Turpgiller familyasından bir besin olan karnabahar, etli çiçekli bir yapıya sahiptir. Anavatanı Akdeniz ülkeleri olan karnabahar, ülkemizde en çok Orta Karadeniz'de yetiştirilmektedir. Sinir sistemindeki hücreleri yenileyen karnabahar, sindirim sistemini düzenler. Zararlı bakterilerin vücuttan atılmasını kolaylaştıran bu besin, A vitamini bakımından zengindir. Regl ağrılarına iyi geldiği için, adet dönemlerinde tüketilmesi önerilir. Kansere karşı etkili bir rol oynayan karnabahar, kansızlığa da iyi gelir. Peki, karnabaharla ne yemek yapılır? İşte, çıtır çıtır kızarmış karnabahar ile yapabileceğiniz 30 nefis tarif:
Karnabaharla yapabileceğiniz yemeklerin başında kızartma gelir. Un ve yumurtaya bulanarak kızartılan karnabahar, kapari sos eşliğinde servis edilir. Ortalama 30-35 dakikada sofralardaki yerini alır.
Beşamel sosa bulanarak pişirilen karnabahar, okurlarımız tarafından en çok ilgi gören tariflerden biridir. Porsiyonu yaklaşık 130 kalori değerindedir.
Karnabahar, kıyma, havuç ve soğan ile hazırlanan bu yemek, tavada pişirilir. Lif ve protein bakımından zengin olan kıymalı karnabahar, ortalama 120 kalori değerindedir.
Karnabahar, kaşar peyniri, süt ve un ile hazırlanan graten, ana yemek olarak sunulur. Fırında ortalama 30 dakika pişirilen karnabahar graten, hafif tarifler arayanların favorisidir.
Chilli sos ve acı sos ile zenginleştirilen karnabahar, diğer malzemelerle bir araya getirilerek fırına atılır. Hazırlaması 15, pişirmesi 30 dakika süren soslu karnabahar, pırasa ile birlikte sunulur.
Ana malzemeleri karnabahar, süt ve soğan olan bu çorba, diyet listelerinde sık sık kendine yer bulur. Porsiyonu, yaklaşık 55 kalori olan karnabahar çorbası, yemekleri daha kolay sindirmenizi sağlar.
Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak'ın tarifi olan karnabahar pizza, diyabet hastaları için sunulmuştur. Labne peyniri, ıspanak ve mantar ile zenginleştirilen karnabahar pizza, sağlıklı beslenmek isteyenler için ideal bir seçim olacak.
Karnabahar, yalnızca yemeklerde değil, salata yapımında da sık sık kullanılır. Ceviz, turp, brokoli, karnabahar ve sirke ile hazırlanan bu salata, ana yemeklerin yanında sunulabilir.
Karnabaharı fırında pişirmek istiyor, fakat beşamel sos kullanmak istemiyorsanız, bu tarif tam size göre. Biber ve domatesle zenginleştirilen fırında karnabahar yemeğini, kaşar peyniri ile birlikte sunabilirsiniz.
İtalyan omleti olarak da bilinen frittata, sebze ve et ile zenginleştirilmiş bir yemektir. Kahvaltı ve akşam yemeklerinde sunabileceğiniz karnabahar frittatayı, biber, maydanoz ve süt ile hazırlayabilirsiniz.
Köri, ıspanak, karnabahar ve domates ile hazırlanan bu yemek, hafifliği ile çok sevilir. Hazırlaması yalnızca 10 dakika süren ıspanaklı karnabaharı, güzelce pişirdikten sonra servis edebilirsiniz.
Makarnadan vazgeçemeyenler için önerimiz, sucuk ve karnabahar ile zenginleştirilmiş fırın makarna. Ana yemek olarak sunulan karnabaharlı fırın makarnayı, dilimleyerek sunabilirsiniz.
Karnabahar ile nefis bir sos hazırlamaya ne dersiniz? Ana malzemeleri karnabahar, tereyağı ve süt olan bu sosu, cips ve kızarmış ekmek dilimleri ile birlikte ikram edebilirsiniz.
