Geçmişi yüzlerce yıl öncesine dayanan şerbetli tatlılar, iftar yemeklerinde sık sık kendine yer bulur. Özellikle bayram sofralarında mutfaklarımıza konuk olan şerbetli tatlılar, Türk mutfağının en zengin çeşitlerine sahiptir. Baklavadan şekerpareye, künefeden kemal paşaya kadar birbirinden lezzetli çeşitleri olan şerbetli tatlılar, dondurma, kaymak, çikolata sosu ve farklı meyvelerle zenginleştirilebilir. İşte, iftar sofralarına renk katacak, damakları çatlatacak 25 nefis şerbetli tatlı tarifi:
Listemize kökeni oldukça eskiye dayanan nefis kalburabastı tarifiyle başlangıç yapıyoruz. Sivas mutfağıyla özdeşleşen bu tatlı, un, ceviz ve yoğurt ile hazırlanır. Fırında kızardıktan sonra şerbetlenerek sofralardaki yerini alır.
Batı Anadolu'yla özdeşleşen şambali tatlısı hem pastanelerin, hem de sokak lezzetlerinin vazgeçilmezidir. İrmik ve yoğurt ile hazırlanan şambali tatlısı, vanilyalı dondurma eşliğinde sunulur.
Hatay'ın en sevilen lezzetlerinden biri olan künefe, kadayıf, tuzsuz peynir ve pekmez ile hazırlanır. Genellikle manda sütü, meyve dilimleri ve kuruyemişle birlikte sunulur.
İrmik ve unla hazırlanan parmak tatlısı, ortalama 30-35 dakikada sofralardaki yerini alır. Görünümü parmağa benzeyen bu tatlı, isteğe göre antep fıstığı veya hindistan cevizi ile süslenir.
Osmanlı'dan günümüze kadar ulaşan padişah yastığı tatlısı, yumuşacık kek, krema ve şerbet ile hazırlanır. Kek dilimlerinin arası kremayla doldurulduktan sonra şerbetle zenginleştirilir.
Klasik yoğurtlu kekin, şerbetli versiyonunu sizlerle paylaşıyoruz. İftar sofralarını ziyafete dönüştürecek yoğurt tatlısını orman meyveleri ve kaymak eşliğinde sunabilirsiniz.
Dışı incecik rulo hamur, içi ise antep fıstığı ile doldurulan bülbül yuvasının ismini bilmeyen yoktur elbet. Güneydoğu Anadolu'da sık sık tüketilen bülbül yuvasını, dondurma ile birlikte servis edebilirsiniz.
Klasik baklava tariflerinden sıkılanlar için nefis bir önerimiz var. Yufka, kakao ve çikolata ile hazırlanan soğuk baklavanın yapımı uzun sürse de, lezzetiyle verdiğiniz tüm emeğe değecek bir tarif.
İrmik ve şerbetle hazırlanan hira tatlısı, Tokat mutfağıyla özdeşleşmiştir. Bayram sofralarında kendine yer bulan hira tatlısının hazırlanışı 20, pişirmesi ise 25 dakikadır.
Osmanlı mutfağından miras kalan revani tatlısını, haşhaş tohumlarıyla bir araya getirdik ve ortaya nefis bir tarif çıktı. Haşhaşlı revaniyi, kaymakla birlikte ikram edebilirsiniz.