ANASAYFA YEMEK TARİFLERİ TÜRKİYE TURU GÜNEYDOĞU ANADOLU YEMEKLERİ KATMER / GAZİANTEP

Katmer / Gaziantep

Kaç
Kişilik

2 kişilik

Hazırlama
Süresi

-

Pişirme
Süresi

-

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Katmer / Gaziantep tarifi için malzemeler

Hamuru için

  • 100 g Bizim Yağ
  • 200 ml su
  • 2~3 su bardağı un
  • 1 çay kaşığı tuz

Açmak için

  • Nişasta

Arası için

  • 250 gr kaymak
  • 10 yemek kaşığı toz şeker
  • 10 yemek kaşığı toz Antep Fıstığı

Üzeri için

  • Toz Antep fsıtğı
  • Kaymak

Katmer / Gaziantep Nasıl Yapılır

Adım Adım Katmer Yapımı:

Gaziantep'in meşhur tatlılarından biri olan katmer, Ege'de haşhaş ve tahinle birlikte sunulur. Orta Asya ülkelerinde de tüketilen bu tatlı, hamurun katlanarak pişirilmesiyle hazırlanır. Genellikle antep fıstığı ve fındık ile süslenir. Pişirme işleminde demir sac kullanılır. Yağlı olduğu için, ölçülü bir şekilde tüketilmesi önerilir. Yöresel lezzetler arasında yer alan katmer, vücudun ihtiyaç duyduğu enerji miktarını da karşılar. Malzemeler hazırsa, katmer nasıl yapılır birlikte görelim:

  • Su ve tuzu geniş bir kaba alarak tuz tamamen eriyinceye kadar elinizle karıştırın.
  • Üzerine unu azar azar ekleyerek kulak memesi kıvamında bir hamur elde edinceye kadar yoğurun.
  • Hamuru sekiz eşit bezeye ayırıp üzerini nemli bir bezle örtün ve bir gün dinlendirin. Ertesi gün, dinlenen bezeleri üzerlerine nişasta serperek incecik olacak şekilde açın.
  • Her birinin üzerine erittiğiniz 100 g Bizim Yağ’dan sürün. Üzerine kaymak parçaları ile bir kasede karıştırdığınız toz şeker ve Antep fıstığından serpip yufkayı kare şeklinde katlayın.
  • Yapışmaz tavayı ısıtıp katmerlerin her iki yüzünü kızartın. Şık bir sunum elde etmek için kaymak ve antep fıstığı serpiştirin.
  • Dilerseniz hazırladığınız katmeri, ev yapımı kakaolu dondurma ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Katmer Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Katmer hamuru, kadife bir kıvam elde edinceye kadar yoğrulmalıdır.
  • Hamuru açarken merdane kullanın. Bu sayede yırtıklar oluşmadan daha ince bir hale getirebilirsiniz.
  • Sac yerine yapışmaz tava da kullanılabilir. Bu durumda ocağı orta ateşe getirebilirsiniz.
  • Hazırladığınız katmerler artarsa, streç ile örtüp difrizde saklayabilirsiniz.

1 Porsiyon Katmer Kaç Kaloridir?

Standart malzemelerle hazırlanan bir porsiyon katmer, yaklaşık 255 kaloridir. Şeker değeri yüksek olduğu için diyabet hastalarının ve kilo kontrolünde olanların küçük porsiyonlar tüketmesi tavsiye edilir.

Adını dünyaya duyuran yöresel yemekler sizin de damak zevkinize hitap ediyorsa, Bursa'nın en sevilen lezzetlerinden biri olan kemalpaşa tatlısına göz atabilirsiniz.

Yorumlarınız

YORUM YAPMAK İÇİN ÜYE GİRİŞİ YAPMANIZ GEREKMEKTEDİR!


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.