ANASAYFA LEZZET'TEN HABERLER HATAY YEMEKLERİ: HATAY MUTFAĞINDAN 24 YÖRESEL TARİF

HATAY YEMEKLERİ: HATAY MUTFAĞINDAN 24 YÖRESEL TARİF

Hatay yemekleri nelerdir? Hatay'ın hangi yemekleri meşhur? Hatay mutfağının yöresel tatlıları nelerdir? İşte, evde kolayca yapabileceğiniz Hatay mutfağından 24 nefis ve yöresel tarif:
Hatay Yemekleri: Hatay Mutfağından 24 Yöresel Tarif

Akdeniz Bölgesi'nde yer alan Hatay, Türkiye'nin en kalabalık 13. şehridir. 'Medeniyetler Şehri' olarak da bilinen Hatay, tarih boyunca birçok kültüre ev sahipliği yapmıştır. Bu kültür çeşitliliği ise Hatay mutfağına yansımıştır. Hatay mutfağı eşsiz yemekleri, bol şerbetli tatlıları ve mezeleri ile ön plana çıkmaktadır. 600'e yakın yemek çeşidiyle UNESCO tarafından Dünya Gastronomi Şehri olarak kabul edilen Hatay, birbirinden lezzetli tariflere ev sahipliği yapar. İşte, mutfağında Hatay esintilerini hissetmek ve farklı kültürlerin yemeklerini denemek isteyenler için Hatay mutfağından 24 yöresel tarif:



Ana malzemeleri kıyma, domates, biber ve soğan olan tepsi kebabı, ismini pişirilme şeklinden alır. Hatay'da bulunan restoran ve lokantalar bu kebabı sini adı verilen büyük tepsilerde hazırlar. Bu yüzden sini kebabı olarak da bilinir.



Hatay merkezindeki tüm restoran ve lokantalarda bulabileceğiniz belen tava, kuzu eti, tereyağı ve biber ile hazırlanmaktadır. İsmini, Hatay'ın Belen ilçesinden alan bu yemek, öğle ve akşam menülerinin vazgeçilmezidir.



Firik, bulgur ve nohut ile hazırlanan firik pilavı, Antep ile özdeşleşse de Hatay yöresinde sık sık tüketilir. Hatay usulü firik pilavında bol bol tavuk eti ve dereotu kullanıldığını da söylemeden geçmeyelim.



Bol baharatlı ve yasemin pirinçli kepse pilavı, Hatay mutfağıyla özdeşleşmiştir. Ancak Suriye, İran gibi ülkelerde de tüketilir. Domates, safran ve biber ile zenginleştirilen kepse pilavı üzerine bütün tavuk eklenerek servis edilir.



Hatay mutfağında bulgur pirinçten daha fazla kullanılır. İnce bulgur, irmik ve salça ile hazırlanan fellah köfte, sarımsaklı yoğurt eşliğinde sunulur. Özellikle ana yemeklerin yanında servis edilmesiyle bilinir.



Kağıt kebabının kökeni aslında Arap mutfağına dayanır. Ancak Hatay mutfağında hazırlanan kağıt kebabının kendine has lezzeti ve zengin malzemeleri vardır. Bu yüzden kağıt kebabı Hatay ile anılmaya başlanmıştır.