Tırtıl Baklava

Tırtıl Baklava
17 Ekim 2023

Şerbetli tatlılar, baklava Türk mutfak kültüründe özel bir yere sahip. Baklava farklı illerde farklı formlar ve farklı tariflerle de uzun yıllardır tüketiliyor. Bu tarifimizde Amasya mutfağı ile özdeşleşmiş Tırtıl Baklava tarifine bakıyoruz. Peki, Tırtıl Baklava tarifi nasıl yapılır? İşte tarif için gerekli malzemeler ve tarifin yapılış aşamaları...

Amasya 'Şehzadeler Şehri' olarak bilinir ve zengin bir mutfak kültürüne sahiptir. Amasya'ta tarihsel olarak üretilen şerbetli tatlılar arasında Tırtıl Baklava da bulunur. Geçmişte Tırtıl baklava aslında yeni evli çiftlere sunulan bir menüde yer alıyormuş. Yani 'Velime Yemeği' içinde tırtıl baklavaya da yer veriliyormuş. Menüde tırtıl baklava ile beraber et ve pilav da yer alıyormuş.

Tırtıl Baklava, Amasya'da kullanılan bir isim. Aslında benzer tarif sarığı burma tatlısı, sarı burma tatlısı, sar burma tatlısı gibi farklı isimlerle farklı illerimizde de yapılır.

Peki, Tırtıl Baklava tarifi nasıl yapılıyor? İşte Amasya usülü Tırtıl Baklava tarifi için gerekli malzemeler, tarifin yapılış aşamaları ve püf noktaları.

Hazırlanma Süresi : 45 dakika
Pişirme Süresi : 40 dakika
Kaç Kişilik: 7 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 1 Kişi Kaydetti
Tırtıl Baklava için

Malzemeler

  • 1 adet yumurta
  • 1/2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvıyağ 
  • Aldığı kadar un 
  • 2 su bardağı ceviz 
  • 250 gr tereyağı 

Şerbeti için;

  • 1 kg toz şeker
  • 4 su bardağı su 
  • 1/2 limon suyu

Açmak için;

  • 1,5 su bardağı buğday nişastası 
  • 2 yemek kaşığı un 
Tırtıl Baklava

Nasıl Yapılır

  1. Şerbet hazırlanır. Şeker ve su bir tencerede kaynatılır. Kaynadıktan sonra limon ilave edilir. Soğumaya bırakılır.
  2. Hamur için olan malzemeler ceviz dışında yoğrulur. 
  3. Hamur dinlenmeye bırakılır. 
  4. Tezgaha un ve nişasta serpilir. 
  5. Hamurdan bezeler koparılarak açılır. 
  6. Ceviz serpilir. 
  7. Oklava etrafında sarılır. Sıyrılarak tepsiye dizilir. 
  8. Üzerine kızgın yağ dökülür ve üstü kızarana kadar pişirilir. 
  9. Baklava sıcakken soğuk şerbet dökülür. 
  10. Soğuduktan sonra servis edilir. 
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo