TasteAtlas'a Göre En Popüler 10 Türk Tatlısı

Dünyanın farklı noktalarındaki lezzet duraklarını paylaşan Taste Atlas, Türk mutfağının en popüler 10 tatlısını sıraladı. İşte, TasteAtlas'a göre Türk mutfağının en sevilen 10 tatlısı:
TasteAtlas'a Göre En Popüler 10 Türk Tatlısı
03 Ağustos 2023, 15:28

Farklı ülkelerin otantik yemek tariflerini, popüler yemekleri ve yemek eleştirmenlerinin incelemelerini paylaşan Taste Atlas, ulusal çapta tanınan bir seyahat rehberidir. Makalelerinde sıklıkla Türk mutfağına yer veren Taste Atlas, bu kez Türk mutfağının en popüler tatlılarını sıraladı. İşte, TasteAtlas rehberine göre Türk mutfağının en meşhur 10 tatlısı:

  1. Fırın Sütlaç

fırın sütlaç

Su, süt, şeker ve pirinçten oluşan fırın sütlaç, kökeni Osmanlı mutfağına dayanan bir tatlıdır. Geleneksel tariflerde gül suyu ve sübye ile hazırlanan sütlaç, günümüzde daha çok vanilya ile aromalandırılır. Hazırlanan sütlaç, güveç kaplarına paylaştırılır ve fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.

  1. Kazandibi

kazandibi

Ortalama 30 dakikada hazırlanan kazandibi, süt, şeker, nişasta ve pirinç unu ile hazırlanır. Yabancı kaynaklarda yanık dipli muhallebi olarak da bilinir. Vanilya ve damla sakızı ile aroma kazandırılan kazandibi, genellikle rulo şeklinde sarılarak servis edilir.

  1. Lokma Tatlısı

lokma tatlısı

Un, maya, su ve şeker ile hazırlanan lokma, Osmanlı'da miras kalan lezzetlerden biridir. Top şekline getirilen hamurlar, kızgın yağda kızartıldıktan sonra şerbetle buluşturulur. Sıcak sıcak servis edilen lokma tatlısı, özellikle düğün, doğum gibi özel günlerde dağıtılmasıyla bilinir.

  1. Aşure

aşure

Nuh muhallebisi olarak da bilinen aşure, kuru bakliyat, kuruyemiş ve kuru meyvelerin birleşimiyle hazırlanır. Yapımında çok fazla malzeme kullanılsa da, kuru kayısı, kuru incir, ceviz, nohut, fasulye, buğday ve elma en çok tercih edilenleri arasındadır. Türk mutfağında hazırlanan aşureler genelde komşulara dağıtılır. Birlik ve beraberliğin sembolüdür.

  1. Tulumba Tatlısı

tulumba tatlısı

Lokma ile benzer şekilde hazırlanan tulumba, Osmanlı'dan günümüze kadar ulaşmıştır. Orta Doğu ve Balkanlar'da yaygın olarak tüketilen bu tatlı, un, pirinç unu ve şeker karışımından oluşur. Derin yağda kızartılan tulumbalar, şerbetle buluşturulur ve servis edilir.

  1. Gerçek Tavuk Göğsü

tavuk göğsü

Eskiden Osmanlı padişahları için hazırlanan bu tatlı, tavuk göğsü, pirinç unu, süt, şeker ve nişastadan oluşur. Hazırlaması 20, pişirmesi 45 dakika olan tavuk göğsü, bazı yörelerde tavuk kullanılmadan da hazırlanır. Dilerseniz, yalancı tavuk göğsü tarifini de deneyebilirsiniz.

  1. Türk Lokumu

türk lokumu

Türk mutfağı denildiğinde ilk akla gelen lezzetlerden biri olan lokum, su, şeker, jelatin, nişasta ve gül suyuyla hazırlanır. Cevizli, fındıklı, kaymaklı gibi farklı çeşitleri olan lokum, özellikle bayram zamanları misafir ağırlarken sunulur. Türk kahvesinin vazgeçilmezidir. 

  1. Muhallebi

muhallebi

Süt, şeker, un ve nişasta karışımından oluşan muhallebi, isteğe göre çilek, muz, fıstık, nar gibi malzemelerle zenginleştirilir. Sıcakken kaselere paylaştırılan muhallebi, buzdolabında dinlendirildikten sonra servis edilir. Üzerine antep fıstığı, hindistan cevizi, kuru üzüm, badem gibi malzemeler eklenebilir.

  1. Baklava

baklava

Gaziantep mutfağıyla özdeşleşen baklava, incecik açılan yufkaların ceviz veya antep fıstığı ile doldurulmasıyla hazırlanır. Fırında piştikten sonra üzerine şerbet dökülür ve pötikare şeklinde kesilerek servis edilir. Bayramların vazgeçilmezidir.

  1. Maraş Dondurması

Maraş dondurması

Türk mutfağının popüler tatlıları arasında, Maraş dondurması da yer alır. Süt, şeker ve saf salep ile hazırlanan Maraş dondurmasını diğerlerinden ayıran özellik, erimeye karşı dirençli olması, yoğun kıvamı ve çiğnenebilir dokusudur. Özellikle yaz aylarında her köşe başında dondurmacılara rastlamak mümkündür.

Şunlara da göz atın;

  1. Dünya tatlıları
  2. En lezzetli sütlü tatlılar
  3. 4 malzemeli tatlılar
  4. Kolay meyveli tatlılar
  5. Soğuk yaz tatlıları

Kaynakça

Lezzet Dergisi, tüm yayınlarını güvenilir kaynaklara dayandırır. Tüm yayınlar Lezzet Dergisi bünyesinde bulunan ya da danışmanlık alınan uzmanlar tarafından onaylanır. Doğru ve güvenilir bilgi sunmak için izlediğimiz sürece Lezzet Test Ekibi sayfasından ulaşabilirsiniz.
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo