Nefis Et Yemekleri: Protein Deposu 10 Farklı Et Yemeği Tarifi

Et yemekleri nasıl yapılır? Hangi tarifte hangi et kullanılır? İşte, yüksek oranda protein içeren, hem sağlıklı, hem doyurucu birbirinden leziz 10 farklı et yemeği tarifi:
Nefis Et Yemekleri: Protein Deposu 10 Farklı Et Yemeği Tarifi
11 Mayıs 2021, 14:55

Yüksek oranda protein içeren et tarifleri, birbirinden farklı şekillerde sunulabilir. Haşlamadan ızgaraya, fırınlamadan güvece birçok pişirme yöntemine uygun olarak sunulan et yemeklerinin Türk mutfağındaki yeri bir başkadır. Hem sağlıklı, hem de doyurucu olan nefis et yemeklerini bu kez sizler için derledik. İşte, kalabalık sofralara çok yakışacak lokum kıvamında 10 nefis et yemeği tarifi:


  1. Çökertme Kebabı


Malzemeler;

  1. 400 gr jülyen kesilmiş et
  2. 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  3. 2 diş sarımsak
  4. 1 çay kaşığı tuz
  5. 1 çay kaşığı karabiber
  6. 5  yemek kaşığı süzme yoğurt
  7. 2 diş sarımsak
  8. Tuz
  9. 4 patates
  10. Sıvı yağ (kızartmak için)
  11. Sos için;
  12. 3 domates 
  13. 2 diş sarımsak 
  14. 1 kaşık sıvı yağ
  15. Tuz 
  16. Karabiber 


Yapılışı: Etler jülyen doğranır bir tencereye alınır mühürlenir. Ardından üzerine az su eklenerek yumuşayana ve suyunu çekene dek haşlanır. Etleriniz yumuşak ise haşlamaya gerek yok, yüksek ateşte mühürleyebilirsiniz. Etler suyu çekince üzerine yağ, sarımsak eklenir ve tekrar ateşte çevrilir. Ayrı bir yerde saman patates yapmak için patatesler çok ince kıyılır ve suda bekletilir. Ayrı bir kapta yoğurt ve sarımsak karışımı hazırlanır. Süzme yoğurdu biraz su ile açabilirsiniz. Kızgın yağda suyu süzdürülen patatesler kızartılır üzerine yoğurt gezdirilir ve hazırlanan domates sos gezdirilir. Son olarak suyunu çekmiş ve sotelenmiş etler yemeğin üzerine koyulur.  Kıyılmış maydanoz ile servis edebilirsiniz. 


  1. Ali Nazik


Malzemeler;

  1. 4 adet büyük boy patlıcan
  2. 5-6 yemek kaşığı tereyağı
  3. 500gr kuzu kuşbaşı (küçük doğranmış)
  4. 1,5 tutam tuz
  5. 1 çay kaşığı pul biber
  6. Yarım çay kaşığı karabiber 
  7. 300 gr 1 kase süzme yoğurt
  8. 3 diş sarımsak 


Yapılışı: Kuşbaşı etleri tereyağı ve sarımsakla yüksek ateşte soteleyelim. Etler suyunu salıp yağını çekinceye dek pişirilmeli. Etler pişerken bir taraftan da ocak ya da fırında patlıcanları közleyip soyalım. Küçük parçalar halinde doğrayalım. Ardından sarımsak, tuz ve yoğurt ile karıştıralım. Etler piştikten sonra içerisine baharatları ekleyip altını kapatalım. Yaptığımız yoğurtlu harç üzerine dökelim. Üzerine etin dibinde kalan yağlı sostan döküp servis edelim. Dilerseniz üzerine domates sos yapabilirsiniz.  


  1. Karnıyarık


Malzemeler;

  1. 4 adet patlıcan
  2. 200 gr kıyma
  3. 2 diş sarımsak
  4. 1 soğan
  5. 2 çarliston biber
  6. 1 kırmızı biber
  7. 1 domates
  8. 1 yemek kaşığı domates salçası
  9. 1.5 su bardağı su
  10. Tuz
  11. Karabiber
  12. Kırmızı toz biber
  13. Kızartmak için; Ayçiçeği yağı
  14. Üzeri için; Domates, Biber


Yapılışı: Patlıcanlar alacalı soyulur ve kızartılır. Kızartılan patlıcanlar kağıt havlu üzerine soyulur. Ayrı bir tavada iç harcı hazırlamak için soğan, kıyma ve sarımsak kavrulur. Ardından diğer malzemeler küçük doğranır ve kıyma kavrulduktan sonra eklenir. Tüm malzemeler kavrulur. Fırın tepsisine patlıcanlar alınır. Ortaları açılarak harç doldurulur. Üzerine domates ve biber kesilerek koyulur. Su ve salça karıştırılır karnıyarıkların üzerine aktarılır. 180 C fırında yaklaşık 30 dakika pişirilir ve servis edilir.


