Trakya, Türkiye'nin en batısında yer alan bir bölgedir. Edirne, Kırklareli, Tekirdağ ve Çanakkale'den oluşan Trakya, Bulgaristan ve Yunanistan sınırlarında yer alır. Düğünleri ve şarkılarıyla tanınan Trakya, yemekleriyle de ön plana çıkmaktadır. Rumeli ve Balkan ülkelerinde de rağbet gören Trakya mutfağı, et yemekleri bakımından oldukça zengindir. Peki, Trakya'nın en meşhur yemekleri hangileridir? İşte, Trakya mutfağından mutlaka denemeniz gerek 18 yöresel tarif:
Dana ve kuzu etinin karışımıyla hazırlanan Tekirdağ köfte, ortalama 30 dakikada sofralardaki yerini alır. Tekirdağ ve çevresinde sık sık tüketilen bu köfte, piyazla birlikte sunulur.
Trakya mutfağı denildiğinde ilk akla gelen yemeklerden biri de Edirne ciğeridir. Kuzu ciğeri ile hazırlanan bu yemek, yalnızca 15 dakikada sofralardaki baş köşeyi alır.
Trakya'nın en meşhur kahvaltılıkları arasında yer alan cizleme, görünümü ile akıtmaya benzer. Ancak cizleme yapımında ılık su ve maya kullanılır. Hazırlanan cizlemeler tereyağı ve bal eşliğinde sunulur.
Kalabalık sofralarda yer verilen etli patates, dana eti ve patates karışımıyla hazırlanır. Üst kısmında domates, biber ve maydanoz kullanılan etli patates yemeğinin porsiyonu, yaklaşık 160 kalori değerindedir.
Koyun gömleği ve ciğer ile hazırlanan bu yemek, Edirne ile özdeşleşmiştir. İnce bir yapıya sahip olan koyun gömleği, iç harç ile doldurulduktan sonra güzelce sarılır ve fırında pişirilir.
Trakya mutfağında köfte yemeklerine de sık sık yer verilir. En çok tüketilen köfte çeşitlerinin başında ise kaşarlı köfte gelir. İç harcı peynirle doldurulan bu köfte, soğanlı mezelerle birlikte servis edilir.
Mısır unu, pırasa ve beyaz peynir ile hazırlanan kaşnika, pırasalı kek ismiyle de bilinir. Çay saatlerinde sunulan kaşnika, kekik ve toz biberle zenginleştirilir.