ANASAYFA TARİFLER PİLAV TARİFLERİ KEPSE PİLAVI

Kepse Pilavı

Kepse Pilavı

Aslen Arap mutfağına ait olan kepse pilavı, Hatay mutfağında da önemli bir yer edinmiştir. Suriye, İran, Lübnan gibi ülkelerde rağbet gören bu pilav, yasemin pirinciyle yapılır. Yapımında safran, zencefil, kakule, karanfil gibi farklı malzemeler kullanılır. Bol baharatlı yapısıyla çok sevilen kepse pilavı, özellikle kalabalık sofralarda sunulur. Bütün bir halde sunulan baharatlarla marine edilen tavuk, hazırlanan pilavın üzerine yerleştirilir. Malzemeler hazırsa, Hatay usulü kepse pilavı tarifine geçebiliriz.

Not: Tavuğu bütün halde kullanmak istemiyorsanız, bütün tavuk nasıl parçalanır yazımızdan yardım alabilirsiniz.

Osmanlı pilavı, Türkmen pilavı ve şah pilavı tarifine de göz atabilirsiniz.

Kaç
Kişilik

8 kişilik

Hazırlama
Süresi

20 dakika

Pişirme
Süresi

1 saat

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

0 görüntüleme
Tarif Defterime Ekle

Kepse Pilavı Tarifi İçin malzemeler

Pilav için:

  • 2 su bardağı pirinç (yasemin pirinci)
  • 2 adet domates
  • 1 adet soğan
  • 1 adet kırmızı biber (tatlı)
  • 1 adet havuç
  • 2 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tutam safran
  • 1 tane zencefil
  • 8 diş sarımsak
  • 5 adet kakule
  • 1 adet çubuk tarçın
  • 4.5 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 3 adet sivri biber
  • 4 adet karanfil
  • 1/2 çay kaşığı kimyon
  • 1/2 çay kaşığı karabiber

Tavuk için:

  • 1 adet büyük tavuk
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 adet karanfil
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 3 adet kakule
  • 4 diş sarımsak
  • 2 su bardağı su
  • 1 adet limonun suyu

Kepse Pilavı Nasıl Yapılır?

  • Tavuk için; Öncelikle bütün tavuğu fırın tepsisine alın ve her yerini tuzla ovalayın.
  • Yarım limon suyunu da tavuğun üzerine sıkın ve ovalamaya devam edin.
  • Derin bir kabın içerisine salça ve 2 bardak suyu alarak karıştırın.
  • Salça seyreldiğinde üzerine kalan yarım limonun suyunu sıkın ve sıvı yağ ekleyin.
  • 4 diş sarımsağı rendeledikten sonra karanfil ve kakule ile birlikte sosun içerisine ilave edin.
  • Sosu güzelce karıştırdıktan sonra tavuğun üzerinde gezdirin.
  • Tavuğun her tarafı soslandıktan sonra üzerini alüminyum folyo ile kaplayın. Folyoda hava alması için birkaç delik açın.
  • Tavuğu önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında folyoyla birlikte 1 saat pişirin.
  • Bu sürenin sonunda folyoyu çıkartın ve tavuğun üzeri kızarana dek, yaklaşık 20 dakika, pişirin.
  • Tavuğun üzerinin kızarması için, folyoyu çıkarttıktan sonra fırın tepsisinde biriken suyu kaşıkla alın ve tavuğun üzerinde gezdirin.
  • Pilav için; Safranı bir kaba alın ve az miktarda su ekleyerek ıslatın.
  • Pilav tenceresine önce sıvı yağı ekleyin ve ısıtın. Doğranmış soğanları yağa ekleyerek pembeleşinceye kadar kavurun.
  • Kırmızı biber, sivri biber ve havucu küp küp doğrayarak pembeleşen soğanların üzerine ekleyin ve kavurmaya devam edin.
  • Baharatları safranlı suya ekleyerek karıştırın. Baharatlı safranı suyuyla birlikte pilav tenceresine alın.
  • Bu esnada pirinçleri yıkayın. Ardından pilav tenceresine salça ve pirinci ekleyerek birkaç dakika kavurun.
  • Güzelce karıştırdıktan sonra üzerine 4.5 su bardağı su ekleyin. Ocağın altını kısarak pişmeye bırakın.
  • Ortalama 10 dakika sonra pilavın pişip pişmediğini kontrol edin. Eğer pişmediyse, bir müddet daha bekleyebilirsiniz.
  • Pilav piştikten sonra kapağını hafif aralık kalacak şekilde kapatın ve ocaktan alarak demlenmeye bırakın.
  • Demlenen pilavı geniş bir servis kasesine alın. Üzerine fırında pişen tavuğu yerleştirin ve sıcak bir şekilde servis edin. Afiyet olsun.

Kepse Pilavı Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Kepse pilavında kullanacağınız tavuğu bütün bir halde bırakmak yerine parçalara ayırabilirsiniz.
  • Kepse pilavının tavuk yerine etli versiyonları da bulunmaktadır.
  • Bazı aktarlarda 'kepse baharatı' ismiyle satılan baharat karışımını bulabilirsiniz. Bu baharat, pilavın yapımında kullanılan malzemeleri içinde barındırır.
  • Pilavın pişmesine yakın, suda bekletilmiş kuru üzümleri ilave edebilirsiniz.
Yorumlar

Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!