Yeni yıla sağlıklı bir başlangıç yapmaya ne dersiniz? Türk mutfağına özgü bir şekilde hazırlanan sebze yemekleri, isteğe göre et ile harmanlanarak da sunulabilir. Yapımında genellik sos, baharat ve farklı yağ çeşitleri kullanılır. Osmanlı'dan günümüze kadar ulaşan sebzeli yemekler, zengin besin değerlerine sahiptir. Potasyum, kalsiyum, protein, demir ve çinko gibi mineralleri içinde barındıran bu besinler, düşük kalorili olduğu için diyet listelerinin baş tacı niteliğindedir. Tarife göre haşlama, kızartma veya fırınlama şeklinde pişirilir. Türkiye'de tarıma önem verildiği için, sebzelerin üretimi de oldukça fazladır. Kalp ve damar sağlığını olumlu yönde etkilemelerinin yanı sıra vücudun hastalık direncinin artmasını da sağlarlar. Özellikle kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmek için, haftada 3 gün sebze yemeği tüketilmesi önerilir. Siz de yılbaşı sofranızda et yerine sebzeli tariflere yer vermek istiyorsanız yazımızın devamına bakabilirsiniz. Yılbaşında sofralarınızı güzelleştirecek daha fazla tarif için yılbaşı yemekleri sayfamıza göz atabilirsiniz.
Hem meze sofralarında hem de başlı başına bir yemek olarak zeytinyağlı barbunya bu yıl yılbaşı menünüzde yer almak için de aday. Demir ve protein bakımından zengin barbunya yemeğinin 100 gramı ortalama 255 kalori ediyor. Bu joker tarifi ortalama 40-50 dakikada yılbaşı sofranıza koyabilirsiniz.
Karnabahar sevmeyenleri bile kendine hayran bırakacak bir tarifimiz var. Kaşar peyniri ve beşamel sos eşliğinde hazırlanan karnabaharları fırında pişirdikten sonra dilimleyerek servis edebilirsiniz.
Yılbaşı sofralarının sembolü haline gelen balkabağını bu kez tatlı yapımında değil, sebze yemeği olarak kullanıyoruz. Yüksek miktarda lif içeren zeytinyağlı balkabağı yemeği, yaklaşık 40 kaloridir.
Tartar denildiğinde ilk akla gelen steak tartar olsa da, sebze tartarın yeri bir başkadır. Havuç, kabak, patates, semizotu gibi sebzelerle hazırlanan bu yemek ile yeni yıla sağlıklı bir başlangıç yapabilirsiniz.
Sebze yemeği denildiğinde ilk akla gelenler fırın ve haşlama olarak pişirilenler olsa da, farklı bir önerimiz var. Havuç ve kabak dilimleri eşliğinde hazırlanan havuçlu kabaklı tartı yılbaşı sofralarının baş köşesine yerleştirebilirsiniz.
Kereviz ve portakalı hiç birlikte denediniz mi? Eğer cevabınız hayırsa, yılbaşı sofralarına çok yakışacak bir tarifimiz var. İç harcı havuç, bezelye ve patates ile doldurulan kerevizleri portakal aromasıyla tatlandırabilirsiniz.
Mücver denildiğinde aklımıza ilk gelen kabak olsa da, bu kez farklı otları bir araya getiriyoruz. Ispanak, kaz ayağı, ısırgan ve pazı gibi şifalı otlarla hazırlanan otlu mücveri, yoğurt ile birlikte sunabilirsiniz.
Sebzelerle hazırlayabileceğiniz hafif atıştırmalıklar arıyorsanız, sebze kroket tam size göre. Yapımında kabak, havuç ve pırasa kullanılan sebze kroketleri yalnızca 20 dakikada hazırlayabilirsiniz.