Nohut, süt, zencefil ve köri ile hazırlanan karnabahar salatası, ana yemeklerin yanında sunulur. Hazırlanan salata yoğurt ve limonlu sos eşliğinde servis edilir.
Karnabaharı ana yemek olarak sunmak isteyenler için nefis bir önerimiz var. Karnabahar sosuyla zenginleştirilen kaparili köfteleri kızarttıktan sonra sıcak bir şekilde tüketebilirsiniz.
Okurumuzdan gelen soyalı mantarlı karnabahar, hem sade, hem de yemeklerin yanında sunulabilen bir tariftir. Ortalama 25 dakikada hazırlanan bu yemek, metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeyi destekler.
Yoğurt sosuyla zenginleştirilen karnabahar pane, galeta unu, maden suyu ve limon suyu ile hazırlanır. Hazırlaması 15, pişirmesi ise 20 dakika olan karnabahar pane, atıştırmalık olarak sunulur.
Okurumuzdan gelen karnabaharlı brokoli ve havuç, kış sebzeleri sevenler için ideal bir tariftir. İçeriğinde bolca vitamin ve mineral barındıran bu tarifi, ceviz ve yoğurt eşliğinde sunabilirsiniz.
Karnabaharın yanına çok yakışan köri, yemeklere aroma katan bir baharattır. Yapımında hindistan cevizi sütü kullanılan körili karnabahar çorbası, hafif bir başlangıç yapmak isteyenlere önerilir.
Sebzeli köfte sevenleri böyle alalım. Karnabahar, dereotu ve sarımsak ile hazırlanan bu köfte, önlü arkalı kızartıldıktan sonra servis edilir. Şık ve lezzetli bir sunum için, köftelerin üzerine yoğurt ekleyebilirsiniz.
Yemeklerin yanında sunulan karnabahar püresi, süt, krema, patates ve tereyağı ile hazırlanır. Özellikle et yemeklerinin yanına çok yakışan karnabahar püresini, sunum tabaklarını güzelleştirmek için de kullanabilirsiniz.
Metabolizmayı hızlandırmasıyla bilinen karnabaharı, diyet listelerine eklemek için salata yapımında kullanabilirsiniz. Kapari, havuç ve hardal ile hazırlanan bu salata, 15 dakika içinde sofralardaki baş köşeyi alır.
Okurumuzdan gelen karnabahar ızgara, toz biber, köri, kekik, zerdeçal gibi birçok baharatın birleşimiyle hazırlanır. Üzerine çörek otu serpiştirilen karnabaharlar fırında pişirilir.
Karnabahar sevmeyenleri bile kendine hayran bırakacak karnabahar nugget, ketçap veya acı sos eşliğinde sunulur. Hazırlaması yalnızca 10 dakika süren bu tarif, çocuklara sebze yedirmenin en kolay yollarından biridir.
Daha önce söylediğimiz gibi karnabahar püresi, et yemeklerinin yanına çok yakışır. Baharatlarla tatlandırılan kuzu etini fırında pişirdikten sonra, karnabahar püresi ile birlikte sunabilirsiniz.
Biber salçası, tereyağı ve defne yaprağı ile hazırlanan salçalı karnabahar, sağlıklı beslenmek isteyenlerin favorisidir. Tavada pişirilen bu yemek, yoğurtla birlikte sunulur.
Fıstık ezmesi, nar ekşisi ve karnabahar ile hazırlanan bu tarif, Sevgili Jale Balcı'dan geliyor. Fırında pişirilen karnabaharı, dilimleyerek servis edebilirsiniz.
Susam yağı, soya sosu ve zencefil ile hazırlanan karnabahar, Uzak Doğu mutfağında tüketilir. Farklı tatlar denemek isteyenler için, idealdir.
Tavuk göğsü, domates ve soya sosu ile hazırlanan karnabahar, ortalama 1 saat içinde hazırlanır. Tencerede pişirilir. Sıcak sıcak servis edilir.
Köri sosu ile zenginleştirilen karnabahar dilimleri, marul içinde servis edilir. Hardal ile lezzetlendirilir. Ortalama 30 dakika içinde sofralardaki yerini alır.
Şunlara da göz atın;