Beşamel Sos

Beşamel Sos
29 Temmuz 2024

Beşamel sos, Fransız asıllı beyaz renkli bir sostur. Beş ana sostan biridir. Süt, tereyağı, un ve tuzdan oluşur. Beşamel sos genellikle fırına giren sebzeler ve makarnalar ile birleştirilerek kullanılır. Beşamel sos yaparken dikkat etmeniz gereken sadece birkaç adım ve püf noktalar var. O detaylara geçelim.

Beşamel sosla krema aynı mı?

Beşamel sos ile krema aynı ürün değildir. Beşamel sos un, süt, tereyağı temelli bir ana sostur. Krema ise süt kaymağından elde edilen bir üründür.

Beşamel sos ertesi gün kullanılır mı? 

Beşamel sosu yaptığınızda daha sıcakken streç filmi direkt olarak sos yapıştırarak kaplayıp saklarsanız eğer beşamel sos kabuk oluşturmayacak ve ısıtarak tekrar kullanabilirsiniz. 

Hollandez sos, domates sosu ve pesto sos tarifine de göz atın.

Hazırlanma Süresi : 10 dakika
Pişirme Süresi : 5 dakika
Kaç Kişilik: 6 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 3 Kişi Kaydetti
Beşamel Sos için

Malzemeler

  • 50 gr tereyağı
  • 1 çorba kaşığı ince kıyılmış soğan
  • 3 çorba kaşığı un
  • 4 kahve fincanı süt
  • Tuz
  • Toz beyaz biber
  • 1 çay kaşığı rendelenmiş muskat
Beşamel Sos

Nasıl Yapılır

  1. Beşamel sos yapımına süt ısıtılarak başlanır. 500 ml süt tencereye alınır ve kaynatılır.
  2. Bir tencerede 60 gr tereyağı eritilir. Eriyen yağa 40 gr un atılır. Bu karışıma meyane denir. 1 dakika kadar kavrulur.
  3. Burada unun çok renk değiştirmesine izin vermemelisiniz. Sos beyaz bir sos olmalı.
  4. Meyaneye kaynamış süt yavaş yavaş eklenerek karıştırılır. Dikkatle karıştırılmalı ki topaklanma olmasın.
  5. Karışıma karabiber, tuz ve varsa eğer çok az miktarda muskat rendesi eklenir.
  6. Muskat çok yoğun bir baharattır o yüzden ekliyorsanız çok az eklemeye dikkat edin.
  7. Beşamel sosunuz hazır. Afiyet olsun.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo