ANASAYFA YEMEK TARİFLERİ ÇORBALAR ÇORBA TARİFLERİ TUTMAÇ ÇORBASI

Tutmaç Çorbası

Tutmaç Çorbası

Ana malzemeleri nohut, erişte ve yoğurt olan tutmaç çorbasının, Selçuklulardan miras kaldığı söylenmektedir. Besin değeri yüksek olan ve uzun süre tok tutmasıyla bilinen tutmaç çorbası; hem Kütahya, hem de Bingöl yöresi ile özdeşleşmiştir. Türkiye Kültür Portalı tarafından sunulan Bingöl ve Kütahya usülü 2 ayrı Tutmaç Çorbası ile karşınızdayız… Peki, lezzetine doyum olmayan tutmaç çorbası nasıl yapılır? Malzemeleri hazırladıysanız, iki farklı tarifle tutmaç çorbası yapımına başlayabiliriz.

Başlangıç menülerinde sunulan pratik çorba tarifleri sayfamıza göz atmayı unutmayın. Alternatif olarak cennet çorbası ve yoğurtlu dövme çorbası tarifini de deneyebilirsiniz.

Kaç
Kişilik

6 kişilik

Hazırlama
Süresi

10 dakika

Pişirme
Süresi

15 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Tutmaç Çorbası Tarifi İçin malzemeler

Bingöl Usulü:

  • 1 kg yoğurt
  • 500 gr un
  • 1 çay bardağı haşlanmış nohut
  • 1 çay bardağı erişte
  • 200 gr kavurma
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Nane
  • Tuz
  • Toz biber

Kütahya Usulü:

  • 300 gr un
  • 100 gr kıyma
  • 1 domates
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 6çorba kasesi su
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 2 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 1 adet yeşil biber
  • Tuz
  • Nane

Tutmaç Çorbası Nasıl Yapılır?

Bingöl Usulü Tutmaç Çorbası Nasıl Yapılır?

  • Bingöl usulü tutmaç çorbasında, un ve tuz yoğrularak hamur haline getirin. Ardından hamuru kağıt inceliğinde açın ve küçük parçalar halinde kesin. 
  • Önceden hazırlanan yoğurdun içerisine bir miktar su katılarak kaynatın.
  • Yoğurt 5 dakika kaynadıktan sonra kesilen erişteler yoğurdun içerisine atın..
  • Ardından haşlanmış nohut ve küçük küçük doğranmış kavurma da çorbanın içerisine ilave edin.
  • Çorba kaynayana kadar orta ateşte pişirilir. Bu esnada sosu için küçük bir tavaya sıvıyağı dökün.
  • Yağ kızmaya başladığında içerisine toz biber ve nane ekleyerek karıştırın.
  • Kaynayan çorbaları kaselere paylaştırın ve sosu üzerinde gezdirin. 

Kütahya Usulü Tutmaç Çorbası Nasıl Yapılır?

  • Bir kap içerisine un, su ve tuzu ekleyin. Ardından bu karışımı hamur haline gelinceye kadar yoğurun.
  • Hazırladığınız hamuru ince bir şekilde açın ve kurumaya bırakın. Hamurlar kurumaya başladığında erişte yapmak için, küçük parçalar halinde kesin.
  • Kestiğiniz parçaların üzerine un serpiştirin ve kuruması için tepside bekletin.
  • Bu esnada çorba yapımı için, tencereye bir çay bardağı sıvıyağ koyun.
  • Yağın içerisine çiğ kıymayı alın ve kavurun. Kıyma kavrulmaya başladığında, önceden doğranmış biberi de ilave ederek karıştırmaya devam edin.
  • Son olarak rendelenmiş domates ve tuzu da ekleyin ve karıştırın.
  • Bir kase içerisine iki yemek kaşığı yoğurdu alın ve üzerine çorba suyundan ekleyerek karıştırın.
  • Yoğurdu yavaş yavaş çorbaya ilave edin ve kaynayana kadar pişirin.
  • Çorbalar piştikten sonra üzerine nane ve toz biber serpiştirin. Afiyet olsun.

Tutmaç Çorbası Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Yörelere göre değişiklik gösteren bu çorbaya; nohut, yeşil mercimek ve erişte ilave edebilirsiniz.
  • Bingöl'de kavurma, Kütahya'da kıyma ile hazırlanan tutmaç çorbasını, et kullanmadan da hazırlayabilirsiniz.
  • Yoğurdu çorbanın içerisine direkt eklerseniz, yoğurt kesilmeye başlayacaktır. Bu nedenle yoğurdu çorbaya ılık su ile karıştırdıktan sonra ilave edin.
  • Çorba yapımında yer verilen erişteleri, cam kavanozlarda muhafaza edebilirsiniz.
  • Erişte yapımının detaylı anlatımı için, ev yapımı erişte tarifimizi de notlarınız arasına ekleyin.
Yorumlarınız

YORUM YAPMAK İÇİN ÜYE GİRİŞİ YAPMANIZ GEREKMEKTEDİR!


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.