ANASAYFA TARİFLER ŞERBETLİ TATLI TARİFLERİ ÇARKIFELEK TATLISI

Çarkıfelek Tatlısı

Çarkıfelek tatlısı

Kaç
Kişilik

8 kişilik

Hazırlama
Süresi

20 dakika

Pişirme
Süresi

25 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

1 görüntüleme
Tarif Defterime Ekle

Çarkıfelek Tatlısı Tarifi İçin malzemeler

Hamuru için

  • 3 su bardağı un
  • 100 g tereyağı (Yumuşak)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 paket vanilya
  • Yarım paket kabartma tozu
  • Bir tutam tuz

Dolgusu için

  • 1 su bardağı irmik
  • 5 yemek kaşığı pirinç fındık içi
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1/2 su bardağı süt

Şerbeti için

  • 2.5 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su
  • Çeyrek limonun suyu

Çarkıfelek Tatlısı Nasıl Yapılır?

  • İç dolgusunu hazırlamak için gerekli olan malzemeleri  bir kasede karıştırın ve üzerini kapatıp hamuru hazırlayana kadar bir kenarda bekletin.
  • İç harç hamur kıvamına gelince avucunuzda yuvarlayarak erik büyüklüğünde toplar hazırlayın.
  • Hamuru için bir karıştırma kabına yumuşak tereyağını, sıvı yağı, yoğurdu ve sirkeyi alarak iyice karıştırın. İrmik, vanilya, kabartma tozu ve tuzu ekleyerek yoğurmaya başlayın.
  • Yavaş yavaş unu ilave ederek yoğurmaya devam edin. Ele yapışmayan pürüzsüz bir hamur elde edene kadar yoğurun.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp elinizle açın ve içine hazırladığınız dolgu malzemesini koyarak kapatın.
  • Avucunuzun içinde yuvarlayıp pürüzsüz hale getirin ve yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklı olarak dizin.
  • Üzerlerine plastik içecek kapağı ile şekil verip ortalarına bütün fındık yerleştirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirin.
  • Şerbeti için şeker ve suyu bir tencereye alıp, şeker tamamen eriyene kadar kaynatın. Limon suyunu ilave edin ve karıştırıp ocaktan alın. Soğuması için bekletin.
  • Tatlı piştikten sonra fırından çıkarın ve ilk sıcaklığının çıkması için 5 dakika kadar bekletin.
  • Soğuk şerbeti üzerine gezdirin ve tepsiyi ılık fırının içine alıp 15-20 dakika, şerbeti iyice çekmesini sağlayın. Şerbeti tamamen çektikten sonra servis yapın.
Yorumlar

Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!