ANASAYFA TARİFLER DOLMA TARİFLERİ AYVA DOLMASI

Ayva Dolması

Ayva dolması, ülkemizin hemen her yerinde çok sevilen bir yemektir. Özellikle Sakarya mutfağında sık sık pişirilen bu dolma, ayvanın kıyma ve kuru üzümlü harç ile doldurulmasıyla hazırlanır. Ayva dolmasına lezzet katmak için, mutlaka üzüm pekmezi ilave etmek gerekir. Malzemeler hazırsa, ayva dolması tarifi için detaylara geçebiliriz.

Pekmezli ayva dolması tarifine de göz atın.

Kaç
Kişilik

5 kişilik

Hazırlama
Süresi

20 dakika

Pişirme
Süresi

35 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

0 görüntüleme
Tarif Defterime Ekle

Ayva Dolması Tarifi İçin malzemeler

  • 3 adet ayva
  • 200 gr kıyma
  • 1 limon
  • 1 adet soğan
  • 2 yemek kaşığı kuru üzüm
  • 2 yemek kaşığı üzüm pekmezi
  • Tereyağı (az miktarda)
  • Zeytinyağı (az miktarda)
  • 2  bardak su
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kimyon

Ayva Dolması Nasıl Yapılır?

  • Ayvaların kabuklarını soymadan iyice yıkayın. İkiye bölerek çekirdeklerini çıkartın. Sonrasında yarım santim kalınlığında kabukları ile birlikte dilimleyin.
  • Limonlu su hazırlayın ve kararmaması için ayvaları limonlu su içerisine koyun.
  • Tava içerisine zeytinyağı, tereyağı, kıyma ve soğanı alın, altını açarak kavurun.
  • Kavrulurken tuz, karabiber ve kimyon ilave edin.
  • 6-7 dakika kavrulan kıymaya kuru üzümü ekleyerek yaklaşık 2 dakika kavurun.
  • Dolma yapacağınız kabın altına zeytinyağı dökün. Ayva dilimlerini yan yana bitişik şekilde tavanın altına dizin.
  • İçerisine harç koyun ve tekrar ayvaları dizin. Bu şekilde 2 kat yapın. En üstte ayvalar kalsın.
  • Pekmezi üzerine gezdirin.
  • Dağılmasın diye üzerine bir tabak kapatın.
  • Su ekleyin ve altını açarak kaynayana kadar orta ateşte sonra kısık ateşte kapağı kapalı bir şekilde yaklaşık 25 dakika pişirilir.
  • Bir servis tabağına alınarak servis edilir. Afiyet olsun. 
Yorumlar

Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!