçleri haşlamak için)
  • 5 su bardağı süt
  • 2 çorba kaşığı nişasta
  • 1 paket vanilya
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 yumurta sarısı

Fırın Sütlaç Nasıl Yapılır?

  • Tarife başlarken pirinci ılık suda yarım saat kadar bekletin. Ardından bol suyla yıkayıp süzün.
  • Pirincin üzerine bir bardak su ekleyip kısık ateşte suyunu çekinceye kadar pişirin.
  • Süt, vanilya ve şekeri ekleyip pirinç iyice yumuşayıncaya kadar karıştırarak pişirin. Nişastayı 2-3 kaşık suyla ezip sütlaca ilave edin. Bu karışımı 4-5 dakika daha karıştırarak kaynatın.
  • Bir kapta yumurta sarısını çırpın. Üzerine bir kepçe sütlaç ekleyin. Karışımı sütlaca ilave edip ve hızlı bir şekilde çırpın. Bir taşım daha kaynatıp tencereyi ocaktan alın.
  • Sütlacı kaselere paylaştırıp fırın tepsisine dizin. Tepsiye kaselerin yarısına gelecek kadar su ekleyin. Önceden ısıtılmış 200 derece kızgın fırında sütlaçların üzeri kızarana kadar fırınlayın.
  • Özellikle yaz aylarında serinlemek için fırın sütlacı, ev yapımı armut kompostosu ile birlikte servis edebilirsiniz.

Fırın Sütlacın Püf Noktaları Nelerdir?

  • Sütlacın kızarması için pişirme esnasında içerisine bir adet yumurta sarısı ekleyebilirsiniz. 
  • Sütlacı yumurtasız bir şekilde kızartmak istiyorsanız, nişasta veya pirinç unu ile kıvamını koyulaştırabilirsiniz.
  • Kullanacağınız pirinçlerin küçük olması da önemli püf noktaları arasındadır.
  • Pirinçlerin çiğ kalmaması için mutlaka suda bekletmeli ve pişirdikten sonra çatal ile kontrol etmelisiniz.

1 Porsiyon Fırın Sütlaç Kaç Kaloridir?

  • Pirinç ve süt ile hazırlanan fırın sütlacın bir porsiyonu, yaklaşık 135 kaloridir. Zengin besin değerleriyle sunulan bu tarifi küçük porsiyonlarla tüketebilirsiniz.
Yorumlar

Misafir 12 Ekim 2016, 16:44

nERDE bu sütlacın şekeri =)

Misafir 12 Ekim 2016, 16:54

1,5 su bardağının içinde olması:::::)))))))

Misafir 12 Ekim 2016, 16:55

üstü kızarınca spr oluoms hahaha:)

Misafir 12 Ekim 2016, 16:57

simdi soguyorlar, soguyunca puan degerlendirmesi yapacagiz :D

Misafir 12 Ekim 2016, 16:58

süperrrrr

Misafir 12 Ekim 2016, 16:59

gercekten süperrrr oldu tsk ben tepsiye su koymadan atiyordum firina sayenizde suyla denedim cok güzel oldu tekrar tsk

Misafir 12 Ekim 2016, 16:59

çok süper ama malesef yapmıycam

Misafir 12 Ekim 2016, 17:05

40 dakika oldu neredeyse, hala bir kızarma yok üstünde :((

Misafir 12 Ekim 2016, 17:08

gerçekten çok güzel oldu ama şeker oranı benim damağıma göre bir hayli fazlaydı.teşekkürler,daha önce yaptıklarımdan daha kolay geldi.

Misafir 12 Ekim 2016, 17:08

bende denedım ve ılk defa yaptım;harika oldu butun malzemeler tam olcu ne eksık ne fazla tesekkurler.yapmak ısteyenlere kesınlıkle tavsıye edıyorum...

Misafir 12 Ekim 2016, 17:09

bende yaptım fırına attım bakalım nasıl olacakk ıns ıyı olur aksam kaynanamlara rezıl olmak ıstemıyorummm =))

Misafir 12 Ekim 2016, 17:09

harıka gorunuyor sekerını fazla atmıstım ınsss yerınde olurrr tesekkurler

Misafir 12 Ekim 2016, 17:13

tarifi yaptım gerçekten çok güzel oluyor.tam tutan bir tarif.200 derece pişirin kızarsa yeter zaten.mutlaka deneyin

Misafir 12 Ekim 2016, 17:13

BUGDAY NİŞASTASIKOYSAM OLURMU ACABA?

Misafir 12 Ekim 2016, 17:14

Buğday Nişastası mı Mısır Nişastası mı Kullanıyoruz?

Misafir 12 Ekim 2016, 17:14

işallah bende başarıcam :)

Misafir 12 Ekim 2016, 17:18

canım sütlaç çektikçe bunu yapıyorum. ilk gördüğümde tereddüt ederek yaptım.çünki hiç fırın sütlaç yapmamıştım. şu an artık normal sütlaç yapmıyorum :) herkez tarafından çok begenilerek yeniyor. teşekkürler...

Misafir 12 Ekim 2016, 17:19

yapcm ama tutmasa diye korkuyorum.....

Misafir 12 Ekim 2016, 17:20

ben de yaptım ama koyu oldu bayağı,sulu seven arkadaşlar pirinci az koyun bence,tadı güzel afiyet olsun...

Misafir 12 Ekim 2016, 17:24

yaptım oranlarda biraz oynadım. ama mükemmel oldu tarifi paylaştığınız için tşkler emeğinize sağlık.

Misafir 12 Ekim 2016, 17:26

Sütlac`a normalde nişasta konmaz ama konulacaksa pirinc nişastası en uygunudur.

Misafir 12 Ekim 2016, 17:26

Yazıyor ya 1,5 su bardağı şeker, diye iyice bir baksanız

Misafir 12 Ekim 2016, 17:27

fırın derecesi ne olmalı acaba?

Misafir 12 Ekim 2016, 17:31

Guzel ama asiri tatli oldu ki ben 1.5 su bardagindan daha az koydum. 1+1/4 koymustum.Sonradan baska tarifleri arastrdim aslinda 1 su bardagi seker diyor onlarda. Bence de daha iyi olurdu. Sekeru azaltin derim ben.

Misafir 12 Ekim 2016, 17:31

Çok güzel bir tatlı.erken erken yapıyorum.yiyenler dükkan açmam gerektiğini söylüyorlar.misafirlerim bana geleceklerinde özellikle bu tatlıyı istiyorlar.tarifi denemenizi öneririm.tarif için teşekkürler.

Misafir 12 Ekim 2016, 17:31

Tarifi süper çok güzel beğendim

Misafir 12 Ekim 2016, 17:32

1 su bardağı şeker daha iyi oluyor. Geleneksel tatlım haline gelecek yakında yiyen bi daha istiyor :)

Misafir 12 Ekim 2016, 17:32

Şekeri cok fazla oldu ve katı pirinç birazda az olmalı. Katı oldu çünkü biraz :( bir su bardağından az olabilir şeker ..

Misafir 12 Ekim 2016, 17:32

çok güzel şekerini az koyduk güzel oldu

Misafir 12 Ekim 2016, 17:33

Tarif cok guzel ama gercekten sekeri fazla geliyor. Bir su bardagi seker yeterli olur sanirim. Tesekkur ederiz =)

Misafir 12 Ekim 2016, 17:34

tadi cok güzel oldu

Misafir 12 Ekim 2016, 17:34

çokta güzel olmuş çoktaiyi olmüş

Misafir 12 Ekim 2016, 17:34

Bir bardak tozşeker yeterli oluyor.yalnız bu yediğim en güzel sütlaç oldu.teşekkürler

Misafir 12 Ekim 2016, 17:35

canım istedi henüz yapmadım ama inş güzel olur

Misafir 12 Ekim 2016, 17:35

Dün ben bu tarifi yaptım. Şahane ötesi birşey oldu. Herkese tavsiye ediyorum...

Misafir 12 Ekim 2016, 17:35

Yaptım çok güzeloldu yediğim en güzel sütlac. Teşekkürler

Misafir 12 Ekim 2016, 17:37

8 kişilik yapmak istesek mazemeler ikiylemi çarpacaz

Misafir 12 Ekim 2016, 17:38

Bnde simdi yapiyorum umarım güzel olur

Misafir 12 Ekim 2016, 17:38

Yumurta sarisini niye koyuyoruz hiç duymamıştım daha once??


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!