Ege Mutfağından En Meşhur 14 Yöresel Tarif

Ege bölgesinin meşhur yemekleri nedir? Egeliler ne yer? Ege mutfağında hangi otlar yenir? İşte, Ege mutfağını yakından keşfetmek isteyenler için, mutlaka denemeniz gereken 14 nefis tarif:
Ege Mutfağından En Meşhur 14 Yöresel Tarif
09 Ağustos 2022, 14:45

Ege Bölgesi, denizi, tarihi güzellikleri, doğası ve mutfağıyla ön plana çıkar. Zeytinyağlılar, deniz mahsulleri, mezeler ve otlar, Ege mutfağının temellerini oluşturur. Yunan mutfağıyla benzerlik gösteren Ege mutfağında, hem lezzetli, hem de sağlıklı besinlere yer verilir. Bahçeden taze taze toplanan otlar, hemen hemen birçok yemekte kullanılır. Zeytin bahçeleriyle ünlü olan Ege'de, zeytinyağı kullanılmayan yemekler yok denecek kadar az. Özellikle sahil kıyılarında açılan balıkçılar, karides, kalamar, ahtapot, deniz tarağı gibi lezzetleriyle, bölgenin mutfak kültürünü zenginleştirir. Peki, Ege'de ne yenir? İşte, Ege mutfağından mutlaka denemeniz gereken 14 nefis tarif:

  1. Boyoz

boyoz

Ege mutfağında kahvaltı dendiğinde ilk akla gelen lezzet boyozdur. Sokaklarda sık sık görülen seyyar satıcılar ve pastanelerde sabahtan akşama kadar boyoz satılır. 

  1. Kabak Çiçeği Dolması

kabak çiçeği dolması

Türk, Yunan ve Kıbrıs mutfağında çok sevilen kabak çiçeği dolması, pirinçli iç harç ile doldurulur. Bir tanesi yaklaşık 50 kalori değerindedir. Hem sağlıklı, hem de doyurucu tariflerden biridir.

  1. Kuzu Etli Şevketi Bostan

kuzu etli şevketi bostan

İlk kez Giritli Türkler tarafından hazırlanan şevketi bostan, Ege mutfağının sevilen otlarından biridir. Kuzu eti ile birlikte pişirilir. Önemli günlerde de tüketilen bir yemektir.

  1. İzmir Köfte

izmir köfte

Kıyma, baharat ve domates sosuyla hazırlanan İzmir köfte, ortalama 105 kaloridir. 30-35 dakika içinde hazırlanır. Pişirme esnasında yanına domates ve biber de eklenir.

  1. Otlu Börek

otlu börek

Ege mutfağında otların yaygın olarak tüketildiğini söylemiştik. Isırgan otu, hindiba ve pazı ile hazırlanan bu börek, kahvaltı sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alır.

  1. Zeytinyağlı Deniz Börülcesi

zeytinyağlı deniz börülcesi

Denizdeki mineralleri içine hapseden deniz börülcesi, besin değeri bakımından çok zengindir. Yalnızca 6 malzemeden oluşan zeytinyağlı deniz börülcesi, hem vejetaryen, hem de diyet listelerine uygundur.

  1. Keşkek

keşkek

Muğla yöresi ile özdeşleşen keşkek, yöreden yöreye farklı şekillerde hazırlanır. Bayram ve düğün sofralarında mutlaka yer verilir. Ege mutfak kültürünün önemli bir parçasını oluşturur.

  1. Çökertme Kebabı

çökertme kebabı

Bodrum'a gidenlerin yemeye doyamadığı çökertme kebabını, evde kendi ellerinizle hazırlamaya ne dersiniz? Dana eti, kibrit patates, yoğurt ve domates sosu ile hazırlanan çökertme kebabını, ayran eşliğinde tüketebilirsiniz.

  1. Zeytinyağlı Ege Otları

zeytinyağlı ege otları

Ebegümeci, sütlüce, kaldirek gibi bölgenin yöresel otlarından nefis mezeler hazırlayabilirsiniz. Yemeklerin yanında sunulan Ege otlarını, küçük porsiyonlar halinde masaya ekleyebilirsiniz.

  1. Ege Usulü Enginar Yemeği

ege usulü enginar yemeği

Enginar da, Ege'nin en sevilen lezzetleri arasında yer alır. Limon ve zeytinyağı ile hazırlanan enginar yemeğini, portakal suyuyla aromalandırabilirsiniz.

  1. Kumru ve Kumru Ekmeği

kumru

Ege Bölgesinin hemen her sokağında rastlayabileceğiniz kumru, tulum peynir, salam, sosis ve sucuk gibi malzemelerle hazırlanır. İsteğe göre sevdiğiniz malzemelerle zenginleştirebilirsiniz.

  1. Fava

fava

Kuru bakla ve zeytinyağı ile hazırlanan fava, hem Ege, hem de Yunan mutfağının vazgeçilmez mezelerinden biridir. Özellikle balık yemeklerinin yanında mutlaka yer verilir.

  1. Şambali Tatlısı

şambali tatlısı

İzmir'de sokak tatlısı olarak da bilinen şambali, irmik ve şerbet ile hazırlanır. Üzerine kaymak eklenerek ikram edilir. Videolu anlatımıyla şambali tatlısını kolayca hazırlayabilirsiniz.

  1. İzmir Bombası

izmir bombası

Son yıllarda adını sıkça duyuran İzmir bombası, ortalama 20-25 dakikada hazırlanır. İçindeki akışkan çikolatasıyla, hem göze, hem de mideye hitap eden nefis tatlılardan biridir.


Şunlara da göz atın;

  1. Akdeniz mutfağından tarifler
  2. İç Anadolu mutfağından tarifler
  3. Karadeniz mutfağından tarifler
  4. Selanik mutfağı yemekleri
  5. Trakya yemekleri
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo