ANASAYFA TARİFLER ŞERBETLİ TATLI TARİFLERİ ŞAMBALİ TATLISI

Şambali Tatlısı

Şambali Tatlısı

Başta İzmir mutfağı olmak üzere Batı Anadolu'ya özgü bir tatlı olan şambali tatlısı, şerbetli bir tatlıdır. Genellikle bayram zamanlarında hazırlanır. Özellikle Batı Anadolu'da sokaklarda satılan bu lezzet, badem veya yer fıstığı ile zenginleştirilir. Fırında pişirilen şambali, şerbetle buluştuktan sonra soğuk bir şekilde servis edilir.

Alternatif olarak şam tatlısı ve vezir parmağını deneyebilirsiniz.

Kaç
Kişilik

8 kişilik

Hazırlama
Süresi

20 dakika

Pişirme
Süresi

40 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

0 görüntüleme
Tarif Defterime Ekle

Şambali Tatlısı Tarifi İçin malzemeler

  • 900 gr irmik
  • 450 gr şeker
  • 450 gr süt
  • 20 gr karbonat
  • 200 gr yer fıstığı

Şerbeti için:

  • 1 kg su
  • 1 kg şeker
  • Çeyrek limon

Şambali Tatlısı Nasıl Yapılır?

  • Sütü ve şekeri bir kapta çırpıyoruz. Şeker eriyinceye kadar.
  • Sonrasında irmiği ilave ediyoruz ve yoğuruyoruz.
  • Yoğurduğumuz karışımı en az 12 saat dolapta dinlendiriyoruz.
  • Dinlenen hamuru tepsiye döşüyoruz.
  • Tepsi 30x40 tepsi uygun olacaktır.
  • Tepsiye dizilen hamurun üzerini düzleyip fırına girmeden önce üzerinde porsiyonlayacağımız ölçüde çizikler atıyoruz.
  • 170 derecede 40 dk pişiriyoruz.
  • Tepsimiz fırındayken şerbeti ocağa koyuyoruz.
  • Şerbeti kaynatıp altını kapatıyoruz. Fırından çıkan tatlının üzerine şerbeti döküyoruz.
  • Şerbeti 3 seferde ilave ediyoruz.
  • 6 saat dinlendirdikten sonra tatlımız sunuma hazır.
Yorumlar

Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!