ANASAYFA LEZZETLİ HABERLER TARİF LİSTELERİ KAHRAMANMARAŞ YÖRESEL YEMEKLERİ: MARAŞ MUTFAĞINDAN 15 NEFİS TARİF

KAHRAMANMARAŞ YÖRESEL YEMEKLERİ: MARAŞ MUTFAĞINDAN 15 NEFİS TARİF

Kahramanmaraş'ın yöresel yemekleri nelerdir? Maraş'ın hangi yemekleri meşhur? Kahramanmaraş yemekleri ve Kahramanmaraş sofrasının zenginliğini sizlere sunuyoruz. İşte, Kahramanmaraş mutfağından 15 nefis yemek:
Kahramanmaraş Yöresel Yemekleri: Maraş Mutfağından 15 Nefis Tarif

Kahramanmaraş'ın Yöresel Yemekleri

  • Tirşik çorbası
  • Un sucuğu
  • Maraş köftesi
  • Maraş tava
  • Eli böğründe yemeği
  • Acem pilavı
  • Yoğurtlu dövme çorbası
  • Yaprak sarma
  • Çullama
  • Maraş dondurması
  • İlende tatlısı
  • Patlıcanlı ekşili çorba
  • Zeytinyağlı kuru dolma
  • Patlıcanlı çöp kebabı
  • Ezme kebap
  • Kalili köfte
  • Şekerli peynirli börek
  • Ciğerli bulgur pilavı


Kahramanmaraş yemekleri ve Kahramanmaraş sofrasının zenginliği herkes tarafından biliniyor. Peki Kahramanmaraş'ta ne yemeli? Bu güzel şehrin nesi meşhur?
Kahramanmaraş yemekleri ekşili ve acılı tadı ile zihinlerde yer edindi. Kahramanmaraş sofrasının zenginliği dillere destan. Keçi sütüyle yapılmış yoğurdu, kırmızıbiberi ve dünyaca ün yapmış dövme dondurması da cabası... Direniş öykülerinin dışında, meşhur kırmızı biberi ve Maraş dövme dondurmasıyla da tanıyoruz Kahramanmaraş’ı. Olgunlaşarak kızardıktan sonra kurutularak toz haline getirilen acı biber, yemeklere lezzet katmasının yanı sıra, halk hekimliğinde haricen deriye sürülüp kan toplayıcı olarak da kullanılıyor. Özellikle romatizma hastaları, dayanılmaz ağrılara karşı, alkolle karıştırılan biberden medet umuyor. Peki, Kahramanmaraş'ın yöresel yemekleri nelerdir? Maraş mutfağının en meşhur tarifleri hangileridir? İşte, mutfağınızda Maraş esintilerini hissettirecek birbirinden lezzetli 15 Kahramanmaraş yemeği:



Kahramanmaraş'ın meşhur yemeklerine yoğurtlu dövme çorbası ile başlıyoruz. Sıcak ve soğuk olarak servis edilen bu çorba, yaz aylarında da tercih edilmektedir. Yapımında buğday ve nohut kullanılır.



Paça çorbası, hemen hemen her yörede sevilerek tüketilen bir çorbadır. Maraş usulü paça çorbası, bol etli ve bol acılı olarak sunulur. İsteğe göre sumak da eklenmektedir.



Kahramanmaraş yemeklerinde özellikle sabah öğününde tercih edilen bu çorba, patlıcan yerine pancar ve soğukluk (semizotu) ile de hazırlanıyor. Evde sumak yoksa nar, koruk veya erik ekşisi ya da 2 kaşık limon suyu kullanabilirsiniz. Sumak ekşisini önceden hazırlayıp dolapta saklayın. Bunun için 1 bardak suya 2 çorba kaşığı sumak ekleyip yarım saat bekletin. Karışımı süzerek kullanın.



Tereyağında kavrulan bulgur pilavı, kavrulmuş ciğer ile buluşturulduğunda ortaya nefis bir tarif çıkıyor. Maraş'ın yöresel yemekleri arasında yer alan ciğerli bulgur pilavı sebze ve baharatlarla birlikte sunulmaktadır.



Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan pirinç pilavının zenginleştirilmesiyle hazırlanan acem pilavı, Kahramanmaraş ve çevresinde sık sık tüketilmektedir. Yapımında fıstık, et, kuş üzümü ve havuç kullanılır.



Kahramanmaraş'ın yöresel yemekleri arasında yer alan eli böğründe yemeği, bir kebap çeşididir. Kuzu etiyle hazırlanan eli böğründe, közlenmiş domates, kızarmış patates ve biber eşliğinde sunulur.