Kilis Yemekleri: Kilis Mutfağından 15 Yöresel Tarif

Kilis'te ne yenir? Kilis mutfağının en meşhur yemekleri nelerdir? İşte, Kilis mutfağından mutlaka denemeniz gereken birbirinden lezzetli 15 yöresel tarif:
Kilis Yemekleri: Kilis Mutfağından 15 Yöresel Tarif
24 Nisan 2024, 22:03

Kilis, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan bir şehirdir. Zengin bir mutfağa sahip olan Kilis'te, yemekler 'günlük pişen' ve 'özel günlerde pişen' olarak ikiye ayrılır. Yemeklerde en çok et ve bulgur kullanılır. Ancak mevsime uygun sebzelere de yer verilir. Kilis yemeklerinde hem Türk mutfağı, hem de Halep mutfağının izlerine rastlamak mümkündür. Kilis, zeytin üretimi bakımından da çok önemli bir yere sahiptir. Bu özelliği ile zeytin ve zeytinyağı, Kilis mutfağının vazgeçilmez ürünlerinden biridir. 

  1. Ekşili Malhıta


Mercimek, pazı ve limon suyu ile hazırlanan malhıta çorbası, hafif ekşi bir tada sahiptir. Özellikle soğuk günlerde tüketilen bu çorba, nefis bir başlangıç yapmak isteyenler için idealdir.

  1. Lebeniye Çorbası


Nohut, pirinç ve kıyma ile hazırlanan bu çorba, Güneydoğu Anadolu'da sık sık tüketilir. Hem et, hem de yoğurt bazlı bir çorbadır. Tereyağı ve nane eşliğinde sunulur.

  1. Kilis Tava


Kuzu zırh kıyması ve biber ile hazırlanan Kilis tava, 'tava kebabı' olarak da bilinir. Kilis ve çevresinde sık sık tüketilir. Özel günlerde sunulan yemeklerin başında gelir.

  1. Kilis Öccesi


Görünümü ile mücveri andıran öcce, yemeklerin yanında sunulur. Un, yumurta ve maydanoz karışımı ile hazırlanır. İki tarafı da kızartıldıktan sonra servis edilir.

  1. Mıkla


Mıkla, yoğurt ve yumurta bazlı bir yemektir. Ortalama 20 dakika içinde hazırlanan bu yemek, sarımsaklı yoğurt eşliğinde sunulur.

  1. Kübbülmüşviyye


Kübbülmüşviyye, aslında Kilis usulü içli köftedir. İçli köfteden farklı olarak iç harcında iç yağ ve tarçın kullanılır. Oruk şekli verilen köfteler, kızartma ya da fırınlama usulüyle pişirilebilir.

  1. Patlıcan Silkme


Ana malzemeleri patlıcan ve domates olan silkme, zeytinyağlı bir yemektir. Bu yüzden Kilis ve Ege mutfağında sık sık tüketilir. Ortalama 30-40 dakika içinde sofralardaki yerini alır.

  1. Şıhıl Mahşi


Kabakların oyulup kıymalı harçla doldurulmasıyla hazırlanan şıhıl mahşi, aslında Hatay mutfağıyla özdeşleşmiştir. Ancak Kilis ve Arap mutfağında da önemli bir yere sahiptir. 

  1. Kilis Kebabı


Patlıcan, biber ve kıyma ile hazırlanan bu kebap, Kilis ve çevresinde çok sevilir. Lezzetini arttırmak için nar ekşisi ilave edilir. Özel günlerde sunulmasıyla bilinir.

  1. Teşrübe


Patlıcan ve domates ile hazırlanan teşrübe yemeği, tırnak pidenin üzerine konularak servis edilir. Teşrübeye mutlaka sarımsaklı yoğurt eşlik eder.

  1. Züngül


Ana malzemesi üzüm pestili olan züngül tatlısı, yumurta ve una batırılarak hazırlanır. Pestil, zeytinyağında kızartılır. 30 dakika gibi kısa bir sürede sofralardaki baş köşeyi alır.

  1. Bayram Kahkesi


İsminden anlaşılacağı üzere, bayramlarda sunulan bir lezzettir. Yapımında yalnızca 7 malzeme kullanılır. Pekmez ve rezene, ana malzemeleridir. 

  1. Cennet Çamuru


Kadayıf ve bol miktarda antep fıstığı ile hazırlanan bu tatlı, şerbetli tatlı sevenlerin favorilerinden biridir. Kısa sürede hazırlanan cennet çamuru, özellikle kalabalık sofralarda ikram edilir.

  1. Katmer


Katmer, aslında Antep mutfağına özgü bir lezzet olsa da, Kilis mutfağında da seveni çoktur. İncecik açılmış yağlı yufka ve antep fıstığı ile hazırlanır.

  1. Memnuniye Helvası


Osmanlı'dan günümüze kadar ulaşan memnunye helvası da, katmer gibi Antep kökenli bir tatlıdır. Yalnızca 5 malzemeden oluşur. 20 dakika içinde servis edilir.


Şunlara da göz atın;

  1. Mersin yemekleri
  2. Alanya yemekleri
  3. Batman yemekleri
  4. Adıyaman yemekleri
  5. Kahramanmaraş yemekleri
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo