ANASAYFA YEMEK TARİFLERİ HAMURİŞİ TARİFLERİ EKMEK TARİFLERİ MISIR EKMEĞİ

Mısır ekmeği

Kaç
Kişilik

6 kişilik

Hazırlama
Süresi

1 saat 40 dakika

Pişirme
Süresi

40 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Mısır ekmeği tarifi için malzemeler

  • 3 su bardağı mısır unu
  • 1 tatlı kaşığı kuru maya
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 2 su bardağı ılık su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker

Mısır ekmeği Nasıl Yapılır

Adım Adım Mısır Ekmeği Yapımı:

Karadeniz'in meşhur lezzetlerinden biri olan mısır ekmeğinin ana malzemesi mısır unu ve mayadır. Gürcistan'da da tüketilen bu ekmek, cilt sağlığının korunmasında önemli bir rol oynar. İçeriğinde lif bulunduğu için uzun süre tokluk hissi verir. Fosfor ve potasyum bakımından zengin olsa da, yağ değeri beyaz ekmeğe göre daha yüksektir. Bu yüzden yemeklerin yanında küçük dilimler halinde tüketilmelidir. Malzemeleriniz hazırsa, mısır ekmeği nasıl yapılır gelin birlikte görelim:

  • Unu bir kaba aldıktan sonra, ortasına maya, ılık su, zeytinyağı, tuz ve şekeri aktarıp yoğurun. Üzerini nemli bir mutfak beziyle örtüp 40 dakika mayalanması için bekletin.
  • Kelepçeli yuvarlak kek kalıbını yağlayıp hamuru yayın. Üzerine fırça ile su sürün. Tekrar üzerini örterek 40 dakika daha mayalanmaya bırakın.
  • 180 dereceye ayarlı fırında 40 dakika pişirin. Pişerken, ısıya dayanıklı bir kaba su koyup, fırının içine yerleştirin. Piştikten sonra üçgen şeklinde dilimleyerek soğumaya bırakabilirsiniz.
  • Et ve yemeklerinin yanına çok yakışan mısır ekmeğini, balık çorbası ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Mısır Ekmeğinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Mısır ekmeği hazırlarken kullanacağınız unun iri olmasına dikkat edin. Genellikle mıhlama da kullanılan un çeşitleri, mısır ekmeğinin daha çıtır olmasını sağlayacaktır.
  • Hamuru hazırlarken suyun ısısını iyi ayarlayın. Soğuk su, un ile birleştiğinde çabuk köpürdüğünden kıvamın bozulmasına neden olabilir.
  • Pişirmeden önce hamuru mutlaka dinlendirin. Bu sayede mayalanması ve kabarması daha kolay olacaktır.
  • İsteğe göre üst kısımlarını susam veya çörek otu ile süsleyebilirsiniz.

1 Porsiyon Mısır Ekmeği Kaç Kaloridir?

  • 100 gramlık bir porsiyon mısır ekmeği, yaklaşık 310 kaloridir. İnce ince kesilmiş bir dilim ekmek ise ortalama 95 kaloridir. Diyet listelerinde yer verilen mısır ekmeğini, küçük porsiyonlarla tüketebilirsiniz.

    Siz de yemeğin yanında sunmak için kendi besinlerinizi hazırlamak istiyorsanız, ekmek tariflerine göz atabilirsiniz. Dilerseniz, Konya'nın meşhur lezzetlerinden biri olan etli ekmek tarifini de deneyebilirsiniz.
Yorumlarınız

YORUM YAPMAK İÇİN ÜYE GİRİŞİ YAPMANIZ GEREKMEKTEDİR!


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.