Kepse Pilavı
Aslen Arap mutfağına ait olan kepse pilavı, Hatay mutfağında da önemli bir yer edinmiştir. Suriye, İran, Lübnan gibi ülkelerde rağbet gören bu pilav, yasemin pirinciyle yapılır. Yapımında safran, zencefil, kakule, karanfil gibi farklı malzemeler kullanılır. Bol baharatlı yapısıyla çok sevilen kepse pilavı, özellikle kalabalık sofralarda sunulur. Bütün bir halde sunulan baharatlarla marine edilen tavuk, hazırlanan pilavın üzerine yerleştirilir. Malzemeler hazırsa, Hatay usulü kepse pilavı tarifine geçebiliriz.
Not: Tavuğu bütün halde kullanmak istemiyorsanız, bütün tavuk nasıl parçalanır yazımızdan yardım alabilirsiniz.
Osmanlı pilavı, Türkmen pilavı ve şah pilavı tarifine de göz atabilirsiniz.
Kaç
Kişilik
8 kişilik
Hazırlama
Süresi
20 dakika
Pişirme
Süresi
1 saat

Kepse Pilavı Tarifi İçin malzemeler
Pilavı için
- 2 su bardağı yasemin pirinci
- 1 adet soğan (İnce doğranmış)
- 2 adet domates (Küp doğranmış)
- 1 adet havuç (Rendelenmiş)
- 1 adet kırmızı kapya biber (İnce doğranmış)
- 3 adet sivri biber (İnce doğranmış)
- 8 diş sarımsak (Rendelenmiş)
- 2 çay bardağı sıvı yağ
- 1 tutam safran
- 1 adet tane zencefil
- 4,5 su bardağı su
- 1 adet çubuk tarçın
- 1/2 çay kaşığı karabiber
- 4 adet karanfil
- 5 adet kakule
- 1/2 çay kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 4.5 su bardağı sıcak su
- 2 yemek kaşığı kuş üzümü veya kuru üzüm (Suda bekletilmiş)
Tavuğu için
- 6 adet tavuk but
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1/2 su bardağı sıvı yağ
- 1 adet limonun suyu
- 2 çay kaşığı tuz
- 2 adet karanfil
- 8 diş sarımsak
- 3 adet kakule
- 2 su bardağı su
Kepse Pilavı Nasıl Yapılır?
Kepse Pilavı Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?
- Kepse pilavında kullanacağınız tavuğu bütün bir halde bırakmak yerine parçalara ayırabilirsiniz.
- Kepse pilavının tavuk yerine etli versiyonları da bulunmaktadır.
- Bazı aktarlarda 'kepse baharatı' ismiyle satılan baharat karışımını bulabilirsiniz. Bu baharat, pilavın yapımında kullanılan malzemeleri içinde barındırır.
- Pilavın pişmesine yakın, suda bekletilmiş kuru üzümleri ilave edebilirsiniz.

Dergide bu ay neler var?