Bonfile Nasıl Pişirilir: 10 Farklı Bonfile Tarifi

Bonfile hayvanın neresinden elde edilir? Bonfile nasıl pişirilir? Lezzetli yemekler hazırlamak için bilmeniz gereken bonfile pişirme yöntemleri ve 10 farklı bonfile tarifi:
Bonfile Nasıl Pişirilir: 10 Farklı Bonfile Tarifi
24 Nisan 2024, 22:12

Bonfile, dananın sırt bölgesinden elde edilen bir et çeşididir. Hayvanın en az hareket eden bölümü bonfile olduğu için, oldukça yumuşaktır. Genellikle ızgara olarak pişirilen bonfile, başta ABD ve Avrupa ülkelerinde sık sık tüketilir. Ülkemizde 1 cm olacak şekilde kesilir. Özellikle Fransız mutfağında sosla birlikte tüketilir. 

Bonfile Nasıl Pişirilir?

Bonfile, ızgarada, tavada ve fırında pişirilebilen bir et çeşididir. Ancak en lezzetli versiyonu ızgarada yapılan bonfiledir. Lezzetini artırmak için, pişirmeden önce farklı soslarla marine edilir ve buzdolabında dinlendirilir. Bonfileyi pişirirken dikkat etmeniz gerekenler;

  1. Bonfile etini pişirmeden önce dövdürmeyin.
  2. Alacağınız bonfilenin sinir ve yağlardan arındırılmış olmasına özen gösterin.
  3. Bonfile tavada pişirilecekse, tavanın yapışmaz yüzeyli olması çok önemlidir.
  4. Etleri pişirmeden önce ince ince dilimlemek daha başarılı sonuç almanızı sağlayabilir.
  5. Eğer mühürleyecekseniz, eti çevirirken çatal, bıçak gibi keskin aletler kullanmayın. Bunun yerine et maşası tercih edebilirsiniz.

bonfile

Bonfile Nasıl Marine Edilir?

  1. Öncelikle bir adet soğanın suyunu çıkartın.
  2. Rendelenmiş sarımsak, kekik, kırmızı pul biber, ayçiçek yağı, süt ve karabiberi soğan suyuna ekleyin.
  3. Elde ettiğiniz karışımı bonfilenin üzerinde gezdirin.
  4. Bonfileyi bir kaba koyun ve folyo ile güzelce sarın. Bu şekilde buzdolabına koyarak en az 1-2 saat dinlendirin.
  5. Dilerseniz, et marine soslarına göz atarak farklı bir sos da kullanabilirsiniz.

bonfile

Bonfile Tavada Nasıl Pişirilir?

  1. Tavayı ocağa alın ve ısıtın. Tava güzelce ısındığında etinizi tavanın içine alarak her iki tarafını da 1'er dakika olacak şekilde yüksek ateşte pişirin ve mühürleyin.
  2. Pişirme süresi bonfilenin kalınlığına göre değişir.
  3. 1 parmak kalınlıktaki bonfileler 3 dakika, daha kalınsa 5 dakika pişirmek yeterli olacaktır.
  4. Pişen bonfileyi 5 dakika oda sıcaklığında bekletin. Ardından servis edin.

bonfile

Bonfile Izgarada Nasıl Pişirilir?

  1. Izgarayı ısıtın. Marine ettiğiniz bonfileyi ızgaranın üzerine alın.
  2. Bonfilenin her iki tarafını da yüksek ısıda pişirin.
  3. Pişirme süresinin çok uzun olması, etin sertleşmesine yol açar.
  4. Bir süre dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz.

Bonfile Fırında Nasıl Pişirilir?

  1. Öncelikle bonfileyi yüksek ateşte tavada mühürleyin.
  2. Daha sonra fırın tepsisinin içerisine alın. 
  3. Önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında 15 dakika kadar pişirin.
  4. Fırından çıkartıp 4 dakika dinlendirin ve servis edin.

10 Bonfileli Tarif

  1. Hellimli Bonfile

hellimli bonfile

Şef Çiğdem Seferoğlu'nun tarifi olan hellimli bonfile, hellim peyniri, bonfile ve domates ile hazırlanır. Ortalama 1 saat içinde hazırlanan bu tarifte, ızgarada pişirme yöntemi kullanılır. Tarif ölçüleri 2 kişiliktir.

