Sebzeli Yılbaşı Menüsü: Yılbaşı İçin 35 Sebze Yemeği Tarifi:

Yılbaşında düşük kalorili ve hafif sebze yemeklerine yer vermek istiyorsanız, birbirinden pratik tarif önerilerini sizler için sunuyoruz. Yılbaşında hangi sebze yemekleri yenilir? diye merak edenler için, işte yılbaşı sofralarına özel birbirinden lezzetli 35 sebze yemeği tarifi:
Sebzeli Yılbaşı Menüsü: Yılbaşı İçin 35 Sebze Yemeği Tarifi:
24 Nisan 2024, 17:00

Yeni yıla sağlıklı bir başlangıç yapmaya ne dersiniz? Türk mutfağına özgü bir şekilde hazırlanan sebze yemekleri, isteğe göre et ile harmanlanarak da sunulabilir. Yapımında genellik sos, baharat ve farklı yağ çeşitleri kullanılır. Osmanlı'dan günümüze kadar ulaşan sebzeli yemekler, zengin besin değerlerine sahiptir. Potasyum, kalsiyum, protein, demir ve çinko gibi mineralleri içinde barındıran bu besinler, düşük kalorili olduğu için diyet listelerinin baş tacı niteliğindedir. Tarife göre haşlama, kızartma veya fırınlama şeklinde pişirilir. Türkiye'de tarıma önem verildiği için, sebzelerin üretimi de oldukça fazladır. Kalp ve damar sağlığını olumlu yönde etkilemelerinin yanı sıra vücudun hastalık direncinin artmasını da sağlarlar. Özellikle kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmek için, haftada 3 gün sebze yemeği tüketilmesi önerilir. Siz de yılbaşı sofranızda et yerine sebzeli tariflere yer vermek istiyorsanız yazımızın devamına bakabilirsiniz. Yılbaşında sofralarınızı güzelleştirecek daha fazla tarif için yılbaşı yemekleri sayfamıza göz atabilirsiniz.

  1. Zeytinyağlı Barbunya

zeytinyağlı barbunya

Hem meze sofralarında hem de başlı başına bir yemek olarak zeytinyağlı barbunya bu yıl yılbaşı menünüzde yer almak için de aday. Demir ve protein bakımından zengin barbunya yemeğinin 100 gramı ortalama 255 kalori ediyor. Bu joker tarifi ortalama 40-50 dakikada yılbaşı sofranıza koyabilirsiniz.

  1. Karnabahar Graten

karnabahar graten

Karnabahar sevmeyenleri bile kendine hayran bırakacak bir tarifimiz var. Kaşar peyniri ve beşamel sos eşliğinde hazırlanan karnabaharları fırında pişirdikten sonra dilimleyerek servis edebilirsiniz.

  1. Zeytinyağlı Balkabağı

zeytinyağlı balkabağı

Yılbaşı sofralarının sembolü haline gelen balkabağını bu kez tatlı yapımında değil, sebze yemeği olarak kullanıyoruz. Yüksek miktarda lif içeren zeytinyağlı balkabağı yemeği, yaklaşık 40 kaloridir.

  1. Sebze Tartar

sebze tartar

Tartar denildiğinde ilk akla gelen steak tartar olsa da, sebze tartarın yeri bir başkadır. Havuç, kabak, patates, semizotu gibi sebzelerle hazırlanan bu yemek ile yeni yıla sağlıklı bir başlangıç yapabilirsiniz.

  1. Havuç ve Kabaklı Tart

havuç ve kabakı tart

Sebze yemeği denildiğinde ilk akla gelenler fırın ve haşlama olarak pişirilenler olsa da, farklı bir önerimiz var. Havuç ve kabak dilimleri eşliğinde hazırlanan havuçlu kabaklı tartı yılbaşı sofralarının baş köşesine yerleştirebilirsiniz.

  1. Zeytinyağlı Portakallı Çanak Kereviz

zeytinyağlı portakallı kereviz

Kereviz ve portakalı hiç birlikte denediniz mi? Eğer cevabınız hayırsa, yılbaşı sofralarına çok yakışacak bir tarifimiz var. İç harcı havuç, bezelye ve patates ile doldurulan kerevizleri portakal aromasıyla tatlandırabilirsiniz.

  1. Otlu Mücver

otlu mücver

Mücver denildiğinde aklımıza ilk gelen kabak olsa da, bu kez farklı otları bir araya getiriyoruz. Ispanak, kaz ayağı, ısırgan ve pazı gibi şifalı otlarla hazırlanan otlu mücveri, yoğurt ile birlikte sunabilirsiniz.

  1. Sebze Kroket

sebze kroket

Sebzelerle hazırlayabileceğiniz hafif atıştırmalıklar arıyorsanız, sebze kroket tam size göre. Yapımında kabak, havuç ve pırasa kullanılan sebze kroketleri yalnızca 20 dakikada hazırlayabilirsiniz.

  1. Aioli Soslu Patatas Bravas

soslu patates bravas

İspanyol mutfağına özgü bir yemek olan patatas bravas, tapas tarifi olarak bilinir. Ana yemeklerin yanında sunulan patatas bravas hem özel sosu, hem de aioli sosuyla zenginleştirilir.

  1. Colcannon

colcannon

İrlanda mutfağından dünyaya yayılan colcannon, sebze püresi olarak da bilinir. Yapımında pırasa, lahana, kabak, yeşil soğan kullanılır. Cadılar Bayramı'nın en eşsiz lezzetlerinden biri olan colcannon, yılbaşı sofralarında da kendine yer bulur.

  1. Kabak Çiçeği Dolması

kabak çiçeği dolması

Türk, Kıbrıs ve Yunan mutfağında yer verilen kabak çiçeği dolması, özellikle Ege Bölgesi'nde sık sık tüketilir. Bir adet kabak çiçeği, ortalama 50 kaloridir. Diyet listeleri için de uygundur.

  1. Kuşkonmaz Haşlama

kuşkonmaz haşlama

Sindirimi düzenlemesiyle bilinen kuşkonmazı, yılbaşı sofralarından da eksik etmiyoruz. Yalnızca 6 malzeme ile hazırlanan kuşkonmaz haşlamayı, et yemeklerinin yanında da servis edebilirsiniz.

  1. Pazılı Terin

pazılı terin

Pazı ile farklı bir yemek hazırlamak isteyenleri böyle alalım. Pazı yaprakları, pilav, bezelye ve tavuk eti ile hazırlanan pazılı terin, ortalama 80 kaloridir.

  1. Pratik Pazılı Kiş

pratik pazı kiş

Pazı ile yapabileceğiniz tariflerden biri de kiştir. Pazı, krema ve keçi peyniri ile hazırlanan pazılı kişi, dilimleyerek servis edebilirsiniz. İsteğe göre farklı peynir çeşitleri de ilave edebilirsiniz.

  1. Peynirli Kabak Rulo

peynirli kabak rulo

Peynir ve kabak ile hazırlanan bu rulolar, yılbaşı menüsünün favorisi olacak. Ana yemeklerin yanında sunulan peynirli kabak ruloları, 30 dakikada kolayca hazırlayabilirsiniz.

  1. Patlıcan Yemeği

patlıcan yemeği

Hafifliği, lezzeti ve düşük kalorisiyle sebze severlerin favorilerinden zeytinyağlı patlıcan yemeği, 2020'ye girerken sofranıza renk katsın.

  1. Zeytinyağlı Taze Fasulye

zeytinyağlı taze fasulye

Kilo vermeye destek olan taze fasulye, diyet listelerinin ilk sıralarında yer alır. Osmanlı mutfağından günümüze kadar ulaşan bu yemek, etsiz bir menü hazırlamak isteyenlerin birincil tercihleri arasında yer alıyor. Zeytinyağlı fasulyeyi ortalama 30-35 dakikada hazırlayıp, yılbaşı sofranızda bir ara sıcak veya salata ile servis edebilirsiniz. 

  1. Zeytinyağlı Yaprak Sarma

zeytinyağlı yaprak sarma

Diğer sebzeli tariflere göre hazırlama süresi biraz daha uzun olsa da, leziz zeytinyağlı sarmanızı tadan sevdiklerinizin yüzündeki mutluluğu görmeye değer. 6 kişilik olarak hazırlayacağınız zeytinyağlı yaprak sarmanın ortalama 40 dakika hazırlama, 40 dakika da pişirme süresi bulunuyor. 

  1. Tepside Kabak Mücver

tepside kabak mücver

Misafir ağırlarken sofrada mutlaka kendine yer bulan kabak mücver, kısa sürede hazırlanan yemekler arasındadır. Kalp sağlığını korumasıyla bilinen bu tarifi, yılbaşı menüsüne ekleyerek sofranızı renklendirebilirsiniz.

  1. Zeytinyağlı Taze Bakla

zeytinyağlı taze bakla

Asya, Avrupa ve Akdeniz ülkelerinde sık sık tüketilen taze bakla, yılbaşı menüsünde tercih edebileceğiniz yemekler arasındadır. İçeriğinde bol miktarda protein olan bu besin, mide ağrılarına iyi geldiği için yılbaşı gecesinin unutulmaz geçmesini sağlayacaktır.

  1. Fırında Patlıcan Yemeği

fırında patlıcan yemeği

Yeni yıla hafif bir menüyle girmek isteyenler için, patlıcan ve soğanla hazırlanan nefis fırında patlıcan yemeği tarifini sizlere öneriyoruz. Hazırladığınız yemeği ince kıyılmış maydanozla sunabilirsiniz.

