ANASAYFA LEZZET'TEN HABERLER SAMSUN'UN YÖRESEL YEMEKLERİ: SAMSUN MUTFAĞINDAN 19 NEFİS TARİF

SAMSUN'UN YÖRESEL YEMEKLERİ: SAMSUN MUTFAĞINDAN 19 NEFİS TARİF

Samsun'un hangi yemekleri meşhur? Samsun'un yöresel yemekleri nelerdir? İşte, Samsun mutfağından sofralarınıza kadar uzanacak 19 yöresel tarif:
Samsun'un Yöresel Yemekleri: Samsun Mutfağından 19 Nefis Tarif

Cumhuriyetle birlikte il olan Samsun, Orta Karadeniz'de yer almaktadır. Yemek kültürü bakımından oldukça zengin olan Samsun'un yerleşim tarihi, asırlar öncesine dayanır. Samsun mutfağı Balkan, Kafkas, Karadeniz ve Anadolu mutfağının izlerini taşır. Kendine has lezzetleriyle ön plana çıkan Samsun'da bitkiler önemli bir yere sahiptir. Bu bölgedeki bitkiler çorba, turşu ve yemek yapımında kullanılır. Cumhuriyet temellerinin atıldığı şehir olarak da bilinen Samsun, farklı pideleri, lezzetli çorbaları ve kendine has yemekleriyle zengin bir menüye sahiptir. İşte, mutlaka denemeniz gereken 19 nefis Samsun yemeği tarifi:



Samsun mutfağında önemli bir yere sahip olan ıspanak çorbası, demir bakımından zengindir. İsteğe göre süt veya suyla hazırlanan bu çorba, tavuk etiyle daha lezzetli bir hale getirilir.



Samsun'un yöresel lezzetlerinin başında haluçka çorbası gelir. Aslen göçmen yemeği olan haluçka çorbası, hamur, tavuk eti ve nohut ile hazırlanır. Özellikle kış aylarında sofralardan eksik olmaz.



Karadeniz mutfağında sık sık tüketilen mısır çorbası, Samsun'da fasulye ile birlikte sunulur. Kuru fasulye, mısır ve süt ile hazırlanan bu çorba, genellikle yöre halkının evde pişirdiği çorbalardan biridir.



Samsun'un Bafra ilçesiyle özdeşleşen bu pide, kıymalı harç ile doldurulur. Kapalı bir şekilde sunulan Bafra pidesi, 12 dakikada pişirilir ve sofralardaki baş köşeyi olur.



Kapalı pide sevmeyenler için farklı bir önerimiz daha var. İsmini Samsun'un aynı isimli ilçesinden alan terme pidesi, kıymalı, kaşarlı veya sucuklu çeşitleriyle sunulur.



Samsun'da gastronomiye önemli bir katkı sağlayan büryan, kuzu etinden hazırlanır. Kuyu kebabı olarak da bilinen bu lezzet, Samsun'a gelen turistler tarafından en çok denenen yemeklerden biridir.



Samsun mutfağında sık sık yerini alan baklalı sarma, diğer sarmalara göre daha farklı şekilde hazırlanır. İç harcında kuru bakla, buğday, bulgur ve kuzu eti kullanılır.