ANASAYFA YEMEK TARİFLERİ SALATA VE MEZE TARİFLERİ MEZE TARİFLERİ FAVA

Fava

Kaç
Kişilik

6 kişilik

Hazırlama
Süresi

20 dakika

Pişirme
Süresi

25 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Fava tarifi için malzemeler

  • 500 gr kuru bakla
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • 1 soğan
  • 1.5 demet dereotu
  • 1 limonun suyu
  • 5~6 dal maydanoz
  • Yarım çay kaşığı toz kırmızı biber
  • Tuz

Fava Nasıl Yapılır

Adım Adım Fava Yapımı:

Fava, Ege ve Yunan mutfağıyla özdeşleşen ve kuru bakla ile hazırlanan bir mezedir. Protein bakımından zengin olan favanın adı, Yunanca'dan gelir. Sindirim sistemini ve böbrekleri rahatlattığı için, genellikle et ürünleriyle birlikte servis edilir. Ara sıcak olarak sunulan bu besin, düşük kalorili olduğu için diyet listelerinde yer verilebilir. Zaman içinde yaygınlaşarak Avrupa ve Asya ülkelerinde de tüketilmeye başlamıştır. Malzemeleriniz hazırsa, ana yemeklerin yanında sunulan fava tarifine geçebiliriz.

  • İlk olarak kuru baklayı bol suyla ıslatın ve tencerede bekletin. Ertesi gün bol suda yıkayıp süzün.
  • Kullanacağınız soğanı temizleyin ve ince ince kıyın. Zeytinyağını tencereye alıp ısıtın.
  • Soğanı tavaya ekleyip pembeleşinceye kadar kavurun. Üzerine baklaları ilave edin. 3-4 su bardağı su ekleyip baklalar yumuşayıncaya kadar pişirin.
  • Dereotunu temizleyip kıydıktan sonra, tencereye ilave edip karıştırın ve ocaktan alın. Robotla püre haline getirin.
  • Limon suyunu ekleyip karıştırın ve soğumaya bırakın. Favayı kıyılmış maydanoz ve kırmızı biberle süsleyebilirsiniz.
  • Sofraların vazgeçilmezi haline gelen favayı, balık yemeklerinin yanında servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Favanın Püf Noktaları Nelerdir?

  • Favayı yaparken dikkat edilecek en önemli nokta sudur. İlk olarak az miktarda su ile pişirin. Su çekilmiş yine de baklalar yumuşamamışsa, yavaş yavaş su ekleyebilirsiniz.
  • Baklalar yumuşadığında tencere içinde bir miktar su bırakmaya dikkat edin. Bu sayede püre haline getirmeniz kolaylaşacaktır.
  • Favayı soğutmadan servis etmeniz gerekir. Baklalar soğudukça sertleşmeye ve koyulaşmaya başlayacaktır.
  • Favayı robottan geçirirken büyük parçalar kalmamasına özen gösterin. Böylece pürenin tadı daha lezzetli olacaktır.

1 Porsiyon Fava Kaç Kaloridir?

  • Bakla ile hazırlanan favanın bir porsiyonu, yaklaşık 115 kaloridir. Servis esnasında ilave yağ kullanmak kalori değerini yükseltir. Bu yüzden diyet listelerine eklemek isteyenler yağ miktarını dikkatli bir şekilde ayarlamalıdır. 

    Akşam öğünlerinde sık sık tüketilen salata ve mezeler, özellikle et yemeklerinin yanına çok yakışır. Siz de sofralarınızı zenginleştirmek istiyorsanız, meze tariflerine göz atabilir ve beğendiğiniz tarifleri evinizde kolayca deneyebilirsiniz.
Yorumlarınız

YORUM YAPMAK İÇİN ÜYE GİRİŞİ YAPMANIZ GEREKMEKTEDİR!


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.