ANASAYFA YEMEK TARİFLERİ DİĞER TARİFLER BAKLAGİL VE TAHILLI YEMEKLER VARDABİT PAÇASI

Vardabit Paçası

Vardabit

Adana'nın yöresel yemekleri arasında yer alan vardabit, ana yemeklerin yanında sunulur. Kuru fasulye, yoğurt ve pide ile hazırlanan bu besin, Adana, Hatay ve Mersin mutfağında sık sık yer alır. Protein bakımından zengin olduğu için, kemiklerin güçlenmesini destekler. Genellikle sarımsak ve maydanoz ile birlikte servis edilir. Malzemeleriniz hazıra Adana mutfağından vardabit paçası nasıl yapılır birlikte görelim.

Kaç
Kişilik

8 kişilik

Hazırlama
Süresi

20 dakika

Pişirme
Süresi

1 saat

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Vardabit Paçası tarifi için malzemeler

  • 2 su bardağı kuru fasulye
  • 1 adet küçük tırnaklı pide
  • 1 su bardağı tahin
  • 3 -4 diş sarımsak
  • 1 adet limon suyu
  • 1 silme tatlı kaşığı kimyon
  • 1/2 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 demet ince kıyılmış maydanoz

Üzeri için

  • 1/2 yemek kaşığı tereyağı 
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ veya zeytinyağı 
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

Vardabit Paçası Nasıl Yapılır

  • Fasulyeleri ılık suyla ıslatıp 2-3 saat bekletin. Daha sonra yumuşayana kadar haşlayın. Haşlanan fasulyelerin suyunu süzüp soğutun. Haşlama suyundan 1 çay bardağı ayırın.
  • Tırnaklı pideyi küçük küçük dilimleyip, fırında ya da teflon tavada kızartın. Bir kasede tahin, limon suyu, biraz tuz, 1 çay kaşığı kimyon ve dövülmüş sarımsakları karıştırın.
  • Kıvamı koyu yoğurt kıvamına gelene kadar sıcak suyu yavaş, yavaş ekleyin.
  • Haşlanan fasulyelerin üzerine tuzu ve kalan kimyonu ekleyip karıştırın. Kayık servis tabağına kızarttığınız pideleri yayın.
  • Üzerine fasulyeleri yayın ve tahin sosunu gezdirerek dökün. Küçük bir tavada tereyağını ve sıvıyağı kızdırın, ocaktan alıp içine kırmızı pul biberi ekleyin.
  • Vartabitin üzerine biberli yağı gezdirin ve İnce kıyılmış maydanozlarla süsleyerek servis yapın. Afiyet olsun.

Vardabit Paçasının Püf Noktaları Nelerdir?

  • Vardabit paçasında kullanacağınız kuru fasulyeleri bir gece önceden suda bekletin.
  • Tahinin kıvamını tutturabilmek için, tarifte sıcak su kullanın.
  • Ilık ve soğuk su tahinin kıvamının sert ve katı bir hal almasına neden olur. 
  • Pide yerine bayat ekmek dilimleri de kullanabilirsiniz.
  • Vardabitin yağı ve yoğurdunu servis esnasında ekleyebilirsiniz. Böylece sulanmasını önleyebilirsiniz.

1 Porsiyon Vardabit Paçası Kaç Kaloridir?

  • Vardabit paçasının bir porsiyonu, ortalama 70 kaloridir. Besin değerleri bakımından zengin bir yemektir. Daha fazlası için baklagillerin faydalarını okuyarak bilgi edinebilirsiniz.

Protein, demir gibi mineralleri içerisinde barındıran baklagil ve tahıllı yemekler sizin de damak zevkinize hitap ediyorsa, buğday ve nohutla hazırlanan klasik keşkek tarifine göz atın.

Yorumlarınız

YORUM YAPMAK İÇİN ÜYE GİRİŞİ YAPMANIZ GEREKMEKTEDİR!


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.