  1. Şiveydiz


Malzemeler;

  1. 500 gram taze sarımsak
  2. 500 gram pırasa
  3. Yarım kilogram kemikli et ya da kuzu kuşbaşı (kuzu ya da dana)
  4. 300 gram süzme yoğurt
  5. Tuz
  6. Karabiber
  7. 1-2 su bardağı haşlanmış nohut
  8. Üzeri İçin;
  9. Sıvı yağ
  10. Nane 


Yapılışı: Öncelikle etleri bir tencerede haşlıyoruz. Suyunu da ayırıyoruz. Sarımsakları orta boyutta iri ve uzun doğruyoruz. Aynı şekilde pırasaları da doğruyoruz. Sarımsak ve pırasaları birkaç kez yıkıyoruz. Tencerede pişen ve süzdürülmüş eti ocağa alıp, içine pırasa ve sarımsakları ekliyoruz. Ve pişirmeye başlıyoruz. Sebzeler piştikten sonra içine haşlanmış nohutu da atıp tuz ile tatlandırıyoruz. Ayrı bir kapta yoğurdu çırpıyoruz. Yemeğin sıcak suyundan alarak yoğurdu ılıştırıyoruz ve tencereye ilave ediyoruz. Üzerine nane yakıp servis ediyoruz.  


  1. Saksı Kebabı


Malzemeler;

  1. 3 adet bostan patlıcanı
  2. 250 gr kuşbaşı doğranmış dana eti
  3. 1 adet kuru soğan
  4. 2 diş sarımsak
  5. 2 adet yeşil biber
  6. 2 adet domates
  7. Tuz, karabiber
  8. Bir tutam maydanoz 
  9. Kızartmak için; Sıvı yağ
  10. Sos için:
  11. 1 yemek kaşığı domates salçası
  12. 2 su bardağı su 


Yapılışı: Patlıcanlar çizgili soyulur, ortadan ikiye bölünür ve içleri alınız. Yağda kızartılarak bir kenara alınır. İçini hazırlamak için küçük doğranmış kuşbaşı etler kızgın ateşte yağda kavrulur. Eğer pişmezse üzerine biraz su ekleyerek pişene kadar haşlanır. Etler pişmeye yakın içerisine küçük kuşbaşı doğranmış sebzeler eklenir. Baharatlar ile tatlandırılır ve hazırlanan iç patlıcanların içine doldurulur. Üzerine domates biber koyulur. Üzerine salçalı sos yapılır ve 180 C de fırında 30 dakika pişirilir.


  1. Et Güveç


Malzemeler;

  1. 500 gr dana kuşbaşı
  2. 20 adet arpacık soğan
  3. 2 adet kırmızı kapya biber
  4. 2 adet çarliston biber
  5. 10 diş sarımsak
  6. 4 adet soyulmuş domates
  7. 1 kaşık domates salçası
  8. 2 adet defne yaprağı
  9. Tuz
  10. Karabiber
  11. Tereyağı 


Yapılışı: Etler önden haşlanır ve suyu süzülür. Ardından tüm sebzeler kuşbaşı doğranır ve güvecin tabanına yerleştirilir. Sarımsak ve soğan bütün yerleştirilir. Ardından üzerine haşlanmış etler yerleştirilir. En üste soyulmuş ve kuşbaşı doğranmış etler domatesler yerleştirilir. Salça su ile açılır üzerine aktarılır. En üste baharat defne yaprağı ve tereyağı eklenerek güvecin ağzı hava almayacak şekilde kapatılır ve 200 derecelik fırında yaklaşık 40 dakika 1 saat pişirilir.  


  1. Fırında Kuzu Pirzola


Malzemeler;

  1. 6 adet kuzu pirzola
  2. 6-7 adet sivri biber
  3. 2 domates
  4. 1 yemek kaşığı biber salçası
  5. 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
  6. Pul biber
  7. Kekik
  8. Tuz
  9. 1, 5 su bardağı sıcak su 


Yapılışı: Sivri biberleri doğrayalım. İsterseniz patates soğan ve biraz daha fazla sebze ekleyerek lezzeti arttırabilirsiniz. Ayrı bir kapta yağ, baharatlar ve salçayı karıştırıp pirzolaları birkaç saat marine edelim. Sosa kullanacağımız sebzeleri de ilave edip karıştıralım. Ardından fırın tepsisine karışımı yayalım. Üzerine domatesleri koyalım ve bir bardak kadar su ilave edelim. Ağzını hava almayacak şekilde folyo ile kapatalım. Önceden ısıtılmış 180C fırında yaklaşık 1 saat ağzı kapalı pişirelim. Ardından pişmesini de kontrol ederek ağzı açık 30 dakika daha pişirelim ve piştikten sonra servis edelim.


  1. Hünkar Beğendi