ANASAYFA YEMEK TARİFLERİ HAMURİŞİ TARİFLERİ BÖREK TARİFLERİ ÇARŞAF BÖREĞİ

Çarşaf böreği

Kaç
Kişilik

6 kişilik

Hazırlama
Süresi

20 dakika

Pişirme
Süresi

35 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Çarşaf böreği tarifi için malzemeler

Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık süt
  • Yarım su bardağı ılık su
  • 1~2 yemek kaşığı ayçiçeği yağı
  • 10 gr yaş maya
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 2 çay kaşığı toz şeker
  • 3.5 ~ 4 su bardağı un
  • 400 gr beyaz peynir

Yağlamak için

  • 50 gr eritilmiş tereyağı
  • 1 çay bardağı ayçiçeği yağı

Üzeri için

  • Kalan yağ
  • 1 yumurta sarısı

Çarşaf böreği Nasıl Yapılır

Adım Adım Çarşaf Böreği Yapımı:

Bosna Hersek'in milli yemekleri arasında yer alan çarşaf böreği, Türklere özgü bir lezzettir. Özellikle Trakya mutfağından eksik olmayan bu besin, Rumeli ve Balkan ülkelerinde de tüketilir. Genellikle beyaz peynir kullanılsa da, lor, ezine veya kaşar peyniri ile farklı versiyonları hazırlanabilir. Kahvaltı ve çay saatlerinde sunulan böreğin yapımında kullanılan yufkanın çok ince olması gerekir. Bu yüzden çarşaf adı verilmiştir. Karbonhidrat ve yağ değeri yüksek olduğu için küçük porsiyonlarda tüketilmesi önerilir. Malzemeler hazırsa, evde çarşaf böreği nasıl yapılır gelin birlikte görelim:

  • Mayayı küçük bir kapta toz şeker ve yarım bardak ılık su ile eritin. Süt, ayçiçeği yağı ve tuzu ilave edip, azar azar un ekleyerek yoğurun.
  • Hamur toparlanınca unlanmış tezgaha alıp 5-10 dakika daha yoğurun ve 8 bezeye ayırın.
  • Her bezeyi pasta tabağı büyüklüğünde açıp kenara alın ve üzerini tereyağı ve ayçiçeği yağı karışımıyla bolca yağlayıp, üst üste yerleştirin.
  • 8 yufkalık grubu bütünüyle tutup ters çevirin. Böylece en üste gelen, ilk koyduğumuz yufkayı alıp, masanın ortasına koyun.
  • Parmaklarınızla, yumuşak hareketlerle inceltin. İncecik açılan yufkanın uç kısmından biraz içe katlayıp, ufalanmış peynir yerleştirin.
  • Rulo şeklinde sarın ve ortadan başlayarak tepsiye yerleştirin. 30 dakika mayalanması için bekletin. Yağ karışımından artan 2-3 yemek kaşığı yağa 1 yumurta sarısı ilave edin.
  • Fırçayla böreğin üzerine sürün. Öncede ısıtılmış 180-200 dereceye ayarlı fırında 30-35 dakika pişirin.
  • Çarşaf böreğini misafir ağırlarken sunacaksanız; mercimek köftesi ve zeytinyağlı yaprak sarma ile birlikte servis ederek sofranızı renklendirebilirsiniz. Afiyet olsun.

Çarşaf Böreğinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Hamuru kolay açabilmeniz için, ılık su ilave edin ve dinlendirin. 
  • Dinlendirme işleminde nemli bir bez ile üzerini örterseniz, hamurunuz daha çabuk mayalanacaktır.
  • Hamur katlarına şekil verebilmek için, dinlendikten sonra birkaç dakika daha yoğurun ve kenarlarından çekin.
  • Dilerseniz peynir yerine, haşlanmış patates veya kıyma harcı da kullanabilirsiniz. Üzeri için susam ve çörek otu serpiştirin.

1 Porsiyon Çarşaf Böreği Kaç Kaloridir?

  • Karbonhidrat ve yağ değeri yüksek olan çarşaf böreğinin bir dilimi, yaklaşık 340 kaloridir. Kilo kontrolünü dengede tutmak isteyenlerin ölçülü bir şekilde tüketmesi tavsiye edilir.

    Siz de kolayca hazırlayabileceğiniz börek tarifleri arıyorsanız, yüksek proteinli tavuklu börek tarifine göz atabilirsiniz. Beğendiğiniz tarifleri sevdiklerinizle paylaşmayı unutmayın.
Yorumlarınız

YORUM YAPMAK İÇİN ÜYE GİRİŞİ YAPMANIZ GEREKMEKTEDİR!


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.