ANASAYFA TARİFLER PİLAV TARİFLERİ ŞAH PİLAVI

Şah Pilavı

Şah Pilavı

Şah pilavı, Azerbaycan mutfağının yöresel lezzetlerinden biridir. Pilav yapımında kuzu eti, kestane, kuru kayısı, kuru üzüm ve safran kullanılır. Malzeme ve lezzet bakımından zengin bir pilavdır. Özellikle kalabalık sofralarda sunulmasıyla bilinir. Türk mutfağındaki perde pilavı ile benzerlikler gösterir. Peki, şah pilavı nasıl yapılır? Malzemeler hazırsa, Azerbaycan usulü şah pilavı yapımına geçebiliriz.

Farklı pilav tarifleri arıyorsanız, tavuklu saray pilavı ve Çin pilavı tarifini deneyebilirsiniz.

Kaç
Kişilik

4 kişilik

Hazırlama
Süresi

20 dakika

Pişirme
Süresi

40 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

0 görüntüleme
Tarif Defterime Ekle

Şah Pilavı Tarifi İçin malzemeler

  • 1.5 su bardağı basmati pirinç
  • 150 gram tereyağı
  • 200 gram kuzu eti (önceden pişirilmiş)
  • 100 gram kestane
  • 100 gram kuru kayısı
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı zerdeçal
  • 100 gram kuru üzüm
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 100 gram alça erik
  • Bir çimdik safran
  • 6 adet lavaş

Şah Pilavı Nasıl Yapılır?

  • Soğanları jülyen doğrayın. Kuzu etini de kuşbaşı şeklinde doğrayın.
  • Önceden pişirilmiş kuzu eti ve soğanları bir kasede harmanlayın.
  • Üzerine erik, kuru üzüm ve kuru kayısıları ekleyerek karıştırın.
  • Ardından karabiber, tuz ve zerdeçalı ekleyerek soğumaya bırakın.
  • Basmati pirincini, tuzlu suda yaklaşık 2 saat bekletin.
  • Pirinci bol su ile yıkadıktan sonra, kaynar suda pişirin.
  • Pişen pirinci süzün. Bu esnada tereyağını eritin ve pirinçlerin içerisine ekleyerek karıştırın.
  • Safranı kaynar suda demledikten sonra pilav ile karıştırın ve üzerine tuz ekleyin.
  • Lavaşları tencerenin boyutuna göre kesin. Lavaşları tencereye güzelce dizin.
  • Pilavın bir kısmını lavaşların üzerine ekleyin. Orta kısmında çukur oluşturun.
  • Eti ve kuru meyveleri hem çukura, hem de pilavın üzerine eşit olacak şekilde yayın.
  • Kalan pilavı da etlerin üzerinde dökün ve lavaş ile kapatın.
  • Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında, pilavı yaklaşık 40 dakika pişirin.
  • Şah pilavını, sotelenmiş kuru meyvelerle birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Yorumlar

Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!