Yemek kültüründe önemli bir yere sahip olan mezeler, ana yemekleri destekleyen besinlerdir. Genellikle sebzelerin haşlanması veya ezilmesiyle hazırlanırlar. Havuç, patlıcan, kabak ve soğan meze tariflerinde sık sık kullanılır. Aroma katmak amacıyla içerisine baharatlı soslar eklenebilir. Kalori değeri düşük olan meze tarifleri, özellikle et ve deniz ürünlerinin yanında servis edilir. Dünyada en çok Türkiye ve Doğu Akdeniz ülkelerinde tüketilen bu besinler, yemek öncesinde veya yemek esnasında sunulabilir. Çoğunlukla soğuk bir şekilde ikram edildiği için, cam kavanozlar halinde birkaç gün saklayabilirsiniz. Yılbaşı yemekleri gibi özel ve kalabalık sofralarda meze çeşitlerine mutlaka yer verilmelidir. Karın doyurmak yerine masadaki sohbete eşlik etmesi amacıyla tüketilir. İşte, yılbaşı sofralarını ziyafete çevirecek birbirinden lezzetli 27 meze tarifi:
Meze denildiğinde ilk akla gelen haydaridir elbet. Her zaman sofralarda kendine yer bulan haydariyi, yılbaşı menülerinden de eksik etmiyoruz. Yoğurt, sarımsak ve naneyle hazırlanan haydariyi, sevdiğiniz baharatlarla zenginleştirebilirsiniz.
Görünümü ile türlüye benzeyen köpoğlu, Bulgar ve Türk mutfaklarına özgü bir mezedir. Genelde patlıcan ve sarımsak karışımı ile hazırlanır. İsteğe göre domates, biber, soğan ve maydanoz ile çeşitlendirilebilir.
Başta Urfa ve Antep olmak üzere Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan söğürtme, patlıcan, sirke ve nar ekşisi ile hazırlanır. Ortalama 30 dakikada hazırlanan bu meze, et yemekleriyle birlikte sunulur.
Lakerda 20 günde hazırlanan nefis bir mezedir. Restoranlarda sık sık yer verilen palamut lakerda, palamut balığının lime, kaya tuzu ve defne yaprağında bekletilmesiyle hazırlanır.
Farklı balık türleriyle meze hazırlamak isteyenleri böyle alalım. Yılbaşı sofralarına renk katacak sardalya ezmesini, yalnızca 20 dakikada hazırlayabilirsiniz.
Osmanlı mutfağından miras kalan paşa mezesi; peynir, yoğurt ve ceviz içi ile hazırlanır. Genellikle dilimlenmiş ekmekler üzerinde servis edilir. Özellikle kalabalık sofralarda ve yılbaşı menülerinde sunulan doyurucu atıştırmalıklar arasındadır.
Ege ve Yunan mutfağına özgü bir meze olan fava, kuru baklanın ezilmiş halidir. Aromatik bir tat elde etmek için, baharat ve soslar ile karıştırılır. Özellikle balık, hindi ve kırmızı et ile hazırlanan yılbaşı menülerinde yer verilmelidir.
Ana malzemeleri tahin ve nohut olan humus, Türkiye, Yunanistan, Lübnan gibi dünya mutfaklarında sunulan bir mezedir. Humusu, bezelye, pancar gibi farklı çeşitleriyle de deneyebilirsiniz.