Geleneksel Bayram Yemekleri: 40 Nefis Tarif
'Bayramda ne yenir, ne yemek yapılır?' diye merak edenler için, bayram sofralarını ziyafete dönüştüren en lezzetli tariflerimizi derledik. İşte, bayram sofralarından eksik etmemeniz gereken 40 farklı bayram yemeği tarifi:

Bayrama sayılı günler kala, 'Bayramda ne yemek yapsam?' sorusu herkesin aklında.. Özellikle misafir ağırlayacak kişiler, bayrama günler kala yemek hazırlığı içine girmeye başlıyor. Tam da bu yüzden, bayram sofralarınıza lezzet katacak en geleneksel tarifleri yazımızda derledik. Bayram denildiğinde ilk akla tarifler ile siz de bayram sofralarınızı ziyafete dönüştürebilirsiniz. İşte, 40 nefis bayram yemeği tarifi:

  1. Terbiyeli Gerdan Çorbası


Koyun veya dananın gerdan bölümünden yapılan bu çorba, 'Etsiz yemek yemem.' diyenler için idealdir. Yemeğe sıcak bir başlangıç yapmak istiyorsanız, terbiyeli gerdan çorbası tarifini deneyebilirsiniz.

  1. Bayram Kebabı


Bonfile, havuç, patates ve biber ile hazırlanan bayram kebabı, yalnızca 8 malzemeden oluşur. Ana yemek olarak sunulur. İsteğe göre yanında farklı meze çeşitlerine de yer verilebilir.

  1. Bayram Kavurması


Özellikle Kurban Bayramının vazgeçilmezi olan kavurma, kuşbaşı doğranmış et ile hazırlanır. Hem kahvaltıda, hem de akşam yemeğinde tüketilebilir. 

  1. Pilavlı Patlıcan Kapama


İç harcı pirinç pilavı ve et sote ile doldurulan patlıcan kapama, ismini görünümünden alan bir yemektir. Kızartılan patlıcanlar, pilavla doldurulduktan sonra dökülmeyecek şekilde kapatılır.

  1. Kuzu Külbastı


Yalnızca 6 malzemeden oluşan kuzu külbastı, bayram günlerinin en sevilen yemeklerinden biridir. Porsiyonu, yaklaşık 260 kalori olan kuzu külbastı, çok fazla pişirilmemelidir.

  1. Et Paçası


Gaziantep ve Kahramanmaraş sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan et paçası, aslında paça çorbası ismiyle de bilinir. Özellikle gece saatlerinde içilmesiyle bilinir.

  1. Piliç Topkapı


Osmanlı mutfağından miras kalan piliç topkapı, tavuk etiyle hazırlanır. Butların iç kısmına üzümlü pilav doldurulur. Fırında pişirildikten sonra sıcak sıcak servis edilir.

  1. Nezaket Kebabı


Kıyma, yufka ve sos ile hazırlanan nezaket kebabı, ortalama 45-50 dakikada sofralardaki yerini alır. Kebabın sosu, servis esnasında dökülmelidir.

  1. Fırında Karışık Sebze


Patlıcan, domates, kabak gibi farklı sebzelerle hazırlanan bu yemek, özellikle vejetaryen ve diyet menüleri için idealdir. Ana yemeğin yanında da sunulabilir. İsteğe göre farklı sebzeler ekleyebilirsiniz.

  1. Hasanpaşa Köftesi


Domates, köfte ve patates püresi ile hazırlanan Hasanpaşa köftesi, özellikle Ramazan ayında okurlarımız tarafından çok ilgi gören bir tariftir. Şık sunumu ve lezzetiyle bayram sofralarını da zenginleştirir.

  1. Barbunya Pilaki


Et ve balık yemeklerinin yanına çok yakışan barbunya pilaki, soğuk bir şekilde servis edilir. En sevilen mezelerden biridir. Özellikle kalabalık sofralarda sunulur ve doyurucu bir menü hazırlamanıza yardımcı olur.

  1. Çarşaf Böreği


Bayram sofralarında böreğe yer vermemek olmaz elbette. Özellikle Trakya mutfağında çok sevilen çarşaf böreğini, damak zevkinize göre kıymalı, peynirli veya patatesli iç harç ile hazırlayabilirsiniz.

  1. İçli Köfte


Güneydoğu'nun sevilen lezzetlerinden biri olan içli köfteyi, hiç evde hazırlamayı denediniz mi? Eğer cevabınız hayırsa, adım adım anlatımıyla içli köfte tarifini defterinize ekleyebilirsiniz.

  1. Kayseri Mantısı


Türk mutfağının en popüler lezzetleri arasında yer alan Kayseri mantısı, kıymalı iç harç ile hazırlanır. Açılan hamur, bohça şeklinde sarılır. Haşlama usulüyle pişirildikten sonra sarımsaklı yoğurt ve pul biberli sos eşliğinde servis edilir.

  1. Kelle Söğüş


Kellede bulunan dil, yanak, beyin gibi etlerin ayrılmasıyla hazırlanır. Et ince ince kıyıldıktan sonra baharatlanır. Tandır ekmeğiyle birlikte sunulur. Limon suyu ve biber turşusu yanına eklenebilir.

  1. Kepse Pilavı


Arap mutfağıyla özdeşleşen kepse pilavı, ülkemizde en çok Hatay mutfağında tüketilir. Safran, karanfil, kakule gibi baharatlar kullanılır. Üzerine bir adet bütün tavuk eklenir.

  1. Şah Pilavı


Azerbaycan'ın yöresel lezzetlerinden biri olan şah pilavı, kuru üzüm, kuru kayısı, kestane gibi zengin malzemelerle hazırlanır. Üzeri lavaşlarla kaplanır. Kesilerek servis edilir.

  1. Saray Yahnisi


Adından anlaşılacağı üzere Osmanlı saray mutfağından günümüze kadar uzanan bu yemek, bayram sofralarının vazgeçilmezidir. İsteğe göre güveç kabında pişirilebilir.

  1. Su Böreği


Bayram sofralarında en çok tercih edilen böreklerden biri de, su böreğidir. Özellikle misafir ağırlarken sunulan bu börek, beyaz peynirli harç ile doldurulur.

  1. Tavuklu Sultan Kebabı


Yufka ile hazırlanan sultan kebabı, garnitür ve kuşbaşı tavuk ile zenginleştirilir. Yapımında beşamel sos da kullanılır. Porsiyonu, yaklaşık 220 kalori değerindedir.

  1. Zeytinyağlı Biber Dolması


Bayramda zeytinyağlılara yer vermek isteyenler için, biber dolması tarifini öneriyoruz. Dilerseniz, biber dolmasını kıyma, kuş üzümü ve fıstık gibi malzemelerle zenginleştirebilirsiniz.

  1. Zeytinyağlı Pırasa


Bayramda etsiz yemekler arayanlar için, nefis mi nefis pırasa yemeğini öneriyoruz. Videolu anlatımıyla zeytinyağlı pırasayı kolayca hazırlayabilirsiniz.

  1. Antep Fıstıklı Baklava


Bayram denildiğinde ilk akla gelen tatlı ise baklavadır. Baklavanın en sevilen çeşidi ise antep fıstığı ile zenginleştirilmiş olandır. Ev yapımı antep fıstıklı baklava tarifini mutlaka defterinize kaydedin.

  1. Koca Karı Gerdanı Tatlısı


Samsun ve Rize mutfağında çok sevilen koca karı gerdanı, ceviz veya fındıkla doldurulur. Şerbetle tatlandırılır. Bayram sofralarında baklavadan farklı bir tarif denemek isteyenler için, idealdir.

  1. Padişah Yastığı


Gösterişli olmasıyla bilinen padişah yastığı tatlısı, kek ve kremadan oluşur. Kekin ortası krema ile doldurulur. Şerbetle buluşturulduktan sonra 1 gece buzdolabında dinlendirilir ve servis edilir.

  1. Şekerpare


Bayramda hem pratik, hem de lezzetli bir tatlı yapmak isteyenlerin tercihidir şekerpare. Ortasına badem veya fındık konulabilir. İsteğe göre harcına kakao ekleyerek farklı bir tat hazırlayabilirsiniz.

  1. Bayram Çorbası

Sivas mutfağıyla özdeşleşen bu çorba, fasulye, yarma, nohut ve kuru meyveler ile hazırlanır. Görünümü aşureye benzetilen bu çorba, aslında tatlıdır ve soğuduktan sonra servis edilir.

  1. Beğendi Yatağında Kuzu Kuşbaşı

Bayramda hem görünümü, hem de lezzetiyle herkesi kendine hayran bırakacak bir tarif arıyorsanız, patlıcan beğendi ve kuzu kuşbaşı ile hazırlanan bu yemeği mutlaka deneyin.

  1. Harem Güveci

Osmanlı'dan miras kalan harem güveci, arpa şehriye, dana eti, domates, beşamel sos ve kaşar peyniri ile hazırlanır. İsteğe göre toprak güveçlere paylaştırılarak porsiyonluk olarak sunulur.

  1. Dana Eti Haşlama

Kemikli dana etinin havuç, patates ve kereviz ile birlikte pişirilmesiyle hazırlanan bu yemek, pilav eşliğinde sunulur. Kalabalık bayram sofraları için idealdir.

  1. Sebzeli Sac Kavurma

Dana eti, havuç, patates, patlıcan gibi sebzelerle hazırlanan bu yemek, 1 saat içinde sofralardaki yerini alır. Mümkünse, geniş saclarda pişirilmesi önerilir.

  1. Etli Kuru Fasulye

Kuru fasulyenin dana eti ile birleştirilmesiyle hazırlanan bu yemek, özellikle Trakya'da bayram sofralarının olmazsa olmazıdır. Pilav ve cacık eşliğinde sunabilirsiniz.

  1. Kuzu Tandır

Kuzu kolun arpacık soğan ve defne yaprağı ile pişirilmesiyle hazırlanan bu yemek, isteğe göre domates, biberiye ve sarımsak gibi malzemelerle zenginleştirilebilir.

  1. İslim Kebabı

Dana etinin kızarmış patlıcan ile sarılmasıyla hazırlanan islim kebabı, kürdan kebabı olarak da bilinir. Salçalı sosta pişirilen kebap, salata eşliğinde servis edilir.

  1. İmam Bayıldı

Patlıcanın domates, biber, soğan ve sarımsak ile doldurulmasıyla hazırlanan imam bayıldı, sebze bazlı bir yemek hazırlamak isteyenler için idealdir.

  1. Baklalı Bezelyeli Enginar

Çanak enginar, bezelye ve bakla ile hazırlanan bu yemek, özellikle bayramda etsiz yemek arayanlar için idealdir. Zeytinyağı ve limon eşliğinde sunabilirsiniz.

  1. Yalancı Baklava

Yalancı baklava, aslında baklavanın cevizsiz ve fıstıksız versiyonu olarak da bilinir. İnce açılan hamur, şerbet ile buluşturulur. Üzerine antep fıstığı serpiştirilir.

  1. Haşhaşlı Revani

Yumurta, süt, un, irmik ve haşhaş ile hazırlanan revani, bayram sofralarında mutlaka yer vermeniz gereken tatlılardan biridir. Üzerine krem şanti sürebilir veya vanilyalı dondurma ile birlikte servis edebilirsiniz.

  1. Karavu Şerbeti

Bayram sofralarında içinizi ferahlatacak veya misafir ağırlarken sunulacak soğuk bir içecek arıyorsanız, karavu şerbeti tam size göre. Yalnızca 4 malzemeden oluşan karavu şerbetini, nane yaprakları ile servis edebilirsiniz.

  1. Demirhindi Şerbeti

Bayram sofraları, şerbet ile daha da lezzetli olur. Demirhindi, zencefil kökü, kakule, karanfil ve bal ile hazırlanan demirhindi şerbetini bir gece önceden hazırlayarak buzdolabında dinlendirebilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Bayramda ne tatlısı yapsam?
  2. Pratik bayram yemekleri
  3. Bayram için şerbet tarifleri
  4. Bayramda nasıl beslenmeliyiz?

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri

Lezzetli Haberler

Araka bu yaz Bozburun’da denize açılıyor!
2024 Nisan Ayında Okurlarımızın En Sevdiği Tarifler
Kahve Hakkında Hiç Bilmediğiniz 10 Gerçek
Çiğ Salam Yenir Mi?
Gerbera Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Palmiye Kalbi Nedir, Faydaları Nelerdir?