ANASAYFA TARİFLER ÇORBA TARİFLERİ MERCİMEK ÇORBASI

Mercimek Çorbası

Mercimek çorbası

Kökeni Orta Asya'ya dayanan mercimek; kırmızı, yeşil, sarı ve siyah gibi çeşitlere sahiptir. Türkiye'de en çok Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetiştirilir. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlayan bu besin, özellikle kış aylarında haftada bir kez tüketilmelidir. Genellikle Gaziantep, Şanlıurfa ve çevresinde sık sık kullanılır. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği için, nezle ve soğuk algınlığı gibi hastalıkların tedavisinde etkilidir. Malzemeleriniz hazırsa, Türk mutfağının en önemli lezzetleri arasında yer alan lokanta usulü mercimek çorbası tarifine başlayalım.

Mercimek Çorbasının Yanına Ne Gider?

Mercimek çorbasını hünkar beğendi, semizotu salatası ve zeytinyağlı kuru patlıcan dolması ile birlikte sunabilirsiniz.

Kaç
Kişilik

4 kişilik

Hazırlama
Süresi

5 dakika

Pişirme
Süresi

10 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

1 görüntüleme
Tarif Defterime Ekle

Mercimek Çorbası Tarifi İçin malzemeler

  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 küçük soğan
  • Pulbiber
  • 1 küçük patates
  • Beyazpeynir
  • 1 küçük havuç
  • 30 gr tereyağı
  • 5 su bardağı et ya da tavuk suyu
  • Bir tutam zencefil
  • Tuz
  • karabiber

Mercimek Çorbası Nasıl Yapılır?

  • Mercimeği yıkayıp süzün. Soğanı soyup ince ince kıyın. Patatesi soyup zar şeklinde doğrayın. Havucun kabuğunu soyup irice rendeleyin. Peyniri rendeleyin.
  • Mercimeği tencereye aktarın. Üzerine sebzeleri yayın. Suyunu ve zencefili ilave edip tencerenin kapağını kapatın.
  • Sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Düdüklü tencerede ise yeterince buhar birikince kısık ateşte 10 dakika pişirin.
  • Çorbayı ocaktan alıp ince bir kevgir yardımıyla suyunu süzün. Tekrar ocağa alıp tencerenin kapağı açık olacak şekilde tereyağı, tuz ve karabiberle tatlandırarak bir taşım daha kaynatın.
  • Ocaktan alın. Servis bardaklarına paylaştırın. Ufalanmış peynir ve baharat serpiştirin. Afiyet olsun.

Kırmızı Mercimek Çorbasının Püf Noktaları Nelerdir?

  • Mercimekleri haşlarken içerisine bir tutam tuz atarsanız mercimekler kolayca dağılacak ve blendırdan geçirmenize bile gerek kalmayacaktır.
  • Mercimeği iyice yıkarsanız çorbanın rengi hem daha sarı olacaktır, hem de köpürme önlenecektir.
  • Haşlama esnasında üzerinde oluşan kefi almanız gerekmektedir. Bu mide de sindirim zorluğu yaratabilir. 
  • Çorbanın kıvamını arttırmak için un ve tereyağı kavurabilirsiniz. Tereyağı lezzetini arttıracaktır.
  • Servis esnasında çorbaya kırmızı yağ yakarak servis edebilirsiniz.
  • Hazırladığınız çorbada topaklanma oluşmasını önlemek için, son kez mikserden geçirebilirsiniz.

1 Porsiyon Mercimek Çorbası Kaç Kaloridir?

Mercimek çorbasının bir porsiyonu, yaklaşık 55 kaloridir. İçeriğinde potasyum ve farklı vitaminler barındıran bu tarifi, diyet listelerine ekleyebilirsiniz.

Ana yemeklerden önce servis edebileceğiniz çorba tarifleri mi arıyorsunuz? Hem sağlıklı, hem de doyurucu bir şekilde sunulan işkembe çorbası tarifine göz atarak, sofralarınızı renklendirebilirsiniz.

Yorumlar

Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!