  1. Teriyaki Soslu Dana

teriyaki soslu dana

Teriyaki sos ve soya sosuyla hazırlanan dana bonfile, mühürlenerek pişirilir. Ispanak, biberiye, karabiber ve zeytinyağı ile aroma katılır. 25 dakikalık pişirme süresinin ardından servis edilir. İsteğe göre susam sosu da kullanılabilir.

  1. Steak Burger

steak burger

Evde kendi hamburgerini hazırlamak isteyenleri böyle alalım. Hamburger ekmeği, bonfile eti, kabak turşusu ve crispy sebzelerle hazırlanan burger, öğle ve akşam öğünlerinde tüketilir. Dolmalık biber, havuç ve kapya bibere ek olarak sevdiğiniz sebzeleri de hamburgere ekleyebilirsiniz.

  1. Patlıcanlı Dana Bonfile

patlıcanlı dana bonfile

Patlıcan, bonfile, arpacık soğan ve domates ile hazırlanan bu yemek, önce tavada, ardından fırında pişirilir. Bonfile eti tavada mühürlendikten sonra fırın tepsisine dizilir. Üzerine domates püresi eklenerek 180 dereceli fırında yaklaşık 10-15 dakika pişirilir. Pişirme esnasında bonfile ters yüz edilmelidir.

  1. Rozbif

rozbif

İngiliz mutfağına ait bir yemek olan rozbif, sığır etinin kavrulmuş hali olarak da bilinir. Dana bonfile, zeytinyağı, tuz ve karabiber ile hazırlanır. Kekik ve biberiye ile tütsülenen rozbif, genelde ana yemek olarak sunulur. Artan parçalar ince ince dilimlenerek sandviç yapımında da kullanılabilir.

  1. Çöp Şiş

çöp şiş

İzmir mutfağının vazgeçilmezi olan çöp şiş, bonfile, kuyruk yağı ve baharatlarla hazırlanır. Bonfileler kuşbaşı gibi küçük parçalara dilimlenir. Etleri şişe dizerken aralara kuyruk yağı ekleyin. Hazırlanan çöp şişleri ızgara veya döküm tavada pişirebilir ve lavaş eşliğinde sunabilirsiniz.

  1. Cafe De Paris Soslu Bonfile

cafe de paris soslu bonfile

Rokfor peyniri, krema, sarımsak, zerdeçal, hardal ve köri ile hazırlanan cafe de paris sosu, özellikle bonfile etine çok yakışan bir sos çeşididir. Sosu bir tavada hazırlarken, başka bir tavada bonfileyi arkalı önlü pişirin. Kaç dakika pişireceğinizi, eti nasıl sevdiğinize göre ayarlayabilirsiniz. Etleri tabağa aldıktan sonra üzerine sos gezdirebilirsiniz.

  1. Bonfileli Tagliatelle

bonfileli tagliatelle

Tagliatelle, İtalyan mutfağına özgü kalın bir makarna çeşididir. Tarifi hazırlamak için, ilk olarak bonfileyi marine sosunun içine alın ve 2 saat buzdolabında bekletin. Ardından dinlenen etleri tavada pişirin. Bu esnada makarnayı tencerede pişirin. Servis tabağına ilk olarak makarnayı ekleyin ve üzerine bonfileleri yerleştirin. Kurutulmuş domates ile zenginleştirerek servis edin.

  1. Peynirli ve Bonfileli Havuç Salatası

peynirli bonfileli havuç salatası

Bonfile etinin jülyen doğranmasıyla hazırlanan bu salata, havuç, susam, soya sosu, yer fıstığı, dereotu ve burgu peyniri ile hazırlanır. Salatanın yapımında ballı sarımsaklı hardal sosu kullanılır. Ana yemeklerin yanında sunulabilir.

  1. Hardal Kremalı ve Narlı Bonfile

hardal kremalı narlı bonfile

Krema, dijon hardalı ve nar ile hazırlanan bonfile, ortalama 1 saat içinde sofralardaki yerini alır. Pilav veya yeşil salata eşliğinde sunulabilir. Bonfileyi pişirmek için, yapışmaz tava kullanılır.

Şunlara da göz atın;

  1. Fırında bütün tavuk nasıl pişirilir?
  2. Pirzola nasıl pişirilir?
  3. Antrikot nasıl pişirilir?
  4. Kaz eti nasıl pişirilir?
  5. Kuşbaşı et nasıl pişirilir?

Benzer Yazılar

Lezzet Logo