ANASAYFA YEMEK TARİFLERİ SEBZE YEMEKLERİ ZEYTİNYAĞLILAR ŞAKŞUKA

Şakşuka

Akdeniz'in meşhur lezzetlerinden biri olan şakşuka, sebzelerin kavrulup üzerine sos dökülmesiyle hazırlanır.  Genellikle et ve balık yemeklerinin yanında meze olarak sunulan bu besin, Arap mutfaklarında da tüketilir. Yapımı yöreden yöreye değişse de, ana malzemeleri patlıcan, biber ve domatestir. Sindirim sistemini rahatlatmasının yanı sıra vücudun ihtiyaç duyduğu enerji miktarını da karşılar. Şakşuka nasıl yapılır? Malzemeler hazırsa, ev yapımı şakşuka tarifine geçebiliriz:

Kaç
Kişilik

6 kişilik

Hazırlama
Süresi

10 dakika

Pişirme
Süresi

15 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Şakşuka Tarifi İçin malzemeler

Malzemeler

  • 5 patlıcan
  • 1 dolmalık kırmızı biber
  • 1 dolmalık sarı biber
  • 1 sivribiber

Domates sosu için

  • 6 domates
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası

Üzeri için

  • Yarım su bardağı süzme yoğurt
  • 4 diş ezilmiş sarımsak
  • Tuz
  • Karabiber

Kızartmak için

  • Ayçiçek yağı

Şakşuka Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak patlıcanların uç kısımlarını kesip alacalı bir şekilde soyun ve küp küp doğrayın. 10 dakika tuzlu suda bekletin.
  • Ardından süzüp kağıt havlu ile kurulayın. Biberleri temizleyip eşit büyüklükte şeritlere kesin.
  • Domates sosu için, domatesleri soyup küp küp doğrayın. Zeytinyağını tencerede ısıtıp domatesi soteleyin. Salçayı ekleyip tuz ve karabiberle tatlandırın.Suyunu çekene kadar pişirin.
  • Ayçiçek yağını tavada ısıtıp sırasıyla patlıcanları ve biberleri kızartın. Kağıt havlu üzerine alarak fazla yağını çektirin. Kızaran sebzeleri servis tabağına alın.
  • Ortasına sosun üçte ikisini döküp üzerine ezilmiş sarımsakla karıştırdığınız süzme yoğurdu ilave edin.
  • Şakşukayı, klasik köfte veya mutancana ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Şakşukanın Püf Noktaları Nelerdir?

  • Tarif için gerekli olan patlıcanların, körpe ve çekirdeksiz olmasına özen gösterin.
  • Tarife başlamadan önce patlıcanları suda bekletmeyi ihmal etmeyin. Bu sayede acılıkları daha çabuk gidecektir.
  • Dilerseniz şakşukanın içerisine patates de ilave edebilirsiniz. Patatesleri kızartıp sosu dökmeden önce patlıcanlarla harmanlamak yeterli olacaktır.
  • Servis tabağına mutlaka kağıt havlu koyun ve sebzelerin yağını salmasını bekleyin.

1 Porsiyon Şakşuka Kaç Kaloridir?

  • Sebzelerle harmanlanan şakşukanın bir porsiyonu, yaklaşık 65 kaloridir. Yağ miktarını azaltarak diyet listelerine de ekleyebilirsiniz.

    Sağlıklı ve doyurucu olmasıyla bilinen sebzeli tarifler sizin de damak zevkinize hitap ediyorsa, akşam öğünlerinde sunabileceğiniz patlıcan oturtma tarifine göz atabilirsiniz.
Yorumlarınız

YORUM YAPMAK İÇİN ÜYE GİRİŞİ YAPMANIZ GEREKMEKTEDİR!


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.