  1. Havuç Sinkonta

havuç sinkonta

Ege mutfağıyla özdeşleşen sinkonta aslında bal kabağı ile yapılır. Ancak bu kez havuçla yapılan versiyonunu sizlerin beğenisine sunuyoruz.

  1. Kabak Sıyırma

kabak sıyırma

Girit kabağı ve pirinç ile hazırlanan kabak sıyırma, ana yemeklerin en lezzetli eşlikçisidir. Hafif bir yemek olduğu için, yılbaşı sofralarına gönül rahatlığıyla ekleyebilirsiniz.

  1. Kereviz Sote

kereviz sote

Et yemeklerinin yanına çok yakışan kereviz sote, yalnızca 6 malzemeden oluşur. Baharatlanan kerevizin zeytinyağında pişirilmesiyle hazırlanır.

  1. Mantarlı Patates Dolması

mantarlı patates dolması

Mantar ve patatesi birlikte denemek isteyenler için, nefis bir tarifimiz var. İç harcı biber, mozzarella peyniri ve jambonla zenginleştirilen bu dolmayı, fırında pişirebilirsiniz.

  1. Mantar Masala

mantar masala

Yapımında rezene tohumu, garam masala, köri yaprağı gibi farklı baharatlar kullanılan mantar masala, yeni tatlar denemek isteyenler için idealdir. 

  1. Pakora

pakora

Karnabahar, nohut ve patates ile hazırlanan pakora, Hint mutfağına özgü bir lezzettir. Ortalama 15 dakikada hazırlanan bu tarif, yalnızca 6 malzemeden oluşur.

  1. Sebzeli Güveç Yemeği

sebzeli güveç yemeği

Soğan, patates, patlıcan, biber gibi farklı sebzelerin güveçte pişirilmesiyle hazırlanan bu yemek, isteğe göre tavuk veya et ile zenginleştirilebilir. Vejetaryen menülerinde ise etsiz versiyonu sunulur.

  1. Tırşik Yemeği

tırşik yemeği

Özellikle Güneydoğu ve Doğu Anadolu da pişirilen bu yemek, aslında türlünün farklı bir versiyonudur. Yılbaşı sofralarında doyurucu bir yemek olarak sunulabilir.

  1. Yer Elması Yemeği

yer elması yemeği

Yer elması, portakal suyu ve pirinç ile hazırlanan yer elması yemeği, kış aylarında mutlaka denemeniz gereken tariflerden biridir.

  1. Baklalı Bezelyeli Enginar

baklalı bezelyeli enginar

Şef Elif Edes'in yorumuyla bakla, bezelye ve enginarı bir araya getirmeye ne dersiniz? Ortalama 50 dakikada hazırlanan bu yemeği, dereotu ve limon dilimleri ile süsleyerek yılbaşı sofralarının baş köşesine yerleştirebilirsiniz.

  1. Nar Ekşili Zeytinyağlı Pırasa

nar ekşili zeytinyağlı pırasa

Pırasa, portakal suyu ve maydanoz ile hazırlanan bu yemek, pırasa sevmeyenleri bile kendine hayran bırakacak niteliktedir. Nar ekşisi ve limon suyu ile lezzetlendirebilirsiniz.

  1. Zeytinyağlı Mor Lahana Sarması

zeytinyağlı mor lahana sarması

Yılbaşında hem görünümü, hem de lezzetiyle farklı bir yemek hazırlamak istiyorsanız, mor lahana sarması tam size göre. Okurumuzdan gelen bu tarifi, kırmızı lahana, pirinçli iç harç ve salçalı sos ile zenginleştirebilirsiniz.

  1. Airfry'da Brüksel Lahanası

airfryer'da brüksel lahanası

Brüksel lahanası, yağ ve pul biber ile hazırlanan bu yemek, 25 dakika içinde sofralardaki yerini alır. Dilerseniz, ana yemeklerin yanında tamamlayıcı lezzet olarak sunabilirsiniz.

  1. Mercimekli Kolakas

mercimekli kolakas

Kolakas, yeşil mercimek, kereviz sapı ve havuç ile hazırlanan bu yemek, Akdeniz menüsü oluşturmak isteyenler için idealdir. Özellikle yılbaşında hafif beslenmek istiyorsanız, mercimekli kolakası mutlaka listenize ekleyin.

Şunlara da göz atın;

  1. Etli yılbaşı menüsü
  2. Yılbaşı için tavuk tarifleri
  3. Hindili yılbaşı menüsü
  4. Yılbaşı aperatifleri
  5. Yılbaşı mezeleri
  6. Bal kabaklı tarifler
  7. Kolay yılbaşı tatlıları
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo