ANASAYFA TARİFLER PİLAV TARİFLERİ ŞAH PİLAVI

Şah Pilavı

Şah Pilavı

Şah pilavı, Azerbaycan mutfağının yöresel lezzetlerinden biridir. Pilav yapımında kuzu eti, kestane, kuru kayısı, kuru üzüm ve safran kullanılır. Malzeme ve lezzet bakımından zengin bir pilavdır. Özellikle kalabalık sofralarda sunulmasıyla bilinir. Türk mutfağındaki perde pilavı ile benzerlikler gösterir. Peki, şah pilavı nasıl yapılır? Malzemeler hazırsa, Şef Ramin Nuriyev'den Azerbaycan usulü şah pilavı yapımına geçebiliriz.

Farklı pilav tarifleri arıyorsanız, tavuklu saray pilavı ve Çin pilavı tarifini deneyebilirsiniz.

Kaç
Kişilik

4 kişilik

Hazırlama
Süresi

20 dakika

Pişirme
Süresi

40 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

0 görüntüleme
Tarif Defterime Ekle

Şah Pilavı Tarifi İçin malzemeler

  • 2 yemek kaşığı kuru erik 
  • 2 yemek kaşığı kuru üzüm
  • 2 yemek kaşığı kuru kayısı
  • 10 adet kestane 
  • 2 adet kuru soğan (Yarım ay doğranmış)
  • 300 g kuzu eti (Kuşbaşı)
  • 3 bardak basmati pirinci (Yıkanmış)
  • 200 g sade yağ 
  • 1 g safran 
  • 3-4 yemek kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı zerdeçal
  • 10 adet ince lavaş

Şah Pilavı Nasıl Yapılır?

  • Kuzu etini pişene kadar su koyduğunuz bir tencerede yaklaşık 2-3 saat süreyle haşlayın. 
  • Bütün kuruyemişleri, soğanı ve haşlanmış eti karamelize olana kadar tavada soteleyin. Tuz, karabiber ve zerdeçalı ekleyin ve beklemeye bırakın.
  • Kaynar tuzlu suda basmati pirincinin dişe gelecek şekilde ön haşlamasını yapın ve süzün. 
  • Safranı bir bardağa alarak üzerine yarım bardak kaynar su ilave edin ve üzerini kapatarak demlenmeye bırakın. 
  • Pirinci bir tencereye alın ve safran ile 4 yemek kaşığı sade yağ ilave ederek karıştırdıktan sonra dinlenmeye bırakın. 
  • Derin ve döküm bir tencereye sade yağla yağladığınız lavaşları uçları dışarı sarkacak şekilde dizin. Sonrasında safranlı pirincin bir kısmını, ortasına sotelenmiş eti, diğer malzemeleri ve tekrar pirinci ekleyerek lavaşlarla üstünü kapatın.
  • Önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında lavaşların dışı kızarana kadar, yaklaşık 1 saat kapağı kapalı olarak pişirin.
  • Pilav piştikten sonra tencereyi tabağa ters çevirin ve ortadan dilimleyerek servis edin.
Yorumlar

Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!